I en presskonferens 2014 meddelade Kolmårdens VD, Mats Olsson, att Bamses värld kommer invigas våren 2015 samt att en ny åkattraktion kommer invigas 2016. Denna åkattraktion har som mål att göra Kolmården till Sveriges starkaste och bästa familjedestination. En av ägarna till Parks and resort säger i presskonferensen att "drömmen om att skapa och bygga världens bästa träbergochdalbana kom snabbt till oss". Denna bergochdalbana ska alltså vara i trä. Och alla ni som varit på Gröna Lund och sett deras träbana vet att de låter otroligt mycket mer än de "vanliga" som är gjorda av stål. Det går nästan inte att stå vid den utan att man måste hålla för öronen när den åker förbi. Dessutom, om jag förstår det hela rätt, så ska denna bana gå mellan "Marine World" och "safarin".

"Att den utveckling vi nu gör i djurparken inte ska ha någon som helst negativ effekt för våra djur är inte bara en egen självklar grundprincip utan också myndighetsreglerat. Djurparken och djurverksamheten kommer att vara Kolmårdens överlägset primära uppgift och vi fortsätta att investera i den.". Som för att försäkra om att djuren har det bra och fortfarande är en stor del av deras park så säger Olsson att gorillan fått större inhägnad... Inte för att en större inhägnad kommer hjälpa mot de höga ljudnivåerna... 

​Inte nog med att det redan är många människor där varje dag som springer och skriker så ska det nu komma en högljudd bergochdalbana som ska gå i drygt 100km/h med 83 graders lutning och är 1.3km lång.

Nu har Djurens Rätt, tillsammans med Kolmårdsuppropet, och Dolphinaria-free Europe överklagat mot att Jordbruksverket beslutat att ge Kolmården dispens för att bygga bergochdalbanan inom djurparkens gränser.
I Djurens Rätts överklagan skriver de, enligt Statens jordbruksverks föreskrifter om djurhållning i djurparker m.m, att "Djur får inte utsättas för buller av sådan nivå och frekvens att det påverkar djurens hälsa menligt. De får endast tillfälligtvis utsättas för mekaniskt buller överstigande 65dBA.". Men enligt Djurens Rätt överskrider ljudnivån 200-300 meter utanför djurparken 65dBA. 
Djurens Rätt vill med sin överklagan att dispensen omedelbart bör dras tillbaka och att en oberoende, professionell analys bör göras. De vill även, med många fler saker, att om Jordbruksverket bestämmer för att ge Kolmården dispens igen så bör de förklara varför man tycker att detta är okej enligt djurhållningslagar i Sverige. 

Jag tycker att Djurens Rätt resonerat otroligt bra i sin överklagan. Jag älskar att de ber Jordbruksverket att förklara varför de ger Kolmården dispens. Det ska bli otroligt spännande att få följa den här överklagan och om Jordbruksverket kan förklara sitt beslut, om de nu bestämmer att ge Kolmården dispens.

I slutet av presskonferensen säger Olsson att deras vision är att "vi skall inspirera barn och vuxna till ett livslångt engagemang för djur och natur.", (men då undrar jag vad en bergochdalbana har med djur och natur att gör?), "Kolmården ska genom världsunika och oförglömliga upplevelser vara en plats man älskar och ständigt återkommer till.". Så alltså ska denna bergochdalbana ge en oförglömlig upplevelse? Men jag skulle vilja säga att få gå på "safari" i Sverige är en mer oförglömlig upplevelse.
I Kolmårdens presskonferens visar de upp en video där man får "följa med" och åka bergochdalbanan. Och jag kan helt ärligt säga att jag vill väldigt gärna åka den! På ett tivoli... 

Men är en dröm om en bergochdalbana viktigare än djurens hälsa? Det finns många ställen i Sverige som har bergochdalbanor, Kolmården har en unik djurpark med många olika djurarter från hela världen. De borde fortsätta att bara satsa på djurparken istället för att försöka bli störst med hjälp av bergochdalbanor. Vilket bara kommer förstöra deras djursida. Jag tror att de kommer få ännu färre besökare nu. Jag vet många som är lite emot djur i fångaskap men tycker att Kolmården är okej. Nu när djuren blir utsatta för det här vet jag att de har ändrat sina åsikter.

