Bilder från pinterest.

Gott nytt år! Vi har lämnat 2017 bakom oss och tittar framåt mot ett nytt och fräscht år. Ett år med mer fester, eller vad säger ni?

Kanske har flera av er nyårslöften eller saker ni vill uppnå nu under det nya året. En bucket list kanske? Jag tror att vi flesta har en. En lista där vi har vissa saker som vi vill hinna med inom en viss tid (t.ex. under 2018) eller innan vi dör. Listan behöver inte vara fysisk på ett papper, den kan lika gärna vara i ditt huvud. Jag har en lång bucket list. Flera sidor lång på saker jag vill hinna göra och uppleva. Allt från resa till olika mål jag vill uppnå. Men sen har jag en annan slags lista också. En "fester jag vill göra - bucket list". Det finns så otroligt många olika teman som jag vill hinna göra. Så fort jag sett något roligt tema så har jag skrivit upp det på min lista. Jag tänkte jag skulle dela med mig av några av de teman jag har på min listan. För att ge er idéer och tips för vilket tema ni kanske kan ha nästa gång.

Om ni har några roliga idéer på teman som ni haft eller vill ha, kommentera gärna. Så kan vi hjälpa varandra! Ju mer desto bättre.

  • Studentfest - Studenten var en väldigt rolig dag. Och tänk att få uppleva den igen. Leta fram din gamla studentmössa, åka flak och bara släppa allt för en kväll. Det är i alla fall något jag gärna skulle göra igen.


  • Hattema - Kom i valfri huvudbonad. Låt kreativiteten flöda. Tror det kan bli väldigt många skratt under en sådan kväll. Prisutdelning under kvällen kan vara roligt, där kanske bästa, roligaste, och mest kreativa hatt kan utses?


  • Maskerad, klä ut dig till något på första bokstaven i ditt namn - En klassisk maskerad. Kom som vad eller vem du vill men det måste vara något/någon som börjar på första bokstaven i ditt namn. Jag skulle då till exempel kunna vara, Julia - jordgubbe, Jesus eller kanske jorden? Bara fantasin sätter stopp.


  • High school musical - Finns det någon bättre filmserie? - Jag tror inte det. Välkomna till High school. Här går det att jobba mycket med dekorationen, roliga lekar och flera olika karaktärer att klä ut sig till. Har ni inte sett filmerna, kolla på dom och få massor utav inspiration.


  • Disco - Ett hälrigt 70 - tals disco. Med discokula, dansgolv, massor utav paljetter och grymma dansmoves. Detta temat ser jag mycket fram emot att ha. Discokulan har jag redan inhandlat. 💃


  • Hollywood/Oscargala - Samla Hollywoodeliten för en fest dom sent kommer glömma. Rulla ut röda mattan och låt dom bländas av paparazzinas blixtar. Här finns också otroligt mycket dekoration att jobba med. Låt fantasin och kreativiteten flöda.

Det var några av mina teman, av fester jag gärna vill ha. Listan kan göras väldigt mycket längre, men jag får dela upp det lite. Googla och sök på Pinterest för ännu mer inspiration och tips på vilket tema ni kan ha. Det går inte att få för mycket inspiration.

Ha en fin söndag.

puss

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ja, vad hände hörrni? Det är december, julen står runt hörnet och snön yr utanför fönstret. Jag sitter med julmusik i hörlurarna och adventsljusen är tända. Men hur mysig julen än är, så ska jag inte skriva om den idag. Vi ska backa tiden fem månader. Till sommar, sol och Hawaii. Jag ska ta vid där jag slutade sist och berätta om femkampen som vi hade på Hawaiifesten. Bered er på ett långt inlägg.

Jag tycker femkamp är roligt och bra. Det blir som en följetong genom hela festen. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så har många av gästerna varit med på fester tidigare hos oss så jag ville inte ha tävlingar som liknade de vi haft innan. Typ musikquiz och tipspromenader... Jag satte mig ner och googlade, googlade och googlade tills jag hittade de perfekta tävlingar för festen.

