Nya inlägg

Förlåt att jag inte skrivit varje dag, men känner att det inte finns så mycket att skriva om när det inte hänt nånting speciellt. Ligger ju som sagt bara i sängen. Om ni vill ha dagliga uppdateringar så är det bara att säga till så får jag hitta på nåt nytt varje dag! Det som har hänt senast är väll att jag var på rehab i tisdags. Vi står fortfarande rätta stilla även fast jag gör små framsteg. Det är så svårt när den här resan är så lång och tuff och ingen vet väll riktigt när och hur med nånting...
Vi jobbar vidare led rörligheten som med mobilisering i vaket tillstånd ändå kom upp i 84 grader. Mobilisering innebär att sjukgymnasten sakta pressar ihop benet. Med den smärta man får efter en operation så kan man inte göra det på sig själv eftersom kroppen säger ifrån. Nu har jag kämpat tillräckligt länge utan några större framsteg så för min skull har man tagit beslutet att operera igen. Operationen är i narkos men med artroskopi (titthål) vilket är det vanligaste idag. Att utföra en öppen operation är väldigt ovanligt. Det man under operationen är att man rensar bort ärrvävnad som skapats av att kroppen läker lite för snabbt och för mycket, så istället för att läka det opererade området angriper kroppen hela leden och då blir man stelare och stelare eftersom kroppen läker ihop allt med skelettet. Så det går man alltså in och tar bort, sen mobiliserar man vilket är lättare när jag är sövd för då är jag helt avslappnad och då kan man avgöra hur mycket rörlighet jag faktiskt har. Jag har även en inflammation i knät som inte gått bort med tabletter i 30 dagar så man ska tömma leden på var och olika härkomst kroppen utsöndrat för att hjälp till att laga knät. Vet inte när jag ska opereras och det är ingen jätte stor operation. Kommer ha ondare i en vecka ungefär och sen kommer jag ha fått hjälp med rörligheten så man kanske kan fokusera på annat och komma vidare om operationen har gett önskat resultat. Har gjort det två gånger förut och det har blivit bättre då. En gång hade jag 30 grader och direkt efter operationen hade jag 60 och så ökade det 10 grader varje vecka. Jag är fortfarande väldigt begränsad så spenderar nästan all tid i sängen. Som tur har jag hittat en jätte bra serie "once upon a time" som har 6 säsonger med minst 22 avsnitt på varje så nu är jag sysselsatt! Här kommer lite bilder på mina mysdagar med min lilla hund som alltid ligger och myser med mig.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu har jag fått hem min kalender! Super smidig leverans! Eleven.se skickade varan samma dag jag beställde och dom har gratis hemleverans med "Budbee" . Kalendern är super stor!!! Ska bli så kul att få öppna den sen! Frågan är bara hur jag ska kunna hålla mig en månad...

