Header

Jag är inte bara sjukt tråkig, jag är extremt lat också. Men här har ni lite bilder att roa er med.Agnes somnat i vagnen på vägen hem från dagis.Jag lovade Milan att han skulle få hoppa i några vattenpölar på vägen hem från dagis. Inte visste väl jag att någon lagt en halv sjö på parkeringen

Agnes sitter i Mormor´s fotvärmare och har det braSatsar på att ta "Baddaren"Pelle har varit och handlat igen...Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det var ett litet tag sedan jag skrev inlägget "Från verkligheten: Första året som förälder". Ett egentligen ganska ihopslafsat inlägg jag spontangjorde, men som verkar ha varit väldigt uppskattat. Helkul tycker jag! Därför gör jag nu något av en uppföljare med saker som jag hade önskat att någon sa till mig INNAN jag fick barn. Allt baserat på erfarenhet, min och vänners. Ni får själva sålla vad ni tycker låter vettigt och vad ni kan leva med, för som ett av "tipsen" lyder ju "Lyssna aldrig på någon". Simpel punktlista kör vi ikväll, håll till godo!

Graviditet

Se över vad bebisen faktiskt behöver (och vad det är som bara du vill ha)

Det är lätt att djupdyka i alla listor om vad en bebis faktiskt behöver för att må bra. Dessa listorna kan vara ganska långa och jag blir faktiskt lite förvånad vad som faktiskt finns med. Jag menar, jag vet inte en bebis som har blivit lyckligare av att ha babygym, babysitter, eller babywatcher. Här nedan skriver jag de mest onödiga sakerna:

Badbalja, när mina barn varit små har de badat i vasken i köket, i en back eller i badkaret.

Parasoll till barnvagnen, detta är ett sånt typiskt förstaföräldra-fenomen. Jag har använt parasoll en gång. Det är svårt att få det sitta fast, vrider sig, flyger iväg med minsta vind och man måste byta ställning på det efter ungefär var tredje meter. Resten av tiden är det mest i vägen (läs: när vagnen ska fällas upp/ner eller man ska förbi något trångt ställe). Nej, jag är inget stort fan av parasoll till barnvagn, istället använder jag en filt över en uppfälld sufflett. Självklart med en liten glipa så luft kan cirkulera.

Åkpåse, märk väl att detta var en lista över nödvändigheter till en nyfödd bebis. Jag vet ingen nyfödd som har legat i en sittvagn, nej en bebis mår bättre av att ligga ner, gärna med täcke! Att en större bebis har åkpåse är en annan sak.

Pyjamas, det är visserligen inget fel i att använda pyjamas, mycket en smaksak. Grejen är den att dom där yttepyttebebisarna ligger gärna med benen upp mot magen och har en tendens att trassla in sig i pyjamasen. Mina ullbollar har sovit med body (och byxor om det är kallt, vilket det oftast inte är i hemmets trygga vrå).

Badtermometer, alltså allvarligt? Jag föddes med känselnerver och har alltid själv känt på vattnet jag ska till att stoppa ner min bebis i. Dessutom vet jag inte en bebis som har njutit av att bada i 37 graders vatten (som efter ungefär en halv minut är nere på 35 grader). Nä, första baden var lite av ett helvete, men en mindre höjning av värmen och båda ungarna har haft spa i VASKEN. man får liksom testa sig fram.

Papperskorg med lock, jag kan förstå resonemanget. Jag testade att ha en separat papperskorg till Milans blöjor när han var liten. Den tog aningens längre tid att fylla upp och till slut vill man inte ens byta påse där. Numera lägger jag blöjorna i hundbajspåsar, knyter och lägger i vanliga sopen i köket. Blöjorna är förslutna och kökssoporna töms väldigt mycket oftare.

En hängmobil i barnvagnen, jag vet verkligen ingen bebis som har frågat efter en sånhär. Första tiden sover bebisen mest och får sin stimulans från allt annat som händer. När hen äntligen blir stor nog för att kanske uppskatta en mobil i barnvagnen så använder man eventuellt sittvagn och den där mobilen kommer vara bebisen i ansiktet hela tiden. Detta är alltså ett klockrent exempel på en grej som föräldrar köper för att DOM vill ha det.

