Dressyrguiden, noggrannhet

Vi ska alla börja någonstans. För mig började det väldigt kort på seg shettis. Sedan övergick det till c-ponny. Han var grym läromästare, vilket jag tror är väldigt bra när man börjar sin karriär. Jag anser att det är nyttigt att få testa på tävlingar, få in rutiner och stiga lite i klasserna genom en äldre erfaren ponny. Att man dessutom behöver kämpa lite för fart eller för form är bara nyttigt.
Därför är det så grymt att även de utan enorm kassa kan börja lite lätt. Visst det kostar väldigt mycket att köpa egen häst, men många ridskolor lånar ut hästar för tävling då och då. Ridskolehästar brukar vara perfekta att starta med.

När man då sitter på den där ponnyn. Den som inte har särskilt luftigt steg, kanske inte alls har så mycket fart. Formen är inte perfekt och allt kanske känns ganska dåligt. Vad är det då som gör att man kan höja procenten ändå?

Noggrannheten!

I de lägre klasserna är det absolut inte steget domaren fokuserar på. Hästen ska inte heller gå samlad i en hög form. Utan lite lägre, kanske kan börja med att bara vara noggrann med ställningen och inte alls fokusera på formen. Det domaren fokuserar är på vägarna. Att ekipaget når ut till alla bokstäver där vägarna går från, att det inte slarvas med hörnpasseringar samt att övergångar sker där de ska.
Om man då är väldigt noggrann med alla vägar och var allt ska vara, brukar man kunna skramla ihop bra med poäng och procent ändå!

Tips. Om du har en seg häst, börja med igångsättningarna extra många steg innan så hamnar den där den ska ändå.

Tips. Sikta lite innan bokstäven, bara väldigt lite, för då brukar man hamna rätt. Om man ex. rider snett igenom och fokuserar exakt på bokstäven börjar hästen svänga lite innan för att inte rida in i väggen, och du hamnar efter bokstäven. Fokusera innan så ni kan hoppa över att rida in i väggen, men ändå hamna rätt!

Är det något särskilt ni undrar över eller vill ha tips som så bara kommentera. Eller skicka mig ett mail på [email protected]

Kram<3

Gillar

Kommentarer