Likes

Comments

Tänkte skriva av mig angående ett ämne som är jobbigt men som jag också känner är viktigt att kunna prata om, eftersom jag inte är ensam och jag vet att det är ett stort problem idag med samhällets alla ideal.
När jag började gå upp i vikt så märkte jag inte det. Det va så mycket annat runt omkring mig som jag tänkte mer på, bland annat min operation och skolan. Mina tankar på vikten började när jag och några kompisar skulle prova kläder på en rast. Allting passade perfekt på dom, men jag fick knappt på mig mina kläder som jag skulle prova. Där och då va det super jobbigt. Vi ville titta på varandra och ge råd om vad som va snyggt och inte men sen när det var min tur så vägrade jag att släppa in nån. Dom bad om att få hjälpa mig men varför skulle dom få se min fula kropp. Personen i omklädningsrummet var inte jag. Jag stod där helt tyst och tittade in i spegeln. Jag hade fått bristningar. Jag hade fått fett som hände på sidorna. Det var inte den spegelbilden jag kom ihåg av mig själv. Jag blev äcklad och rädd över det jag såg. Och det var där jag egentligen började inse hur min kropp hade förändrats efter operationen. Jag va inte längre den här smala tjejen som kunde köpa precis vilka kläder jag ville. Har alltid haft stora lår och stor rumpa av muskler så vilat kunde det vara svårt att hitta byxor ibland men annars brukade min mamma alltid säga att min kropp var som en skyltdocka.
Men efter min första operation hade jag fått en annan syn på livet och jag hade blivit en stark person som uppskattade saker på ett annat sätt än vanliga människor. Jag brydde mig inte så mycket om min vikt för jag förstod att dom här extra kilona kom av en anledning, jag kunde ju inte gå. Det var ju helt logiskt. Vem som helst hade gått upp i vikt av en sån anledning. Men med tiden började jag även äta lite gott för jag tyckte det var viktigare att få göra saker som gjorde mig glad än att inte följa med mina kompisar och fika för att tänka på vad jag äter. Med tiden blev det fler operationer, min förmåga att röra mig blev mer begränsad och jag gick upp ännu mer i vikt. Men ändå så älskade jag min kropp, för att den orkade och var stark trots allt jag gick igenom. Jag hade ärr, bristningar celluliter, svullet knä, men jag tyckte jag var vacker ändå, för jag var alltid positiv, mina ögon lyste och jag hade alltid ett leende på läpparna, även om jag gick igenom saker inge människa ska behöva.
Det som drog ner mig var inte jag själv. Det var alla andra runt om kring mig. Folk började kommentera att jag var tjock. Dom frågade om jag tog en kaka, "ska du verkligen äta den där"? Eller "nu räcker det" ,jag fick till och med frågan om jag var gravid. Efter det började jag tänka på min kropp hela dagarna. Vad jag åt och hur. Jag anmälde mig till itrim för att börja banta. Oj så mycket beröm jag fick när jag hade gått ner 5kg, helt plötsligt började folk säga att jag va så fin. Jag var alltså bara fin när jag gick ner i vikt. Folk tog även fram bilder från den tid när jag var som smalast pch bokstavligen säger "titta vad fin du va". Men tyvärr fick jag inte fortsätta att banta för att jag skulle genomgå ytterligare operationer och det är farligt att äta så lite när man ska sövas oc äta så mycket medicin. Dessutom behöver kroppen näring för att orka läka. Jag blev sängliggandes större delen av tiden och jag gick upp kilona igen och lite till. En dag fick jag höra av en person som betyder väldigt mycket för mig, att min kropp inte duger så som den är, den är i princip äcklig. Sen den dagen har dom här orden ekat i mitt huvud. Jag har varit stark och fokuserat på det som faktiskt är viktigt, min hälsa och mitt knä, men samtidigt har jag hatat mig själv för att jag är den jag är. Jag har gråtit när jag bytt om. Jag har följt det här så det är ingen som vet om det. När jag nämnt det lite gran så Hr jag snarare fått beröm. Vad bra att du svälter dig, vad duktig du är...

En ätstörning tar tid att få. Men nu har den tiden gått ut. Nej jag väger inte 40 kg just nu men jag kan ha en ärtstörning ändå. Sen några veckor har jag bara ätit 1-2 gånger om dagen, tagit små portioner och även spytt när jag äter riktig mat. Pågrund av andras ord som ekar konstant i mitt huvud.
Jag har varit hos doktorer och jag har enligt dom vägt normalt eftersom jag också har mycket muskler. Men eftersom jag en gång varit anorektisk så ser folk tillbaka på hur smal jag var då och självklar förstår jag att det är ett stort hopp från den tiden till hur jag ser ut idag. Det har gått 5,5 år sen dess. Kroppen ändras. Jag har dessutom gått igenom en sån omfattande operation med fyra andra operationer i historiken och därför blivit begränsad med nästan 100% sängliggandes. Det är inte lätt och nu har det gått så långt att jag inte kan äta som jag borde.
Det som gör mig ledsen är att jag gör det här för att andra sagt som dom gjort. För att dom sagt att jag inte duger som jag är . Jag älskade min kropp även när jag hade gått upp en storlek. Men att alla andra har fått mig att må så dåligt och hela tiden påpekat om min kropp istället för att se mig som en hel person. Om ni älskade mig mer som anorektiker så ska ni få tillbaka den personen.
Det är det samhället vi lever i idag.

