My Travel Stories:

Hur bor man i Paris, egentligen?


Hur kan man förvänta sig att bo när man flyttar till Paris? Litet och med förhållandevis dålig standard är det generella svaret på den frågan. Glöm svensk standard och korrekt renoverade lägenheter så fort du sätter fot på fransk mark.

Det finns olika sätt att bo på i Paris. Har du råd kan du få en ganska schysst lägenhet på 30-35 kvadratmeter i ett bra område, men då får du hosta upp med runt 900-1400 euro per månad i hyra. Lite beroende på var du vill bo. Det är dyrare i Marais och Saint Germain des Près än runt Oberkampf och i utkanterna av staden. De flesta som bor så stort, delar med sin partner eller en kompis, eller så tjänar de väldigt bra.

* Annars är en studio ett bra alternativ, och de brukar vara mellan 18-30 kvm. Priset ligger på ca 750-1000 euro i månaden. Ofta tillkommer då el och internet/TV/telefon. Ibland får du även betala de sk.charges, med vatten, värme och andra avgifter.

* Är du student och med en mindre budget är ett så kallat Chambre de Bonne ett bra alternativ. De brukar vara mellan 8-15 kvadratmeter och kosta från 400 euro (om hyresvärden har lite skam i kroppen) till 700 euro per månad. Har du otur finns det ingen toalett på rummet, men det brukar stå en halvsjaskig dusch i ett hörn. Värt att veta är att det, till skillnad från Sverige, inte finns någon lag att det måste finnas golvbrunn och ventilation i lägenheter i Frankrike. Det kan därför bli problem med fukt och avlopp i sådana "lägenheter". Dessutom är det ofta fuskbyggen och det är inte ovanligt att avloppsrören ser ut som på bilden i mitten. Alltså ett smalt rör som går genom hela rummet och som orsakar stopp. Väldigt fräscht.

* Om du gillar sällskap och vill bo i en riktig lägenhet med kök (med saker som ugn, tvättmaskin och en kyl där det får plats med mer än ett paket mjölk), vardagsrum och badrum du inte måste backa ut ur, är det en bra deal att dela med flera personer. En colocation, som det heter. Då kan du få ett eget rum i en större lägenhet för priser mellan 600-700 euro. Även där beroende på var du vill bo. Fördelen är att du får bo stort och aldrig känner dig ensam. Nackdelen är att du kanske måste städa upp efter dina rumskompisar och aldrig får vara för dig själv. Gå på magkänslan och se till att ni är på samma nivå vad gäller städning, dagsrytm, boenderegler etc.Själv har jag bott på alla dessa sätt och kan säga att jag inte gillade att dela med andra. Fast det kanske var för att de tog av min mat, rökte på varje kväll och hade en hund som sket överallt. Ett tips är i alla fall att vara noggrann när du flyttar in så ALLA skavanker skrivs ner och fotas. Verkligen ALLT. Är hyresvärden oärlig finns en risk att de hittar någonting att anmärka på så du inte får tillbaka hela din deposition när du flyttar ut.

Sedan finns det såklart en chans att du får bo i en lägenhet med utsikt över Paris takåsar. Det är då man accepterar mögel och de där 6 trapporna utan hiss. För att man bor i just Paris med gångavstånd till Seine eller Parc Monceau. Då är det liksom värt det, inbillar man sig.


HÄR har jag skrivit ett inlägg om hur man hittar en lägenhet, med tips på vad man behöver ha med sig på lägenhetsvisningar samt vad man bör tänka på.


Gillar