Höganäs Bookfestival

Efter att ha härjat i köket några timmar fixade jag till mig lite och cyklade till Blå Hallen. Höganäs allra första bokmässa äger rum denna helgen och idag var min dag.

Christoffer Palmer, vår driftige bokhandlare i stan är en av initiativtagarna till denna mässan. Han skötte invigningen och efter honom sjöng Ellinor Ingvar-Henschen. Hon tolkade texter av bl a Kristina Lugn och var så bra.

Jag träffade vännen Margareta vid ingången och vi gick tillsammans i början.

Höganäs har sin egen boktradition i och med Bra Böcker som satte staden på Sveriges karta.

Margareta och jag gick på det första seminariet tillsammans. Flykten över Öresund med två författare som skrivit om judarnas flykt över Öresund under andra världskriget. Det var intressant att lyssna på.

Margareta väntade på sin dotter Linn och jag väntade på min Mia så vi skildes åt. Jag gick sedan med Mia och hennes vän och kollega Marie på nästa seminariet. Det var författaren Anna-Karin Palm som berättade om sin senaste bok som handlar om hennes mammas försvinnande in i Alzheimers sjukdom. Boken heter Jag skriver över ditt ansikte och den ska jag absolut läsa. Ett bra seminarie.

Efter det var vi hungriga, särskilt jag tror jag. Så vi satte oss att äta samtidigt som vi kunde lyssna lite på Stefan Sauk som pratade om ljudböcker. Men i ärlighetens namn pratade vi mest med varandra.

Nästa seminariet vi gick på handlade om Den omöjliga psykiatrin. Åsa Moberg och Anna Fredriksson har skrivit boken De omöjliga som handlar om hur det blivit efter den stora Psykiatrireformen 1995. Det är helt bedrövligt. Jag orkade nästan inte lyssna på det.

Vi fortsatte titta runt lite och jag köpte en bok.

En kollega till, Victoria, anslöt till Mia och Marie och vi satte oss en stund. Jag kunde inte höra vad de pratade om, så stimmigt och det var så kallt i lokalen så jag bestämde mig för att cykla hem. Jag hade tänkt vara med på fler seminarier, men jag orkade inte längre. Är det månne åldern som börjar ta ut sin rätt, jag vill mer än jag orkar. Jag var iallafall jättenöjd med eftermiddagen och hoppas att bokmässan blir uppskattad och kan komma tillbaka. Jag hade önskat fler utställare, men det tar nog sin tid att etablera en sådan mässa.

Denna boken fick jag med mig hem, kanske något att göra om inte Harald orkar köra så mycket med Lisa. Jag ska iallafall läsa och drömma. Medan jag var på mässan var Harald på kaffekalas hos sin moster Ami och träffade sin kusin från USA som är här på besök. Ikväll slappar vi i soffan.

Gillar

Kommentarer