Likes

Comments

Har haft svårt att skriva dom senaste dagarna då jag på den senaste rehaben fick mer begränsningar än tidigare. Har inte ens haft ork att skriva om den rehaben för det blev för jobbigt. Eftersom det inte händer så mycket i mitt liv kan det vara svårt att skriva om det inte händer någontig speciellt.
För några dagar sen såg jag att hemsidan Elevens.se skulle sälja deras första julkalender och att den bara fanns i ett begränsat antal. Julkalendern innehåller massa skönhetsprodukter av ett värde på 5000kr!!! Skrev direkt upp mig på deras bevakningslista och när jag fick mailet gick jag direkt in och köpte den! Det ska bli så spännande! Längtar redan väldigt mycket till jul och nu blir längtan lite roligare! Hade en julkalender från The Body Shop förra året och det var verkligen så kul och man fick så himla bra saker, men har läst att man får i princip samma sak varje år så därför ville jag prova nåt annat. Julkalendern kommer idag och hur ska jag kunna hålla mig?!

Likes

Comments

Idag började jag dagen väldigt sent för jag var så seg och trött i morse. Dom senaste tre dagarna har jag varit hos mormor för att mamma jobbar sent och pappa var i Tyskland och eftersom jag inte kan ta hand om mig själv med benet får jag vara hos mormor. Ganska skönt eftersom hon lagar god mat och dessutom bor hon i lägenhet så det är inga trappor att gå i. Igår kom jag hem och kände mig väldigt trött och hade lite behov av egentid eftersom jag nu anpassat mig efter andras tider och dessutom inte kunnat slappna av helt så jag har inte kunnat sova varken på natten eller på dagen vilket jag verkligen behöver med min smärta. Så i morse var jag som sagt lite seg och hade vaknat på fel sida, så även om jag vaknade vid 9-10 tiden gick jag inte upp förrän vid 12-1. Åt en lite större frukost och sen handlade vi en snabbis för jag ska baka en äppelkaka ikväll.

När vi kom hem igen så var jag trött och tänkte ta en tupplur men kan tydligen inte slappna av helt ännu så jag låg bara och vilade vaken. Inte förrän nu har jag börjat komma ner i varv så nu ska jag förbereda äppelkakan och sen tänkte jag försöka måla lite om jag orkar. Men för att piffa upp hösten tänkte jag dela med mig av världens lättaste recept men så gott!

ÄPPELKAKA RECEPT
Valfri mängd äpplen beroende på vilken form du ska ha 4-8 äpplen, helst svenska.
En form som funkar i ugnen
Smör, både till formen men också till knäck-täcket, ca 100g.
Cornflakes
Pepparkakor
Mandelflarn
Honung
Havregryn (om man vill, blir knackigare utan)

1) Först smörjer du in formen med smör, kallt eller smält spelar ingen roll.
2) skalar äpplena, skivar äpplena tunna och lägger dom i botten på formen.
3) sedan lägger du cornflakes, pepparkakor, mandelflarn, honung och ev. Havregryn i en skål, krossar allting med händerna så det blir små bitar.
4) smält ca 100g smör som du sedan häller på i blandningen.
5) rör om så att allting klibbar ihop sig, blev det för mycket smör är det bara att ta mer av cornflakes och pepparkakor. Eller tvärtom.
6) häll blandningen i formen med äpplena och sätt in i ugnen med folie över. Ugnen ska vara på 175 grader. Folie är viktigt så att täcket inte blir bränt.

