Tyrkisk barnehage vs norsk barnehage

Må bare si aller først at det jeg skal skrive nå ikke er en fasit, men hvordan jeg opplever det og hva jeg har sett og erfart. Betyr ikke at alle norske er sånn eller alle tyrkiske er sånn osv. Med min opplevelse.Først skal jeg fortelle om de positive tingene ved barnehagen her.


- Aron blir ALLTID møtt i døren av en voksen og blir leid videre inn. Det ser jeg på som kjempepositivt og trygt. Jeg har vært vikar i en i Norge der foreldrene selv skriver inn ungene på en skjerm. Ingen voksen som møter ungene i døra eller noe. Det synes jeg virker skummelt og uoversiktlig.

-Barnehagen er videovervåket. Det er sikkert delte meninger angående det. Men så mye fælt man hører om på nyheter så syns jeg det er positivt. Man kan også gå inn på et kontor for å se på barna på en skjerm. Foreksempel hvis jeg er bekymret for om Aron har det fint, så kan jeg sitte å se på han om jeg vil det.

- Får frokost i barnehagen, og varm lunch som er som en middag. Kan være foreksempel ris, kylling og suppe. Vet at noen har det i Norge og. Men der Aysha gikk var det kun brødmat.

- De blir mer forberedt på skolen, sitter med oppgaver, og lærer endel mer.

- De har et program de skal følge hver dag. Minuset er mindre frilek,men positive er at de voksne hele tiden vet hva de skal gjøre og klarer å holde barna mer opptatt. Husker da jeg jobbet selv i barnehage, det var ikke alltid lett å komme på ting man skulle gjøre. Hadde jeg hatt en plan å følge så tror jeg at jeg hadde gjort en bedre jobb og at ting hadde blitt lettere.

- Det er mindre grupper der. Tror Aron sin er på 9 barn. Veldig fin gruppe.

- Det er toårsgrense på barnehagen. Hvorfor jeg synes det er positivt er fordi jeg synes ikke en baby skal trenge å  måtte gå i barnehage. ( Det er jo en annen diskusjon og jeg forklarer ikke det nå) Noah hadde og sikkert hatt godt av barnehage, men han har også godt av å få mer tid med meg. 

- Soving, dette er et punkt jeg så på som negativt først. Jeg kunne ikke forstå hvorfor så store barn skulle sove. Aron har ikke sovet på dagen siden han var under 2 år. De har et rom med mange madrasser der barna får hvile om de vil. Hele forrige uke så ville ikke Aron sove, men en av dagene gjorde han det. Og i går sov han. Jeg så en helt enorm forskjell på han. Han var så blid og fornøyd da han kom hjem. Ikke noe krangling og ikke noe tull. Forrige uke var tung, han var så sliten og sint på meg. Så det med soving kan også være positivt. Kanskje han trenger det nå i begynnelsen. Mye inntrykk. Han sovnet ikke noe senere på kvelden enn han pleier heller.

- De har engelsklæring, sport, yoga, dans og musikk.


Noe som er negativt er at de har utrolig lite utelek. Så fint vær som det er her i Alanya så er det helt merkelig at de ikke er mer ute. I Norge er man ute i all slags vær. Her er de knapt ute.


Men jeg tenker at det er ikke så farlig. Vi er mye ute ellers, og helgene tilbringes så og si utendørs. Det er kun et år han skal gå der, til neste år er det førskole på skolen der Aysha går. Der har de mye utetid.

Man må prøve å ikke sammenligne alt med Norge. For det er to helt forskjellige land. Går man inn med et åpent sinn og har forståelse for at ting ikke er likt som sitt eget land, så får man nok en bedre opplevelse selv også. Prøve å heller se det som er positivt. Jeg har funne frem endel positive ting her iallfall som gjør at det er verdt det.

Frilek og utetid kan jeg jo selv ta meg av om jeg ikke synes han får nok der. Det at de sitter mye, med oppgaver, tegninger, forming, playdough, osv er jo ikke bare dårlig det. Det forbereder dem på skolen. Han er bare fire og et halvt når han skal på førskolen. Så at han får litt læring nå før han skal ut i den store verden vil nok gjøre overgangen lettere.

Kan godt være jeg mener noe annet om en måned,men så langt er jeg fornøyd. Og det er jeg veldig glad for. Det er jo skummelt å sende barnet sitt avgårde til noe ukjent.

Liker

Kommentarer

AnetteNesrin
AnetteNesrin,
I elias sin barnehage så møter alltid en ansatt deg når du kommer og blir med barnet inn.. de får frokost, lunsj, frukt hver dag. og på fredag middag. Og onsdag grillmat (på turdag)
Ikke noe lekser eller slikt, men de har ett fint pedagogisk opplegg med lesetrening og mattematikk, men i form av lek da 😊 Også er de mye ute, noe som er flott for en unge som elsker å leke i sandkasse og trær.
De er også en 60 stk fordelt på tre avdelinger, som er delt i tre grupper der igjen. Så i elias sin gruppe er det vel 6 eller 7 barn 😊
De har også en månedsplan, der alt kommer fram for hva de gjør hver enkelt uke, både med hvilke sanger de lærer, eller om de har fokus på noe annet tema 😊

Soving eller ro-tid, er jo viktig for barn, for at hjernen skal utvikles, så elias sover heller ikke, men har slik stillestund der han leser en bok eller bare slapper av med en ansatt mens de andre sover. noe jeg synes er supert at de har ett alternativt opplegg for de som ikke sover 😊

Men er veldig glad elias kunne være hjemme med meg til etter han fylte to år, jeg mener barn trenger barnehage, men det er jo individuelt hvor tidig de er klare for den overgangen også, de er jo bare barn en gang 😊
nouw.com/anettenesrin
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229