Header

En torsdag med flyt.

Egentligen skulle detta inlägget upp redan igår men jag blev rätt trött under kvällen så jag var ful nog och sköt detta till idag istället. Gårdagen blev lyckad.

Kände att jag egentligen inte hade ork alls, ett viktigt möte inne i stan klockan 10.00 och besök på sjukhusets medicinska solavdelning klockan 15.00. Var nära att ställa in allt men kände någonstans en gnista i mig och tog mig iväg på alltsammans.

Mötet som var arbetsrelaterat gick över förväntan men ska inte ropa hej förrän jag är över ån, mycket kan hända men får se, det kändes bra vart fall, och besökte på sjukhuset gick bra även det, blev en cykeltur både dit och hem vilket motsvarar en cykelfärd på över en mil så det kändes skönt att sträcka på benen och det var dessutom fint väder igår, även om det var lite moddigt och slaskigt samtidigt som det var minus tre grader ute så lös solen fint. (Ja bilden är från måndagens promenad därav mulet väder på bilden).

Cykelturen gick snabbare än väntat, var på sjukhuset redan 14.15 och min tid klockan 15 tedde sig som en lång väntan, men som tur var min solbox ledig från tiden innan så jag kunde hoppa in tidigare. Allt flöt på så bra så jag var hemma redan 15.15 igen.

Anledning till att jag går på ljusbehandling är att jag har sedan födseln vissa problem med eksem, dessa förvärras vintertid pga hastig väderomväxling och vid sjukdom då immunförsvaret blir nedsatt, jag har alltid haft hudkrämer som mjukgör huden samt emellanåt krämer med kortison. Ibland kan det vara jobbigare och mer påfrestande än andra gånger. Långvarig extrem stress kan också leda till hudbesvär.

Får se vad som sker idag denna fredag, lär nog inte hända allt för mycket, sambon ❤ kommer väl hem vad det lider från skolan (studerar vård & omsorg) och vi ska fix a middag lite senare, förmodligen blir det oxbringa, strips och någon god sås till. Det är ju ändå fredag :)

Vad har ni för er denna fredag då? :)

Likes

Comments

Halloj på er.
Dagen har utvecklats till mestadels det positiva, så imorgon ska jag dels ta mig iväg på ett möte klockan tio inne i stan för att senare cykla ut till sjukhuset för veckans andra omgång medicinska ljusbehandling som jag påbörjat i syfte att få bukt på huden, en del är stressrelaterat en del är medfött. Detta inlägg kommer jag hålla kort för nu blir det en dusch sedan sova. Ska upp i tid imorgon. Hoppas ni haft en fin onsdag. 😊

Likes

Comments

Trettio dagars utmaning över.

Tanken med att deltaga i #nouw30daychallenge var att man ska utveckla sitt bloggande och bli bättre på att blogga, jag vet ej hur mycket jag egentligen har lärt mig av detta genom just utvecklingsperspektivet men det har för mig varit utmanande. Jag har försökt hålla en profil utifrån mina egna ögon och upplevelser, att förmedla sjukdomsbilden utmattningsdepression är svår, det är svårt för någon som ej varit inne i en sådan att faktiskt förstå hur en dag kan te sig. Jag har haft för avsikt att förmedla detta liksom vad man som anhörig & arbetsgivare kan hjälpa till med, men även fakta kring utmattningsdepression, utbrändhet och delvis vad jag nämnt som "vanlig" depression.

Jag skriver blogg för att jag känner att jag i bland lättare kan uttrycka mig i skrift än tal, jag känner att ventilen för att prata ännu är för liten för mig, ventilen för att skriva är dock lite bredare, på tal om att skriva så har jag tidigare gjort några noveller, samt en början på en bok. Det sistnämnda står dock väldigt stilla sedan 2011. Ett annat vis jag känner att jag kan uttrycka mig är genom fotografering (mer om det i kommande inlägg).

Det har varit utmanande för mig att skriva om utmattningsdepression 30 dagar i rad, vissa dagar har det tagit emot, vissa dagar en hög frustration över att inte kunna samla mig, sätta mig ner och skriva, andra dagar har jag skrivit mer än vad enligt mig är nödvändigt. Men jag hoppas ändå att mina läsare och följare fått en liten inblick i mitt liv som det ter sig just nu.