Det som är så bra med det här receptet är att det inte går att göra fel. Mäter eller väger ingenting, bara tar efter vad jag tycker ser bra ut! Supergott!

Valde en rund form som är ca 10cm hög. Idag gjorde jag lager så har först ett lager äpplen i botten, sen pepparkaksbaks blandningen, äpplen över det och sen slutligen ett täcke med pepparkaksbaks blandningen. I den här kakan gick det åt fem äpplen och resten är taget efter känsla.

Såhär ser blandningen ut när man är klar

Så här ser resultatet ut när allt är klart, sen ska den bara in i ugnen ca 30-45 min. Serveras gärna med vaniljvisp, grädde eller bär! Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Hösten är en perfekt årstid för lite läsning. Tänder en brasa, blandar ihop en kopp varmchoklad och kurar ihop mig med i massa filtar med en bok i knät.
Igår köpte jag en bok som min sjukgymnast rekommenderade; tänka, snabbt och långsamt.
Det är en bok skriven av psykologen Daniel Kahneman som även belönats med ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Boken handlar om hur vi människor tänker i olika situationer och varför vi agerar som vi gör. Boken är både informerande, djup men också rolig. Han tar med olika exempel så att man själv får testa sitt eget tänkande vilket gör att man får en bättre uppfattning om det han skriver. Han har med olika bilder för att förklara som man sen kan studera själv och reflektera över hur man agerar i just den situationen. Man kan också testa andra människor för att lära känna deras sätt att tänka men också att man kanske kan ändra sitt egna sätt att tänka.
Min sjukgymnast rekommenderade den här boken för att jag ofta berättar att folk inte kan sätta sig in i min situation. Oc då förklarade han just hur man tänker snabbt och långsamt. Det snabba tänkandet använder man när man inte lägger någon uppmärksamhet i ämnet, man behöver inte anstränga sig för att använda det snabba tänkandet. Ett exempel han tar i boken om snabbt tänkande är att; man vet att 2+2=4 man bara vet det. Eller att man vet att Frankrikes huvudstad är Paris. När man var liten använde man sitt långsamma tänkande för att lära sig att 2+2= 4 men när man kan det slutat man lägga uppmärksamhet på det och tänkandet omvandlas till ett snabbt.
Han tar även ett annat exempel på ett långsamt tänkande. Att man bara kan lägga all uppmärksamhet på ämnet. Du kan inte lägga lite uppmärksamhet där och resten här. Till exempel, du kan inte räkna ut 17x24 och samtidigt köra om en långtradare på en smal väg.
Enligt mig passar boken alla människor just eftersom det inte är nån saga som passar olika människor. Utan han vänder sig till dig som betraktare och sen får du själv avgöra vem och hur du är.

Likes

Comments

Idag var jag, mamma, pappa och Johan och åt lunch på Bromma blocks. Vi provade ett hamburgerställe som inte var så jätte bra tyvärr. Tog en cheese högrevsburgare på 100g men när man fick maten var det bara ett bröd och en burgare, sen fick man hämta grönsaker själv vilket jag tyckte var lite tråkigt koncept för allting blev dåligt. Det var väldigt mysigt att få med mamma på lunch för det är väldigt svårt för henne att få tid. Efter maten shoppade vi lite. Gick in på Panduro och köpte lite färg, penslar och ett block för att kunna roa mig lite på dagarna. På vägen därifrån hittade jag en mössa som var supersnygg från Canada Snow. Sen gick jag in på bokhandeln och kollade om dom hade en bok som min sjukgymnast rekommenderade "att tänka snabbt och långsamt". Det är en bok sol beskriver hur olika människor bemöter olika situationer med olika beteenden bland annat om en människa hamnar i en svår situation, att det finns olika sätt att bemöta den här personen på. Rekommenderar verkligen den!