Amningskudde, denna kudde var perfekt för typ allt utom att just amma. Hur jag än försökte så låg den fel/var i vägen eller bebisen låg för högt/lågt. Hela amningssessionen var ett evigt bökande. Sen hittade jag mitt sätt- jag låg alltid ner. Jag använde däremot kudden när jag skulle sova på sidan med en gigantisk mage (ena kanten under magen och den andra mellan knäna), som stöd bakom bebisens rygg när dom låg och sov på sidan, som bumperskydd när de skulle lära sig sitta.

Tvättlappar, personligen har jag (och ungefär exakt alla andra föräldrar jag känner) använt mig av våtservetter i vått och torrt. Jag har inte heller sett något behov av att tvätta bebisen under armarna varje dag eftersom mina barn har badat och de där pyttesmå guldklimparna blir inte sådär smutsiga (med undantag från i halsen). Och sen de där värstingblöjorna har jag tagit det värsta med toalettpapper och sedan tvättat resten i vasken.

Bumbo, detta är en stol som får bebisar som inte kan sitta att sitta. Jag har aldrig förstått meningen med att trycka ner en stackars liten i en stol för att den ska sitta långt innan den kan det. Och innan bebisen kan sitta är den relativt stilla, ligger kvar där man lagt den liksom, och då förstår jag inte meningen alls. Inte alls. Bebisar sätter sig själva när de är redo.

Mer eller mindre kända saker som jag förespråkar

En filt visserligen multifunktionell men det är bra att lägga över axeln när man ska amma offentligt. Man slipper drägg som glor på brösten, man slipper kommentarer om hur narturligt det är/ hur opassande det är att amma offentligt (när milan var liten var det väldigt på tapeten huruvida det var okej att amma offentlig eller inte) och framför allt så stänger man av all yttre stimuli åt bebisen.

Skötbädd på golvet istället för skötbord. Jag har haft skötbord till både Milan och Agnes, men in the end of the day spöar en skötbädd på golvet allt. För det första slipper man noja att bebisen ska trilla ner (speciellt om man har en sån klängapa som Agnes) men sen kan man ju flytta den vart man vill ha den.

Bärsele Det finns de som är för bärsele och de som är för bärsjal. Två helt olika typer av människor. Jag personligen är en bärselesmänniska och har testat ett par stycken. För mig har babybjörnarna varit de bästa. Men förifan, var inte dumsnål som jag var med båda barnen, ge dom där extra kronorna för en bärsele med ryggplatta.....

En "tutte" I ärlighetens namn vet jag inte vad dom heter. Det handlar om en liten markör man fäster på bhbandet till det bröst man ammade senast på. Tro mig. Man glömmer det. Man kan ju vara lite kreativ och göra ett själv, bara sätta ett hårspänne eller dyl på... Eller så kan man köpa dom, de finns i olika former, en ser ut som just ett bröst. Men då får ni ta reda på vad de heter själva för det har jag ingen aning om.

Man måste inte gå på mamma/pappagrupp

Som sagt, jag var 17år när jag väntade Milan och detta är självklart en smaksak. Jag gick på två föräldragrupper, en gång vardera. Antingen var det bara jag som inte trivdes bland massor av 35+ vars enda noja var om de skulle ha en Buggaboo- eller Emmaljungavagn. Jag satt väl mest där och undrade hur man skulle ta hand om bebisen, hur man överlevde en förlossning och om det var okej att gråta till Unisef-reklamen. Nja, det var iallafall inte min grej att sitta där och le och vara sådär överpedagogisk och lycklig när jag egentligen var sjukt vilsen. "Jag vet att jag ska ha barn- men vad gör jag nu?".