Djurens rätt har skrivit om det här på sin Facebook sida och i kommentarerna har en person skrivit "Sätt en bergochdalbana utanför ägarens hus så får vi se hur uppskattat det är.". Tänkvärt, och jag kan bara hålla med!


​Källor : 

http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/djurens-ratt-overklagar-dispensen-for-kolmardens-berg-och-dalbana
http://www.djurensratt.se/sites/default/files/overklagan_om_beslut_om_dispens_for_kolmardens_djurpark_dnr_5218-401914.pdf

http://www.djurensratt.se/sites/default/files/dolphinaria-free-europe-20150910.pdf
​http://wildfire.kolmarden.com/​

Likes

Comments

För tre timmar sen skrev Svenska Dagbladet att Sverigedemokraternas ordförande i Norrtälje, Mikael Strandman, vill att reportrar inom public service ska tvingas uppge sina politiska åsikter. Trots att det är, enligt lag i Sverige, förbjudet att registrera åsikter.
Anledningen till att Strandman vill göra detta är för att han menar att reportrar påverkas av sina politiska åsikter när de skriver. I texten står det att Strandman sagt "Det borde finnas någon form av kvoteringssystem med någon form av proportionalitet efter valresultatet". Den meningen förstår jag inte riktigt, det är för många svåra ord.. (Två...). Men jag tror att han menar att efter valresultatet så ska alla reportrar registrera sina åsikter så att de jobbar lika många Moderater som Socialdemokrater som Sverigedemokrater och så vidare med journalistik. För om det är fler Moderater än Sverigedemokrater så vrids texten mer åt vilka åsikter de har än vad Sverigedemokraterna har.

Och jag känner bara... Well,,,

Det är väl självklart att allt ALLA på denna jord skriver vinklat mot sina åsikter. Det går i princip inte att skriva något om man måste vända det mot sina åsikter... Det är iallafall otroligt svårt!
Strandman vill bara detta för att han tycker att Sverigedemokraternas åsikter förkommer mest i socialmedia emot dem. Och det kan bero på att det är inte så många Sverigedemokrater som faktiskt kan stå för deras åsikter, för Sverigedemokraterna har inte svar på allt, eller kommer iallafall inte ut med svar på alla frågor vilket gör att deras följare inte vet vad de ska och kan svara.
Precis som jag skrev på Facebook för några dagar sen. När Jimmie Åkesson inte svarade på frågan om vad de ville göra med de flyktingar som redan finns i Sverige och de som försöker ta sig in idag så bytte han bara ämne eller sa en mening han redan sagt femtio gånger (
trots att frågan ställdes till honom flera gånger)...

Jag skrev även att jag undrar vad det är Sverigedemokraterna döljer. För de måste ju dölja något när de vägrar svara på en viktig fråga om vad som kommer hända med vårt samhälle om de skulle få makten i Sverige(Gud förbjude).

Jag tror att många Sverigedemokrater inte vet vad de röstar på. Och nu när Strandman vill införa registrering av reportrars politiska åsikter så är frågan vad mer de vill registrera om de får makten........


Källa : http://www.svd.se/sd-man-vill-registrera-asikter

Likes

Comments

​Hejsan!

​Ni som är vän med mig ​på Facebook vet att jag är intresserad av många saker, har många åsikter och skriver gärna om de. ​Och eftersom att jag aldrig får slut på varken åsikter eller ord så tänkte jag - jag skaffar en blogg! 
Så nu har jag gjort det. Och här kommer jag alltså skriva vad jag tycker om olika saker, Jag kommer diskutera frågor med er och era åsikter. 

MEN! Jag vill att alla som vill vara med och diskutera och dela med sig av sina åsikter ska tänka på de här tre sakerna innan ni säger något!

  • ​Kan jag stå för det jag säger?
  • Är det jag säger sant?
  • Är det jag säger snällt?

Kan ni säga ja på alla tre punkterna så är ni väl välkomna att skriva på min blogg! 

På den här bloggen håller vi god ton mot varandra och respekterar varandras åsikter.

Tack! :)​

Likes

Comments