cny

Enligt den Kinesiska regeringens egna siffror hamnade Kinas tillväxt förra året på 7,4 %. Det är det sämsta resultatet sedan 1990, skriver SVT:s Asienkorrespondent Lars Moberg.

Det är det sämsta resultatet på 24 år och det mesta talar för att inbromsningen kommer att fortsätta. Liang Suwei, arkitekt och chef hos Inhope, en arkitektfirma med hela Kina som arbetsfält. Han kör sin Powerpoint med bilder på gallerior i Dandong, norra Kina, ett köpcentrum i provinsen Inre Mongoliet och så vidare. Uppdragen har varit många och omfattande genom åren, men under senare tid har det börjat gå trögt.

– Det kommer den absolut att göra, säger en ekonomiveteran på Kinafronten, Fredrik Ektander på SEB:s Pekingkontor.

– Och vi ser vad som sker med nedgången på fastighetsmarknaden där priserna har fallit.


http://www.svt.se/nyheter/varlden/kinas-ekonomi-de...


//Therese

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments


Europa rankas 2015 som det politiskt mest riskfyllda området i världen. Inom EU kan de politiska slitningarna förvärras av ekonomisk kris, samtidigt som säkerhetsproblemen med Ryssland och IS måste hanteras.

Tredje största risk 2015 är att Kinas ekonomi saktar in. Men denna risk kommer att vara värre för de ekonomier som är beroende av export till Kina än för Kina självt.​ 

Om Kinas ekonomi försämras blir det billigare import för Sverige att köpa in varor. Det påverkar även att Kinas export kommer att minska då de inte har råd till så mycket arbetskraft som behövs, detta minska Kinas export.

// Tove


http://www.svd.se/nyheter/utrikes/eu-rankas-som-st...

Likes

Comments

mätare av volatilitet i jämförelseindex till fem år toppar , efter landets största oljeproducenter rasat och mäklarhus sjönk.

Kina Oilfield Services Ltd störtade 7,1 procent i Hongkong efter att bolaget uppskattade en nedgång i vinsten från lägre råoljepriset . Citic Securities Co och Haitong Securities Co , den största mäklarhus rasat drygt 9 procent i Shanghai efter rally mer än 60 procent under den senaste månaden //Therese

Likes

Comments


Industriproduktionen i Kina steg med 7,7 procent i oktober, jämfört med året innan, det var under marknadens förväntningar. Detaljhandeln, är en viktig värdemätare på privatkonsumtionen, ökade med 11,5 procent, strax under prognoserna, enligt den nationella statistikbyrån.

Ekonomer hade spått att industriproduktionen skulle öka med 8,0 procent och detaljhandeln med 11,6 procent.

En inbromsande fastighetsmarknad, svikande inhemsk efterfrågan och kreditåtstramning har lett till att Kinas tillväxt på årsbasis sjönk till 7,3 procent under tredje kvartalet, detta var den långsammaste tillväxttakten sedan finanskrisen 2008.

//Tove Fritiofsson

Likes

Comments

Historiskt valutabeslut i Kina

Kinas centralbank kommer inleda en direkthandel mellan Yuan och Euro på internetbank för första gången. Detta ses som ett stort steg för Kina då det ska innebära att öka handeln och investeringssamarbetet. Direkthandeln för samman Yuan med världens näst mest aktivt handlade valuta. Detta är ett stort steg som betyder mycket för globaliseringen i Kina. Direkthandeln kommer att leda till en direktkurs mellan valutorna och ska minska valutakonverteringskostnaderna och underlättar den ömsesidiga handeln och investeringarna mellan områdena. 

http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article385...

// Sara 

Likes

Comments

För att bekämpa spridningen av ebolaviruset har Kina bidragit med $ 120.000.000 – detta är ett litet bidrag till orsaken vilket bevisar en omogen kultur av filantropi i världens näst största ekonomi. Kina sitter på botten av listan över länder där människor ger pengar till välgörenhet , volontär eller hjälpa en främling , enligt The World Giving Index. Som jämförelse gav amerikanerna mer än $ 335.000.000.000

" Ingen har varit villiga att göra något stort ännu ", säger Brett Rierson , WFP : s Kina -representant.

http://www.chinadaily.com.cn/china/2014-11/04/cont...

//Therese

Likes

Comments

Det officiella indexet över aktiviteten i Kinas tillverkningsindustri backade oväntat i Oktober till det lägsta indexet som de nått på fem månader. Det blir långsammare orderingång och högre kostnadeer på tillverkningsindustrin. PMI-siffran gick från 51,1 till 50,8 rapporterar statistikmyndigheten NBS.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/kina-index-sa...

// Sara

Likes

Comments

Världsbanken uppgav en ny uppdatering att man sänker den ekonomiska prognosen för utvecklingsländerna i östra Asien för 2014 och 2015. I kina blir tillväxten mer måttlig och politikerna går mot stramare global penningpolitisk hållning. Kina kommer förväntas att visa en BNP tillväxt på 7,4% i år och 7,2% nästa år. Varför det minskar komma vara för att regeringen kommer införa striktare politik för strukturella begränsningar och hantera finansiella sårbarheter. 

Källa: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article385...

// Sara 

Likes

Comments