Lyssna aldrig på vad folk säger

Så fort man kommit ut med att man väntar barn, eller när man precis fått bebis kommer det folk från alla väntade och oväntade håll och ska komma med tips och råd. Det mesta är rent skitsnack som inte passar ens liv alls. Man lyssnar gärna men sen får man vara lite realistisk och sålla ut vad man själv tycker verkar vettigt och man kan leva med. Lite klyschigt är ju alla barn annorlunda och det finns ju inga universalknep som funkar på alla.

Matlådor

Jag säger det, fyll frysen med matlådor till när bebisen är född. Det är få, ytterst få av de hurtigaste av hurtiga som faktiskt orkar engagera sig i att laga en ordentlig middag varje dag.

Säg ALDRIG "jag ska ALDRIG" eller "jag ska ALLTID"

Det är faktiskt så att man säger det många gånger när man har barn. "jag ska alltid laga egen barnmat", "jag ska aldrig ge min bebis ersättning" eller kanske "jag ska aldrig använda engångsblöjor". Alla säger det någon gång. Sedan kommer verkligheten ifatt. Både Milan och Agnes har ratat all min hemmagjorda barnmat, Efter fyra månaders amning av agnes försvann ALL mjölk trots flera veckor att försöka återfå flödet (eller så kanske man får fetaste mjölkstockningen), man använder tygblöjor och så går tvättmaskinen sönder och där sitter man bokstavligen talat i skiten.

Det är ju faktiskt så att ibland är det inte upp till en själv och man lär sig att improvisera. Man får ta saker och ting för vad de är.

Läs inte på alltför mycket om förlossningen

Lite är bra att veta, om faserna, vilket hål bebisen kommer ut ur eller att det (som min mamma sa) känns som att bli avsågad på mitten att föda barn. Men det är faktiskt bra att inte överanalysera det hela. Det är lätt att förutbestämma hur man ska ligga, vilken smärtlindring man vill ha eller vilken avslappnande musik man vill lyssna på.

När man ligger där är verkligheten en helt annan. Kroppen vet vad den vill göra (och ofta är det inte alls den ställningen du hade planerat), jag ville (som mamma sa till barnmorskan när hon förde min talan) "ha allt knark jag kan få" och så har vi ju min låtsassyster som var halvvägs upp ur sängen, med bebis halvvägs ute för hon skulle skjuta måsarna utanför. Agnes tog två timmar från att jag blev igångsatt och jag hade inte en sekund att bry mig om något att göra förlossningen avslappnad, fin och minnesvärd.

Sen är det faktiskt så att ibland går det inte som planerat, man kanske blir snittad och helt plötsligt "är man inte med om en förlossning".

Läs på lagom mycket! Så du vet vad som kan hända, men utan att det påverkar din inställning till förlossningen. Men det blir aldrig som man tänkt sig.

Sen skulle jag vilja tillägga att filma/fota under förlossningen- bara gör det! Har många kompisar som inte velat detta av en eller annan anledning, men det är faktiskt värt det. Ni kan själva välja hur mycket underliv/bröst/kladd som ska vara med på bilderna och de kommer vara ett sjuhelvetes minne! Sen är det ju trevligt för den födande att se vad som hände i rummet när hon var halvt avtuppad av smärta.

Och efter förlossningen behöver man inte träffa tjocka släkten. Ta vara på den enda gången i livet man har anledning att helt isolera sig- i veckor! De flesta förstår och respekterar detta och erbjuder sig ibland att handla eller hjälpa till med matlagning/städning/barnpassning.

När ev storasyskon får höra "det kommer en kompis"

Milan var drygt 2,5år när det var dags för Agnes nedkomst. Jag förberedde inte honom så överdrivet mycket under graviditeten att det skulle komma en bebis för om sanningen ska fram så är ju allt mellan 9-1 månader en hel evighet för ett litet barn. Jag hade ju den turen att jag visste att jag skulle bli igångsatt under en vecka när Milan var hos sin pappa. Så när jag skulle lämna honom hos sin pappa den där veckan tog jag ett litet snack med honom. Det jag egentligen sa var att "nästa gång du kommer till mamma kommer här finnas en liten bebis som vi ska hjälpas åt att ta hand om. Hon kommer vara så liten att hon inte kan stå, gå eller prata. Vi måste hjälpa henne med allt.". Att mitt snack löd så var eftersom jag hört så många säga till storasyskon att det kommer komma en kompis. Ur barnens synvinkel är det inte alls någon kompis som kommer. Det kommer vara en liten tråkig människa som bara ligger och sover, äter, bajsar och tar all av mamma/pappas tid. Det var först nu när Agnes närmade sig 1 år som ungarna började leka. Och 1år- det är en evighet!