I dagens dato 2017-02-20 så har jag åter börjat tappa hår på huvudet, sambon liksom läkaren och jag själv vittnar om att kala fläckar på huvudet kommit tillbaka. Ett tecken på att man varit utsatt för långvarig hög/ extrem stress. Jag är sjukskriven en tid till och hur länge vet jag faktiskt inte. Jag vet just nu inte om jag kommer tillbaka till nuvarande anställningen eller om det är något helt annat som snart kommer upp på agendan. Men den agenda jag har just nu förklarar - Gör saker du mår bra av, prioritera det du känner att du gör mest nytta och får ut något av.

Jag har som alltid en massa grejer igång samtidigt, vissa fallerar rent av att jag snabbt tappar intresse, andra ligger på "bordet" en längre tid (som exempelvis boken jag började på som legat sedan 2011) och vissa grejer går snabbt att avsluta. Men projekt jag har vill jag kunna arbeta med över en tid utan att avsluta så snabbt som möjligt. Jag vill kunna förmedla något. Jag har en kul idé på gång med fotografering.

Jag får tacka för ert visade intresse ni som följt denna lilla "serie" med artiklar om utmattningsdepression, samtliga finns att läsa i ordningsföljd om ni klickar ovan i rutan "Kategorier" sedan väljer #nouw30daychallenge och jag hoppas även att ni i fortsättningen väljer att läsa min blogg.

😊

Likes

Comments

Förberedelser och hemmapyssel,

Är man sjukskriven måste man ligga i för att inte slöa ner sig helt och att bara sova bort dagarna. Detta gör att jag försöker få in vettiga rutiner med mat, sömn och att fylla dagarna med innehåll. Exempelvis tänkte jag nu dammsuga lite hemma sedan ordna i köket, rätt stökigt så belöningen blir ju en tillfredsställelse när det är städat.

Jag har även planerat och styrt upp sista artikeln i serien om utmattningsdepression jag valde att delta med i #nouw30daychallenege som kommer upp ikväll klockan 18.00 så kika det. Vidare skissar jag på ett fotoprojekt jag tänkt genomföra men måste ha lite grejer för det innan jag kan börja.

Vad består er tisdag av då? :)

Likes

Comments

Contains affiliate links

Är du som jag eller har någon som har det mesta eller inte vet vad man ska ge någon som har typ allt redan i present?
Är personen dessutom intresserad av fotografering på hobby/ amatörnivå kan denna kamera vara ett kul tips.

Denna variant heter Instax Mini 90 Neo Classics, finns även en modell i lägre prisnivå, dessa på bilderna ovan här kan ni klicka hem för 1595:- (ps glöm inte fotopapper till kameran bara)

Denna kommer jag garanterat att köpa som ett litet fotoprojekt, man tar ju inte mängdupplagor av bilder med denna då man inte har obegränsat med fotopapper. Kul till små hemmaprojekt som studieprojekt inom bild och fotografering :)

Likes

Comments

Tog mig en ordentlig promenad.

Jag är faktiskt ganska stolt över mig själv, med anledning av hur min situation ser ut så trodde jag knappt att jag skulle orka men jag antog mig utmaningen. 4,5 kilometer enkel väg lika lång väg tillbaka. Distansen mellan hemmet och sjukhuset ligger på 4,5 kilometer. Grejen är den att jag av olika anledningar fick gå till sjukhuset för besöket idag är flera. En fördel var dock att jag sparar ju bensin i bilen.

Dagens besök på sjukhuset var ett första besök på behandlingsavdelningen för hudvård, första intervallen var enbart bara på 9 Sekunder, men det är väldigt starka ljusrör i de här solkabinerna man använder sig av. Medicinskt solarium kan man kortfattat säga att det är. Om några gånger blir det alltså längre stund men det är som med vissa mediciner, de måste trappas upp.

Kändes lite si så där med en denna långa promenad för en första behandling på 9 Sekunder, men jag fick min goda belöning när jag kom hem, hjärtat mitt lagade kvällens middag vilken blev underbar. Så god mat, fläskytterfilè, 5-pepparsås och strips. Det var en redig god måndagsmiddag. 😍 ❤

Okej gott folk, imorgon är sista dagen med #nouw30daychallenge och då tänkte jag sammanfatta dessa trettio dagar med tankar och erfarenheter kring utmattningsdepression.

Likes

Comments

När det känns som att dörren till en lösning står på glänt.