Sen köpte jag två tröjor, en från Gant och en från Levi's som jag länge velat köpa men inte hittat. Avslutade shoppingen på The Body Shop då jag hört mycket bra om deras nya hårvårds serie så jag tänkte unna mig lite. Stod länge och velade och hade verkligen ingen aning om vad som skulle vara bra för mig. Fick hjälp av en jätte duktig tjej som rekommenderade ett "scrub schampo" vilket jag aldrig ens hört talas om förut. Det är alltså en scrub som du har i hårbotten som sedan mödrar och blir till ett schampo. Köpte även balsamet till som är ett vanligt balsam. Provade att tvätta håret med det nya scrubschampot när jag kom hem och helt ärligt, kommer jag nog aldrog köpa ett vanligt schampo igen. Mitt hår kändes så fräscht. Inga sulfater eller paravaner som lägger sig som ett lager utan man verkligen kände hur rent håret blev. Efter en tvätt ska håret kännas lite strävt, då är det riktigt rent. Sen använde jag deras balsam och håret blev super mjukt! Har man problem med fett hår och man har provat allt så tycker jag att man ska åka och köpa det här schampot direkt för det var verkligen super bra! Efteråt tog vi en fika innan vi åkte hem.
Hexa, min hund, behövde klippa klorna så vi åkte bara hem och lämnade alla saker innan vi åkte iväg igen. Hundar har olika beteenden precis som människor och idag hade hexa en dålig dag. Hon pep och bet åt alla håll så hon fick ha munkorg fast hon brukar stå helt stilla annars. Men idag var det inge roligt tyckte hon. Fick även lära mig att om man inte klipper klorna ofta växer deras blodådra i klon och därmed blir det svårare att klippa dom eftersom man inte vet exakt vart ådran är om den är längre än vanligt. Sen fick jag även veta att hundar kan få artros om klorna int ellips regelbundet då dom går i fel benställning. Efter att alla klor var klippta fick hexa välja ben själv så då va inte den här resan så dum trots allt.

Likes

Comments

Äntligen har jag ett nytt armband från Hermés som jag unnade mig själv i veckan. Jag har verkligen velat ha ett sånt här armband länge men aldrig riktigt vågat satsa eftersom dom är väldigt dyra. Men jag ville verkligen unna mig någonting som jag velat ha länge. När jag köpt det var jag lite osäker på om det verkligen var värt dom pengarna, men när jag fick hem armbandet kände jag att det var värt varenda krona. Hade lite svårt att välja färg, var inne på mörkblått, vitt eller svart och tyckte att svart var en bra färg till allt. Sen velade jag mellan guld eller silver men valde silver eftersom jag ville kombinera med dom smycken jag har, så det blev ett silver med svart.Likes

Comments

Hej!
Jag har inte skrivit på ett tag pga att jag varit sjuk. Under tre veckor har jag varit väldigt trött och därför prioriterat hälsan framför bloggen. Min pappa hade precis kommit hem från Italien och fick med sig en smitta från planet så han var förkyld. Eftersom jag och pappa spenderar dagarna ihop blev jag också förkyld, men efter en operation går kroppen immunförsvar till att läka det opererade området och därför utvecklades min förkylning till någonting annat.
Jag har dom senaste dagarna åkt till en närakut och tagit massor med olika prover för att utesluta olika saker. Alla prover var negativa och jag hade väldigt bra värden på allting förutom sänkan som var förhöjd vilket visar att man har en infektion i kroppen. Eftersom jag både varit febrig och proverna visade infektion så har jag inte kunnat utföra rehaben som vi önskade, för att låta min kropp vila. Samtidigt som jag var trött pga sjukdom äter jag även medicin som gör att jag ska bli trött just för att hjälpa mig med sömnen och därför har jag sovit flera gånger om dagen så har verklig e inte haft ork för nånting, inte ens tittat på tv.

Nu börjar jag sakta må bättre så nu kommer jag att börja skriva igen!

Likes

Comments