Fått besök av några vänner som bor i en 12000 år gammal skog i Tyskland. Hambach forest har skövlats på grund av utvinning av kol. Under fem års tid har medvetna människor ockuperat de 10 procenten av skogen som återstår och har byggt ett helt community med trädhus som de bor i året om. Aktivister från hela Europa är representerade och det är alltid minst 30, ibland upp till hundra personer som bor där. Som nykomling får du lära dig allt praktiskt man behöver kunna, hur du bygger ett trädhus, hur du tar dig upp och ner etc. Ett av trädhusen har tre våningar och en stege man kan ta sig upp i, annars är det rep som används. För den som vill finns det alltid något att göra. Vardagliga sysslor som att hämta vatten, laga mat och diska, görs på frivillig basis. Det är något man bestämmer tillsammans på morgonen. Vill man inte göra någonting alls går det också bra. Man använder sig av solenergi så man kan ladda telefoner och datorer och vissa av trädhusen har kaminer.
Mina vänner har bott i Hambach forest i fem månader nu, medan andra bott där betydligt längre.

Jag är imponerad av den vilja och handlingskraft dessa personer har för att skydda den här värdefulla skogen. Vi borde alla vara tacksamma för vad vissa gör för planeten. Varje liten handling som en person gör, blir till stor skillnad när många gör det.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vargarna är döda nu i Kolsva. Den sista vargen sköts och straxt efter det misshandlades mina vänner i skogen. De attackerades när de satt i bilen. Några okända män hade blockerat vägen för dom med sina bilar och en traktor. Flera män rusade fram och hade en spikpistol som de punkterade däcken med, krossade en av bilrutorna och började hälla tändvätska runt bilen. Paniken mina vänner måste ha känt. Männen runt bilen började tända tändstickor och kasta i snön där tändvätskan hällts. Mina vänner försökte ta sig ut ur bilen, men männen höll för dörrarna för dom. En av dem lyckades trycka sig ut och en annan blev sparkad och slagen slagen på marken Två av mina vänner släpades skrikandes upp i skogen och en av männen skrek att de kommer dö här. Den tredje försökte springa dit och hjälpa dom, då blev han slagen i huvudet med ett järnrör. Sen rånades dom på sina telefoner och bilnycklar och lämnades där. Han som blev slagen i huvudet blödde kraftigt och de visste inte hur pass allvarlig skadan var. Efter sju timmar i snö, kyla och mörker hittade de ett hus där de sökte hjälp. De vågade inte ens berätta vad som verkligen hänt, för de var rädda att dom i huset kanske kände de där männen som hade misshandlat dom. Under tiden de var borta i skogen visste vi ingenting var de var, vad hade hänt? När de varit borta i flera timmar och det blev mörkt steg oron för varje minut som gick. Jag visste att de var någonstans i den mörka skogen och att det måste vara jättekallt för dom. Bilen hittades med blodspår runt omkring. Polisen började söka efter dom och vid 21:30 kom äntligen samtalet att de levde. Den mardröm de måste ha haft under de där timmarna går inte att föreställa sig. Den rädslan de måste känt när de misshandlades och inte visste hur långt de där männen tänkte gå.


Den här vännen tycker att vargar har rätt att leva, därför misshandlades han med ett järnrör. Personer som inte kan acceptera att djur dödas, som inte kan acceptera en lag som är både moraliskt och etiskt fel, blir sedda som terrorister. Människor som är veganer och tar avstånd från utnyttjande och konsumering av djur, som tar avstånd från dödandet av kännande individer, ses som extremister.

Jag kan aldrig se det som moraliskt rätt att djur dödas. Våra vilda djur har rätt att existera. Att lagen tillåter licensjakt på varg som är en i svensk lag rödlistad art, visar hur lite beslutsfattare vet eller överhuvudtaget förstår. I Sverige finns tex inga vargflockar. Det dödas för många vargar för att de överhuvudtaget ska få en chans att bilda någon flock. I de fall det är fler vargar tillsammans, rör det sig oftast om ett föräldrapar och valpar. I bland skjuts föräldrarna och då blir det som en bonus att valparna skjuts också. Ibland utplånas hela revir. När vargtiken i Sjundareviret dödades efterlämnades hennes vargungar och hennes varghane, som hördes yla av saknad efter sin maka och mor på nätterna efter. Det hatet som vissa jägare har mot Vargarna är sjukligt. De benämner ofta vargen som skräp och smuts och jublar högljutt åt Vargar som hetsas, jagas, förföljts och skjutits.

Eftersom ingen fri varg har dödat någon människa i Sverige på 200 år, så finns det ingen rationell anledning till den skräck vissa verkar uppvisa angående varg. Varg äter inte människor. Jag fattade att vargen inte kan sluka hela mormor och Rödluvan när jag var liten. Jag förstod att det var påhitt redan då. Jägare vill inte ha varg i skogen, eftersom de vill ha sina jakthundar lösa. Varg tar också rådjur och älg som jägare vill skjuta. De ser det som sin uppgift att hålla klövpopulationen på en nivå som de själva tycker är bra, istället för att ett arbete att stärka den naturliga balansen tillåts. De ser på sig själva som att deras dödande är viktigt och bra. De använder gärna viltolyckor som en av anledningarna till att de behöver döda älgar. Det faktum att om det tillåts en sund vargpopulation i Sverige, skulle det även gynna älgstammen och minska risken för viltolyckor, vill jägareförbundet blunda för. Minskad jakt är inget de lobbar för. Deras medlemmar vill skjuta så mycket djur som möjligt och gränserna för antalet djur som ska få dödas flyttas ständigt framåt. Jägare och personer med jaktintressen finns det både på länsstyrelserna runt om i landet och bland politiker och riksdagsmän. Riksdagen har till och med en egen skjutbana där politikerna kan samlas och skjuta lite prick på lunchen.

Beslut rörande jakt och fauna borde inte bestämmas av myndigheter och politiker som är så kraftigt genomsyrade av jaktmentalitet. Våran flora och fauna och det naturliga kretsloppet behöver stärkas och hjälpas.

Vi behöver införa skogvaktare, eller snarare rangers/skogspoliser som skyddar våra djur och natur från tjuvjakt, otillåtna fällor och förberedelser till jaktbrott. Så länge det sitter jägare och varghatare på bestämmandeposter angående våra vilda djurs rättigheter, kommer den här nonchalansen av brott mot våra djur fortsätta. Jägareförbundet bör tas ifrån det allmänna uppdraget som behöver överlåtas till en kompetent organisation som värnar om det naturliga kretsloppet och inte har som mål att döda så många djur som möjligt och framförallt inte består av jägare. Hur kan svenska staten låta en organisation vars enda intresse är att tillgodose sina betalande medlemmars krav på att få skjuta så många djur som möjligt, så mycket som möjligt, så ofta som möjligt ha ansvaret för våra djur? För en jägare kostar det ett jaktkort på 300 kronor att få skjuta ihjäl våra viktiga djur, hur många han vill. 300 kronor är priset en jägare betalar för att få den lagliga rätten att döda hur många kännande individer han vill året om i våra skogar. Priset djuren, vi, miljön och framtiden betalar för detta, är garanterat högre.

https://nouw.com/christels/2018/01

https://www.arbetaren.se/2018/02/07/ni-ska-fan-do-har-ute-mer-vald-vid-vargjakt/​

Likes

Comments