När gästerna anlände till festen så började vi med mingel. Under minglet delades det ut tygarmband i olika färger till alla gäster. Gästerna visste inte då vad det innebar, men det var lagindelningen. De fick leta upp sina lag och bestämma sig för ett bra lagnamn. Om jag minns rätt så var det fem personer i varje lag. Första tävlingen var:

Dryckesstaffet

Du behöver: Plastmuggar, rep och valfri dryck.

Alla lag fick ställa upp sig på ett varsitt led bakom ett rep. Vi hade sedan ställt ut muggar på en platt yta. Bord är bra! En mugg till varje person på ett avstånd på kanske 10 meter. Vi valde att ha vatten i muggarna. Sedan fick första personen i varje lag springa fram, dricka upp vattnet i en av muggarna för att sedan med hjälp av handen flippa glaset så att det hamnade upp och ned på bordskanten. När personen klarat det, fick den springa tillbaka till sitt led för att nästa person som stod i tur skulle springa iväg och upprepa samma sak. Första laget som lyckades flippa alla sina muggar och sprungit tillbaka till sitt lag vann. Alla lag fick poäng. Vinnaren fick 5 poäng, 2:an 4 poäng o.s.v. En rolig och pulshöjande tävling. Klicka HÄR för att komma till en video som visar hur det går till.

Vi valde att ha tre tävlingar innan maten. Men vi hade lite paus emellan varje tävling så att alla hann fylla på med vätska. Vätska är viktigt. Speciellt när du är på Hawaii. Andra tävlingen var:

Luftgevärsskytte

Du behöver: Ett luftgevär, rep och fem konservburkar.

Luftgevärsskytte säger sig kanske självt. Det går alltså ut på att pricka konservburkarna med hjälp av luftgeväret. Alla gäster fick skjuta. Laget blev tilldelade tio skott var som de fick fördela hur de ville, men alla i laget skulle skjuta minst ett skott var. Sedan kunde de fördela resten av skotten som de ville. Vi räknade ihop antal träffar per lag och det laget med sammanlagt mest träffar vann och fick 5 poäng. 2:an 4 poäng o.s.v. Alla var väldigt duktiga och imponerade stort med sina luftgevärskunskaper.

Innan middagen så hade vi en till lite pulshöjande tävling. Tredje tävlingen var:

Vulkanen - stafett

Du behöver: Hinkar 10 l, 2 l Cola flaskor (med cola i), Mentos och rep.

Alla lag fick ställa upp sig på led bakom ett rep. De blev tilldelade ett varsitt rör med Mentos. Ca. 10 meter framför hade vi ställt hinkar med en öppnad Cola i. En till varje lag. Första personen i ledet fick springa fram och sätta armen i 90 - gradig vinkel mot kroppen vid höften och hålla ut handen. Därifrån fick de försöka träffa flasköppningen med Mentosen. Missade personen så fick de plocka upp Mentosen för att sedan springa tillbaka till sitt led så att nästa person fick springa fram och försöka träffa. Vid träff så blir det en reaktion mellan Colan och Mentosen och det kommer bubbla över - likt en vulkan. När alla lag har träffat är tävlingen över. Vinnaren får 5 poäng, 2:an får 4 poäng osv. En rolig tävling som jag tyckte passade bra till temat på festen. Om du klickar HÄR så kommer du till ett youtubeklipp där de visar hur det funkar. Det var därifrån jag fick inspirationen.

Middag. Gästerna behöver påfyllning av energi. Efter middagen och innan efterrätt så körde vi tävling nummer fyra. Det hade börjat skymma, men vi hann göra klart tävlingen innan det blev för mörkt.

Fjärde tävlingen var:

Kast med liten flamingo

Du behöver: Tre rep och uppblåsbara flamingos.

