Tunnbröd

Hej.
Hoppas ni haft en superbra jul och fått många fina julklappar.
Något som man måste äta och baka i juletiden varje år är tunnbröd. Det är supergott och perfekt tillfälle att samla hela familjen och baka ihop. Alla kan vara med, både barn som gamla.
Tänkte jag delar med mig av mitt favoritrecept på tunnbröd som vi bakar ihop med mamma varje år.

Ingredienser:

Ca 20 st

150 g smör
1 liter vatten eller mjölk
100 g jäst
4 msk sirap eller 2 dl socker
2 tsk salt
½ påse brödkryddor/kummin
5 dl rågsikt
2½ dl vetemjöl

Gör såhär:

1. Smält smöret och tillsätt sedan vatten eller mjölk och värm tills det är ljummet.
2. Rör i jästen.
3. Tillsätt sedan sirap eller socker (jag använder sirap).
4. Tillsätt även salt, brödkryddor, rågsikt och vetemjöl.
5. Arbeta ihop degen så den blir slät och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min - 1 timma.
6. Dela degen till ca 20 bullar och jäst ytterligare ca 20 minuter.
7. Mjöla bakbordet och kavla ut till en rund kaka 2-3 mm tjock..
8. Kavla sedan med kruskaveln på båda sidor, picka den och lägg upp den på en bakfjöl.
9. Lägg den på en bakhäll med nästan maxvärme (7-8) eller ca 300 grader mitt i ugnen.
10. Grädda knapp 1 minut på varje sida på hällen eller ca 3 minuter i ugnen.
Låt kallna mellan bakdukar.

Lycka till.

Puss & Kram ?

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229