Kurban bayram, en offentlig høytidsfeiring

I morgen starter en høytidsfeiring, som tyrkerne kaller for kurban bayram. Kadir jobber jo mye, så han får ikke feiret i år. Men i forfjor så var vi hos familien hans. Da slaktet de en geit. Kjøttet blir delt og man gir ofte til fattige også. Det er vanlig å slakte en sau, eller geit, og de som har råd slakter jo ku eller okse. Det er ganske dyrt, så familier går jo ofte sammen om å kjøpe det.

Hvis man har lyst å komme med en vennlig hilsen til tyrkerne i denne høytiden så kan man si " iyi bayramlar. "Det er det letteste å si, og de blir ofte glade om en "utlending" sier det til de.

Denne høytiden kommer fra veldig gammelt av, vi kjenner historien igjen fra bibelen også. Så det er ikke bare i koranen. Historien de baserer denne høytiden på er fra da Abraham ville ofre sønnen sin Ismail, til Gud. Han hadde fått et syn om det i en av drømmene sine. Han så på det som en test fra Gud. Han ville ofre han, men Gud stoppet han. I bibelen er det sønnen Isak som skulle bli ofret, mens i koranen er det da halvbroren Ismail. Som Abraham fikk med tjenestepiken Hagar.

Så de er ikke helt like. Men likheter er det jo. Abraham er en viktig person i både jødedommen, Islam og kristendommen.

Correct me if I'm wrong.

Jeg kan dessverre ikke så mye, men jeg prøver å lese litt innimellom det. For det er interressant og fascinerende på samme tid.

Jeg har ikke noe "forhold" til denne høytiden, men jeg vil selvfølgelig feire den sammen med Kadir om det hadde vært viktig for han. Det er viktig å ta litt feiringer fra begges kultur. Jeg står jo for julefeiring, så det er jo opp til han om han vil gjøre noe ut av disse feiringene som jeg ikke er vant med.


Jeg ønsker alle en fin feiring, for de som skal feire det. Og jeg håper alle dyr blir godt tatt vare på og at familiene får en fin tid sammen. Jeg håper at de som ikke har det så godt, også får en oppmuntring i denne feiringen.

Liker

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229