Detta var en väldigt improviserad tävling. Vi gjorde upp tre ringar av rep i olika storlekar. En stor, en mellanstor inuti den stora och en liten inuti den mellanstora. Hänger ni med? Sedan blev alla lag tilldelade två flamingos var. Alla i laget fick kasta två kast och det gällde att få så många poäng som möjligt. De olika ringarna var värda 5, 2 och 1 poäng. Det gällde att ha rätt teknik för att få fart på flamingon så att den kunde hamna i 5-poängringen. I denna tävling räknades alla summor ihop. Efter tävling nummer fyra fyllde vi på med energi igen. Efterrätten serverades och uppladdning för sista och avgörande tävlingen började. Femte tävlingen var:

Bygga pyramid - stafett

Du behöver: 6 st öl muggar av plast, 6 st ballonger.

Sista tävlingen och dags att testa lungkapaciteten på gästerna. Alla gäster blev tilldelade en varsin ballong. Sedan skulle de tillsammans i laget bygga ett torn av plastmuggarna med enbart hjälp av ballongerna. Muggarna står i början på ett bord och första personen ska gå fram stoppa ballongen i muggen (inga händer får användas), blåsa upp ballongen så att muggen fastnar och sedan flytta den till ett bord bredvid. Du lyfter alltså muggen med ballongen som du håller med munnen. När muggen står på sin plats är det person nummer två som ska gå fram och göra exakt samma sak, men ställer sin mugg bredvid mugg nummer ett. Person nummer tre gör likadant som de två innan. När det sedan är person nummer fyras tur, så ska pyramiden få höjd. Mugg nummer fyra och fem ska placeras uppe på de tre första muggarna och mugg nummer sex högst uppe på toppen. Skulle pyramiden rasa så fick de ställa upp den så långt som de hade kommit med hjälp av händerna och sedan köra från den mugg som de var på. På denna tävlingen hade vi tidtagning. Snabbaste laget vann. 5 poäng till ettan, 4 poäng till tvåan o.s.v. Alla lyckades att få ihop en varsin pyramid. Klicka HÄR för att komma till videon där de visar hur det går till.


Hoppas ni har förstått någorlunda - det är verkligen inte lätt att göra bra beskrivningar som förklarar tydligt. Men länkarna till videoklippen visar var jag fick min inspiration ifrån.

Ett pris är alltid uppskattat att dela ut till vinnarna. Vi hade en flaska bubbel som var klädd med gult och grönt silkespapper så att det såg ut som en ananas. Alla fick också en medalj runt sin hals som bestod av godis.

Hoppas ni har fått lite inspiration - kanske att det kommer en del tre också i det här temat...

Ha en fin söndagskväll!

puss

Likes

Comments

År 2002 flyttade jag och min familj 40 mil tvärs över landet (nästan) och hamnade i Munkedal. Vi har vid 5 och 10 år haft sommarfester för att fira att vi bott här tillsammans med vänner och släkt. I år är det 15 år sedan vi flyttade och då tyckte jag minsann att det var dags för ännu en sommarfest.

Jag funderade på tema länge och "discotema" var länge aktuellt. Men det känns som ett tema som gör sig bättre inomhus så det blev till sist "hawaiifest". Tidigare fester vi haft så har jag gjort inbjudningskorten själv. Men denna gång tog jag det ett steg längre och beställde inbjudningskort och dom blev jättefina! Jag skickade ut inbjudningarna redan i maj (festen var i augusti) för att jag ville att så många som möjligt skulle komma.

När temat, datumet och inbjudningarna var fixat så var det dags att börja planera. Bland annat: Mat, lekar, dryck, dukning och övrig inredning. Alla gäster över 18 år fick betala en anmälningsavgift på 50 kr och då ingick både mat och fri bar. Femkamp är alltid populärt. Det är också ett bra sätt att sysselsätta gästerna. För mycket dötid kan ibland vara segt, speciellt när alla gäster inte känner varandra. (Plus att det går år mer dryck...) Att planera en femkamp kan vara lätt, men också svårt. Många av gästerna har varit på fest hemma hos oss tidigare så det gäller att inte ha en tävling som så många känner till för att det ska bli roligt för alla. Våra tävlingar var: dryckesstaffet, skytte, "vulkanen", kast med flamingo och bygga pyramid. Jag kommer förklara hur det olika tävlingarna går till i ett eget inlägg.

