Glad alla hjärtans dag! Fettisdagen igår vilken säkerligen innebar massor med goda semlor hemma i Sverige. Här finns dem ej att köpa så jag passade på att slå samman alla hjärtans dag och fettisdagen genom att göra semmelhjärtan, väldigt enkla!

Happy Valentines day! Yesterday was "fat Tuesday" in Sweden which means we get to eat a lot of pastries and the most popular one is of course our amazing "Semla". It usually looks more like a bun, but here in England I can't get a hold of them so I decided to make a heart semla for valentines day. Super easy to make!


Steg för steg / Step by step

Recept för 8 semmelhjärtan

Ingredienser

* Ett paket kavlad smördeg
* 1 ägg
* 3 dl grädde
* 100 gram mandelmassa
* 2 msk mjölk
* Kardemumma
* 2 msk florsocker


1. Rulla ut smördegen och gör 16 hjärtan. Jag gjorde en egen mall av kartong, men man kan självklart använda pepparkaksformar eller liknande. Gör ett mindre hjärta i 8 utav dem. Sätt ugnen på 200 grader C.

2. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper. Lägg ett hjärta på plåten, sedan lägg över utsidan av ett hjärta ovanpå det hela hjärtat och sedan det lilla hjärtat under. (Se bild). Vispa upp ägget och pensla över smördegen.

3. Sätt in plåten i mitten av ugnen i ca 10-12 min tills dem börjar få färg, (se bild).

4. Häll mandelmassan i en skål tillsammans med mjölken och mixa ihop till en jämn smet med en gaffel. När smördegen har svalnat häller du i mandelmassan i mitten av hjärtat. Bestäm hur mycket du vill ha i, jag har i ganska mycket för jag älskar mandelmassa!

5. Vispa grädden och spritsa den över mandelmassan. Krydda med kardemumma på grädden. Lägg på det lilla hjärtat och pudra med florsocker på toppen. Njut!

🇺🇸-----------------------------------------------------🇬🇧

Recipe for 8 semmelhearts

Ingredients

* 1 package puff pastry
* 1 egg
* 3 dl whipping cream
* 100 grams almond paste
* 2 tbs milk
* Cardamom
* 2 tbs powder sugar


1. Put the puff pastry out and make 16 hearts. You can use a cookie cutter if you have a heart, I made a template of cardboard for my heart. Use what you got. Make a smaller heart in 8 of the big hearts. Put the oven on 200 degrees C.

2. Prepare a baking sheet with wax paper. Put a heart on the baking sheets, and then take one outside of a heart and put on top of the big heart. Put the inside of that heart underneath. (se picture). Beat the egg and brush it over the pastry.

3. Put that baking sheet in the middle of the oven for 10-12 min until they start go get some color. (se pic)

4. Put the almond paste in a bowl with the milk and mix it together to an even smooth batter with a fork. When the puff pastry have cooled down put the almond mix in the middle of the heart. Decide how much you want, I have a lot cause i love it!

5. Whip the cream and make a layer over the pastry and almond paste. Put some cardamom over the cream. Set the little heart on top and put some powder sugar on top. Enjoy!


Likes

Comments

Vanligtvis är efterrätter med choklad inte min grej, men för tillfället är denna raw food avokado choklad kaka min favorit! Har gjort (och ätit) tre stycken dem senaste två veckorna. Det bästa är att man behöver inte ha dåligt samvete då den är nyttig!


Usually I don't like desserts with chocolate but I'm obsessed with this raw food avocado chocolate cake. I have made (and eaten) three of them in two weeks. The best thing is that it's healthy so you don't have to feel bad about it!

Detta recept är för 4 personer, jag använde en liten kakform med avtagbara kanter som är 12 cm i diameter. Vill man använda sig av en större form för fler personer bör man dubbla receptet.

Ingredienser

* 60 gram mandlar (fungerar med hasselnötter eller valnötter också om man föredrar det eller vad man har hemma)
* 50 gram dadlar
* 2 mogna avokado
* 4 msk agavesirap (honung om man föredrar det eller har det hemma)
* 4-5 msk kakao
* 3 msk kokosolja
* Havssalt

1. Mixa nötterna i en matberedare tills dem är grovhackade. Kärna ur dadlarna och lägg i dadlarna tillsammans med nötterna och häll i en nypa havssalt. Fortsätt mixa i ca 30 sekunder.

2. Nötmixen ska vara lite kladdig så den håller ihop. Häll nötmixen i formen och tryck ut den jämt med fingrarna så den blir kompakt.

3. Rengör matberedaren. Mixa ihop avokado, agavesirap, kokosolja och kakao till en krämig smet. Vill du ha den sötare häller du i mer sirap, vill du ha en rikare smak av choklad kan du hälla i mer kakao.

4. Om man vill kan man sätta lite plastfolie eller bakplåtspapper runt kanterna innan man häller i smeten. Det blir enklare att ta ut kakan efter, men går bra att dra en kniv runt kanterna med innan man tar av formen.

5. Häll chokladsmeten över nötbotten och ställ in den i kylen. Perfekt att göra några timmar eller kvällen innan. Vill man att den ska kylas snabbt kan man ställa in den i frysen i 1 timma.

🇺🇸-----------------------------------------------------🇬🇧

This recipe is for 4 people. I used a baking tin with removable sides that is 12 cm in diameter. If you want to make it in a bigger baking tin you should double the recipe.

Ingredients

* 60 grams of almonds (works with hazelnuts or walnuts too if you prefer or have that at home)
* 50 gram dates
* 2 ripe avocado
* 4 tbs agave syrup (honey works great too if you prefer or have that at home)
* 4-5 tbs cocoa
* 3 tbs coconut oil
* Pinch of sea salt

1. Put the nuts in a food processor and mix them until chopped. Take the pit out of the dates an put the dates in with the nuts and add a pinch of sea salt. Keep mixing for another 30 seconds.

2. The nut dough should be a little sticky so it stays together. Put the dough in to the baking tin and squeeze it evenly with your fingers to make it compact.

3. Clean the food processor. Mix avocado, agave syrup and coconut oil into a creamy batter. If you want it sweeter you can put in some more honey, if you want a richer chocolate taste put it some extra cocoa.

4. If you want, put some saran wrap or wax paper around the edges before putting in the chocolate batter. It will be easier to take out the cake from the tin. If not, just swipe a knife around the edges before taking it out.

5. Pour the avocado batter over the nut bottom and put it in the fridge. Perfect to do a few hours or the night before. If you want to cool it quickly you can put it in the freezer for 1 hour. Enjoy!

Likes

Comments