Den vegetariska utvärderingen

Förra veckan bestämde jag mig tvärt för att börja göra fler förändringar i mitt liv. Jag blev otroligt trött på att bara sitta och vänta på att temperaturen höjs, djur dör och slutligen vänta på min egen död. Även om jag inte är den som kommer göra skillnad i det stora hela, kan jag vara den som gör att vi kommer ett steg närmare - precis som vi alla kan göra. Så därför blev det en vecka med vegetarisk mat! Det var framförallt tre rätter som jag bestämde mig för att laga denna veckan, så här kommer recept, tips och utvärdering! Min favorit är den sista, så orkar du inte läsa allt - läs i alla fall om den måltiden!

Veganska "köttbullar" med potatismos, brunsås & rårörda lingon

Den första maträtten ger mig känslan av husmanskost och något vi alla ätit en hel del. Enligt mig en höstig och god rätt - och jag lovar er att det var värt att byta köttfärsen mot Anammas formbara färs! Köttbullarna var godare och enklare att göra om jag jämför. Här kommer fördelar och nackdelar med färsen som jag och min smått "anti-vegankompis" kommit fram till:

- Inget behövs tillsättas för att färsen ska kunna formas

- Alla bullar höll ihop väldigt fint (bättre än köttbullar)

- Mycket litet koldioxidutsläpp ("Ca 90% mindre klimatpåverkan jämfört med nötfärs" - Anammas hemsida)

- Nyttigt innehåll utan onödiga tillsatser

- Goda! (Färsen smakar såklart ej så mycket men går att krydda som vanlig färs)

- Torrare än vanliga köttbullar, men funkar bra med sås

- Kostar endast ca. tio kr mer/ kilo än blandfärs - vilket inte är en anledning till att välja kött

Inte den snyggaste måltiden, men definitivt en av de godare. Med ekologiska rårörda lingon till blev det en succé!

Nuggets med ris och sötsur sås

Precis kommit hem från jobbet och behöver en enkel och 20-minuters maträtt rekommenderar jag denna! Framförallt perfekt för barn i alla åldrar, och ja till alla som vanligtvis är ett fan av Chicken nuggets. Det speciella med denna maträtten är att den är vegansk och vi slipper saker som mycket koldioxidutsläpp, hemska industrier för miljontals kycklingar och en rädsla för att kycklingen inte skulle vara tillräckligt tillagad. Nuggetsen från Hälsans kök innehåller 14g protein till skillnad från bland annat gulfågelns Chicken nuggets som innehåller 12 g protein! Nuggets från Hälsans kök är även billigare än de från guldfågeln!

Nuggets från Hälsans kök är goda och enkla att tillaga. Som jag även upplevde med färsen är det något torrare, men inte märkvärdigt. Värt att testa om du vill ha en enkel maträtt.

Hamburgare på rödbeta med sötpotatispommes

Bäst av allt, och den lite mer festliga måltiden är definitivt dessa goda hamburgare. Med förkokta rivna rödbetor, kryddor, ett ägg och lite mjöl kommer du långt! Tillsätt de kryddor du vill, och lagom mängd mjöl för att burgarna ska hålla ihop bättre (de kräver en längre tid på stekpannan för att hålla ihop - utan att man rör de för mycket). Stek tills ytan blivit krispig och burgarna något mer hållbara, lägg på din hamburgare i brödet och tillsätt det du vill. Ut med sötpotatispommes från ugnen och måltiden är klar!

Helt klart en maträtt som är god, och enkel att göra. Tar lite längre tid då de kräver sin stund på stekpannan, men ändå enkla att tillaga om man är försiktig med dem. De blir inte lika hållbara som hamburgare gjorda på ex. kött - men de blir så mycket godare. Saftiga, bra smak och nyttiga! Förkokta rödbetor kostar endast 30kr/kilot och är väldigt mycket billigare än färdiga hamburgare eller köttfärs. (Även ägget går antagligen att byta ut mot något som gör att de ändå håller ihop om man vill).

Jag kräver inte att vi alla ska utesluta kött helt från vår kost, att vi ska låta bilarna stå för alltid eller liknande. Men jag önskar att vi alla kunde välja vegetariskt några gånger i veckan, minimera bilkörandet genom planering och smart tänk. Jag önskar att vi alla tänkte en extra gång innan vi köpte en pryl, eller slängde en annan. Sopsortering, minimerade inköp, mer vegetariskt och mindre bilkörning är saker som är enkla att förändra - och som i längden kommer ge mycket!

Gillar

Kommentarer