Något som jag kände verkligen skulle finnas på festen var en bar. En tikibar. Jag har en otroligt händig pappa som snickrade ihop den mest fantastiska baren på en bara en söndag. Stort tack! Vi gjorde även två egna flamingos och en vägvisningsskylt i trä.

Mycket av dekorationerna har jag köpt från partykungen.se. Men jag har även beställt en del från Kina, via appen Wish. Var noga med att beställa i tid då leveranstiden är mellan 3-4 veckor. Flamingorna är beställda från Kina. Tanken var från början att alla skulle få en varsin. Men jag råkade beställa lite för många så det blev 85 stycken istället för 50... Men dom gjorde en stor succé. Sedan har jag köpt på mig mycket dekorationer lite här och var när jag sprungit på något.

Några dagar innan festen så byggde vi tält. Vi har ett tält som vi äger själva (det randiga) och det andra tältet fick vi låna av pappas kusin som hyr ut partytält. Vi ställde även i ordning med bord och bänkar. Samma dag som festen färdigställdes allt. Jag gick upp vid 07.30. Vi hade släkten redan här. Alla hjälptes åt, så det gick väldigt smidigt. Jag hann till och med ta en powernap innan det var dags att göra sig i ordning.

Det blev en väldigt långt inlägg.. Och jag har säkert glömt en hel del. Fråga gärna om det är något ni undrar över! Men det kommer komma flera delar där jag kommer berätta mer detaljerat om vissa saker. Så det kommer bli som en liten följetong.

Fortsättning följer....

puss Julia

Likes

Comments

Ordet fest kan se ut på väldigt många olika sätt. Söker du efter synonymer på ordet fest så får du upp ca. 35 stycken. Några exempel är: högtid, helg, jippo, galej, tillställning, njutning, bal, skutt, välbehag och party. De olika orden innefattar olika tillställningar men de hör hemma under samma kategori.

En fest/skiva eller party är ett högtidigt socialt evenemang. Ett äldre ord för fest är gästabud. En fest anordnas vanligtvis för att fira en lycklig händelse (ex. Bröllop och student), eller ett årligen återkommande fenomen (ex. Födelsedag och midsommar). Förr i tiden så firades även årliga återkommande fester såsom skördefest eller efter en gemensam arbetsinsats som en taklagsfest.

Musik och mat brukar i regel finnas på fest. I många kulturer är alkoholhaltiga drycker också en del av festen. Ibland anordnas fester med tema för att skapa en helhet och en röd tråd genom festen. Temat syns på inbjudningen, maten, drycken, atmosfären, musiken, kläder och i lekarna/aktiviteterna.

På inbjudan är det viktigt att plats, tid (eventuellt tema) och datum står med. Vid datumet står oftast OSA, om svar anhålles intill. Det innebär att inom ett visst slutdatum ska gästen ge besked till värden/värdparet ifall de kommer eller ej. Gästen bör i regel inte ändra sig om inte sjukdom eller annan oförutsägbart hinder skulle uppstå.

*

En enkel förklaring av vad en fest är. Självklart kan en fest/party/kalas eller jippo tolkas hur som helst. Och det är det jag kommer göra på denna blogg. En fest ska vara en rolig tillställning där jag tycker umgänget ska stå i centrum och där gästen känner sig sedd och välkommen. Jag har inte jättemycket erfarenhet av fest, men det jag kan ska jag dela med mig av. Jag vill med denna blogg även skaffa mer erfarenhet, gå på mer fest och framförallt anordna mer fest. För det tycker jag är väldigt roligt. Välkomna till Cocktail and Confetti. Bloggen där fest och evenemang står i centrum.

Puss Julia


Bildkälla: pinterest . Textkälla: Wikipedia

Likes

Comments