Var rädda om våra tonåringar!

Satte mig i soffan för att slå på idol, som jag missat hela veckan. Kom då att tänka på alla våra goa tonåringar som finns där ute. Ja jag har två egna också. Varav den ena tycker att jag är SÅ elak som inte låter henne röka. Ja visst det kan så tyckas, men jag måste ändå hålla på lagar, hälsa och sunt förnuft som mamma.

Men mamma säger Belinda. Du rökte ju när du gick i 7:an. Ja nog gjorde jag det. Vi åkte i bilar utan bilbälte också. Och vi rökte på krogen, restauranger, ja till och med i bilen när barnen satt där. Vi gör inte det längre på grund av anledning. Det är FARLIGT!!

Visst att vi föräldrar/vuxna ibland är lite föör hårda mot våra tonnisar. Jag menar, gå bara tillbaka till dig själv. Hur många fler gånger säger inte du NEJ, bara för att det är enklast. Tänk på det ibland, att du säger nej utan att egentligen ha någon anledning till det. Du skäller oftast mer än du berömmer. Där är vi väldigt orättvisa som vuxna. Du vet ju själv vad det värmer i ditt hjärta när du får beröm.

Får jag vara så fräck att ta ett exempel som jag själv råkat ut för med mina barn.
Det var så att ett av mina barn kommer fram till mig och säger. -Mamma jag ljög för dig det var verkligen inte så som jag sa. Vad jag gjorde var att jag berömde barnet för att det talade om hur det var. Jag skällde inte för själva lögnen. Misstaget var redan gjort och här handlade det om förlåtelse och även ett starkt mod, att faktiskt kunna tala om att man felat. Ja ni förstår min poäng.

Man vet ju själv när man var tonnis. Inte lätt alltid. Jag menar, tänk bara som en sån sak att en flicka får sin första mens. Hon har sån mensvärk så hon inte vet var hon ska ta vägen. Hon vågar inte berätta för någon förälder om mensen för det är pinit. Tänk att sitta där och ha skitont, helt kladdig mellan bena eftersom det bara fanns papper tillgängligt. Ja eftersom ingen vet, så är det ingen som köpt bindor. Så vad gör man?

Då kan det vara så att tonåringen kan vara rätt så ganska lättriggad! Skitförbannad och bara allmänt sur. Hur fasen skall man kunna veta det då? Ja du, bra fråga. Men jag har ett tips till er föräldrar med tonåringar. Fråga, var lyhörda, våga påstå för att få veta.

Vissa barn/tonåringar är slutna som musslor och säger inte ett ord. Nä men gör då ett vinnande drag och köp hem lite "skit" Är dom i den åldern. Köp bindor, tamponger, choklad, acnemedel ja vad vet jag, använd fantasin och gör det lättare för dom att kunna våga. :-)

Man kan också berätta saker för dom. Tex, när jag var tonåring så var det här så jäkla pinsamt så man visste inte vad man skulle göra. Sen kan man berätta något som man själv erfarit. A utan att det blir pinsamt förstås ha ha..

Ja ni, det kommer nog att komma lite uppföljning på detta. Min dotter har så många kompisar som brukar vara här hemma och jag bara älskar alla dom. Helt underbara.

Nu blir det ett glas rosé och idol..

Ha en bra kväll fina ni.

  • 294 visningar

Gillar