Men ändå inte, många klagar på slentrian idag av dess rationella vardagssysslor, jag menar äta, jobb, sova modet - är du sjukskriven rubbas dessa typer av rutiner även om du försöker få så bra rutiner det går krävs inte alls mycket för att det ska rasa igen. Ibland infinner sig känslan av att saker snart blir bra och att man kommer åter till det vanliga. Men var tar man vägen när arbetsgivaren vänder ryggen, inte tar det ansvar man ska och prompt propsar på att jag ska söka annat? Hur kommer man tillbaka från sjukdom till ett arbetslöst liv? Här har vi ett hamsterhjul utan dess like.

Dagen har inte bjudit på särskilt extraordinära saker, var nere och sopade av snön från bilen, orkade inte göra så mycket mer, orken har uteblivit idag. Och imorgon är det besök på hudmottagningen på sjukhuset där jag nu ska gå ljusbehandling för hudbesvären. Får se hur detta kommer gå.

Det finns stunder där jag känner dörren till en lösning på livets utmaningar, livets prövningar står på glänt, men när man just ska ta tag i handtaget till dörren så stängs den snabbt framför en... Så känner jag inom mig just nu. Kräver inte att alla ska förstå situationen, kräver inget egentligen, jag har varken förhoppningar eller förväntningar på att någon ska förstå hur man känner inom sig vid symptom av utmattningsdepression.

Likes

Comments

Det börjar ta sig.

Vi är inne på del 27 av 30 och jag känner att jag vill hålla samma intresse som vid starten av denna lilla serie, samtidigt som det kan vara lite svårt. Hade nästan tänkt mig lite Q & A om utmattningsdepression men jag kanske rent av varit så tydlig i mina inlägg att det inte behövs. Oavsett så ska vi se till att ro detta i land.

Idag blir det en liten direktrapport ur verkligheten, vad jag har gjort idag har varit absolut inget, tyvärr sov jag väldigt oroligt natten till idag vilket resulterat i att jag varit väldigt trött hela dagen. Jag har märkt av stressen en hel del, ett visst håravfall och känner att jag börjar få sådana kala fläckar igen, dessvärre sätter det sig på huvudet och kan ta flera månader innan det växer ut igen. Bäst är under vår och sommarsäsong när man kan bära huvudbonad. Jag minns med ett illamående hur folk bemötte mig senast jag hade sådant håravfall. Exempelvis en anställningsintervju jag var på, chefen på den möbelbutiken här i Mariesjö tackade för mitt visade intresse innan jag ens hade hunnit presentera mig, blicken jag fick av honom var ingen kul, märkte på vederbörande den flackande blicken. Med ett hån sade han lycka till med arbetssökandet. Sådana här saker sätter naturligtvis vissa spår och man tappar självkänsla och självförtroende. Detta liksom blickar på stan, folk försöker så diskret glo men man ser så lätt vilka som glor på en. Vid ett tillfälle blev jag så trött på en människa som glodde, det var på ett café. Gick fram och konfronterade henne och frågade vad hon satt och stirrade på, var det något intressant hon ville dela med sig av. Det hon klämde fram var att hon diskuterade min sjukdom med sin väninna vid bordet. Sjukdom sa jag , vilken sjukdom? Ja den du har för att du ser ut så där om huvudet. Kände hur jag blev mer och mer irriterad över dessa antaganden men förklarade sedan vad det handlade om. De försvann från caféet ganska så kort där efter, blev nog obekvämt när jag konfronterade.

Jag känner att jag just nu inte orkar med mer sådana här grejer, när kan jag nu bara få bli frisk och återgå till ett vettigt liv igen? Hur länge ska man drabbas av utmattningsdepressionen och de sviter man får? Vart ska jag finna orken?

Många frågor - få svar.

Likes

Comments

Dagens mode - Hoppplöshet - Lättirriterad - Brist på energi.

Det är sannerligen inte lätt när man känner sig så splittrad som jag gjort under dagen.
Det är jobbigt att ha sådana blandade känslor och att jag är så pass lättretlig/ lättirriterad som jag är, det skapar osämja med omgivningen och inte minst med mig själv eftersom det här är ett stadie jag verkligen inte vill vara i.

Jag befinner mig någonstans i en förtvivlande känsla av hopplöshet med stor frustration över att situationen aldrig blir bättre, jag menar hur länge ska man orka hålla på och hålla näsan ovanför vattnet innan man dränker sig själv av ovetskap och energi? Man tappar inte minst mycket av den lilla energi jag har på grund av själva situationen och att jag inte på något vis just nu kan påverka situationen till det bättre. Ska jag bara sitta och blänga här hemma till det kommer en lösning? Det kommer vare sig lösningar eller pengar i brevlådan, det kommer inget brev med några ark pengar och en paketlösning på problemet.

När jag är inne i denna storm av känslor har jag även svårt att se saker ur andra perspektiv än mitt eget, sådant är nog svårt för de allra flesta men när man vet varken ut eller in, upp eller ner så blir det bara ett totalt kaos.

Vad har gjort idag för att försöka rensa lite tankar och koppla av är att fixa med bilen, se tidigare inlägg här på bloggen, men det var inget som varade särskilt länge, skulle verkligen behöva en liten frizon i form av ett varmgarage där jag kan få nörda ner mig i mitt bilintresse. Men just nu sitter jag och blir fruktansvärt irriterad av all patetisk reklam på tv. Störigt, fånigt, pinsamt. Jag vet att detta inlägg blev sannerligen oplanerat och ostrukturerat jämfört med hur jag annars kan skriva och uttrycka mig i tal och skrift.

När jag är inne i denna storm av känslor är det svårt för mig att förklara i ord om någon frågar hur jag mår, jag pratar generellt inte gärna om mig själv, däremot hjälper jag gärna andra. Men det har gått lite för långt då man lätt drar åt sig energibovar som stjäl den energi jag har och får där med inget kvar till mig själv.

Önskar er här med en fortsatt trevlig fredagskväll.
Jag ska försöka rädda resten av kvällen, sambon, mitt hjärta tillagade jättegoda crëpes till middag, var supergott. ❤

Likes

Comments

Egenterapi på hög nivå.

Något som får mig lugn (bortsett från när jag är hungrig då tålamodet är helt borta) är att fixa med bilen.
Finns som oftast något att göra på den för att sätta en personlig prägel och det har jag gjort med de senaste tre SAAB-arna jag haft, brinner verkligen för SAAB och kommer så köras av mig så länge dem finns kvar. ❤

Har klätt in en två plastpaneler i kolfibervinyl, ja det vore snyggast att faktiskt drapera med äkta kolfiber men har ingenstans att hålla till för att utföra dessa moment, hade jag haft en plats hade jag köpt grejer och experimenterat mig fram, learning by doing.

Jag är lite i valet och kvalet om färgvalen i bilen, den har bege inredningsmatta vilken är svår att byta om man inte har rätt verktyg och ny matta att lägga in, likaså gäller B-stolparna och diverse gummidelar fram. Men har fått till en rätt schyst kombination av bege, svart och silver. Dock funderar jag på att lackera om panelerna ni ser som är silver till blanksvart då jag har vissa delar jag redan lackerat i blank svart. Det får inte bli för plottrigt med för många olika färger, då blir det allt för hysteriskt, men det är min bil, det är jag som ska trivas med det jag gör.

Till våren ska jag försöka ta mig i kragen och ta mig råd att tona bakrutorna, från B-stolpe och samtliga bakåt, har fusktoning nu från en firma som säljer laserskurna plexiglas som man tonar med, de limmas ej utan bara böjs in på plats, men sitter dessvärre rätt taffligt. Så det ska på en riktig toningsfilm, en mörk sådan.

Det finns lite kvar att göra invändigt innan jag går på det yttre skönhetsfläckarna, finns lite ytrost att laga, vidare ska jag slipa och lackera om motorhuven, likaså lacksläpp (klarlack) på vänster bakdörr. Sådana saker som måste göras av en erfaren. Sedan på med en vinge på bakluckan samt en spoiler i överkanten på bakrutan.

Jag har långt gångna planer för kjolpaketet, det är nog ingen ide att byta alltsammans, det kan bli fräscht igen om man rustar upp de som redan sitter på, fronten kräver stora modifikationer om man ska facelifta med front från nyare årsmodell, istället lägger jag nog in ett snyggt "honey comb" nät i grillen och fronten nedtill mellan uttagen för dimljusen som även de ska köpas och monteras. Sidkjolarna och bakkjolen kan förhoppningsvis tas från senare modell typ en 9-5 Aero. Detta honey com nät tänkte jag även montera i grillen, delen mellan strålkastarna.

Som ni märker, har många planer, många av dem hade jag garanterat redan varit igång med om jag hade haft ett garage eller någonstans att pyssla med bilen, inomhus.

Vill du följa mitt bilprojekt kan du göra det här
Min profil på garaget.org.

Likes

Comments