Med en nyfödd bebis

Viska när bebisen sover

Ett av de mest idiotiska sakerna man kan göra egentligen. Vänjer sig bebisen att det är tyst när den ska sova kommer den senare alltid kräva att det är just tyst. Mycket enklare blir det om man fortsätter att tala i normal ton, ha tv eller musik på på rimlig volym och bara omger bebisen med normalt "vardagsslammer".

Det där med att somna i famnen

Visst är det grymt mysigt med ett litet knytt som sover i ens famn och de första veckorna brukar inte det vara något problem. Men sen blir knyttet stort och väger 10kg. Det är inte lika mysigt att sitta där med värkande rygg och massor att göra. Jag tycker man gör bäst i att lära bebisen sova i säng ganska direkt. Skulle man vilja ha sovande bebis i famnen kan man lägga bebisen på en kudde och ha hela kudden i famnen, på så vis är risken mindre att bebisen vaknar när du lägger ner hela paketet mycket mindre.

En lindad bebis är en nöjd bebis

Det lät bättre i mitt huvud, men principen är att linda in bebisen i en filt. Tänk dig själv att ha legat i en liten trång livmoder och sedan komma ut i vida världen. Kul, men omtumlande. Ibland kan det ju vara skönt att ligga trångt igen och på mina barn har det i regel hjälp när de inte velat somna på första försöket. Det finns miljoner olika lindningar som man kan googla på, eller så improviserar man bara själv. Bara det inte är en tjock filt för det kan vara varmt att ligga inlindad i fleece..

Man behöver inte byta blöja på natten och nattlampan

Allvarligt, om bebisen sover gott på natten och inte har bajsat (bajsblöja gör man bäst i att byta annars kommer både ni och bebisen inte sova alls pga. en röd rumpa). Det finns ingen anledning att skaka liv i en sovande bebis för att den har kissat. Måste man däremot byta den där blöjan så gör det helst i sängen eftersom både du och bebisen vaknar av att gå upp och slå på "strålkastarljuset" i lägenheten/huset. Ha hellre en liten nattlampa tänd där bebisen sover så slipper du tända den där strålkastar-taklampan och riskera att väcka allihopa under ev blöjbyten, matningar och nappletarmissioner.

"Bebisar mår bäst av att sova mellan mamma och pappa"

För mig har det varit ren bullshit, men detta är fortfarande en smaksak. Man behöver inte vara orolig för att lägga sig på bebisen, det gör man liksom inte. Däremot har både jag och ungarna sovit extremt dåligt i samma säng. Jag har halvdåsat och vakat över bebisen hela natten. När man ligger nära hör man vartenda andetag (var inte det andetaget en nanosekund längre än det förra?), man vågar inte röra sig med risken att väcka bebis, bebisar känner av vuxenstress och blir oroliga,man kan behöva ge sig upp mitt i natten och bädda rent (amningsbröst har en tendens att läcka genom allt vad amningskupor heter), man är rädd att bebisen ska trilla ner, yadayada. Nä, jag har kört var person i sin säng. Alla får sova rätt bra och sedan slipper man "avvänjningen" när pyttebebisen plötsligt blivit 5 år och man kommer på att man inte har haft ett privatliv på lika lång tid.

Om bebisen vill ha en snuttefilt...

... har du möjlighet så för guds skull KÖP EN EXTRA! Behöver jag förklara detta mer?

Håll obehöriga händer borta

Båda mina bebbar har varit för tidigt födda och lite extra infektionskänsliga. Men vardagen kommer ikapp och förr eller senare måste man ge sig ut för att handla. Sen finns det ju en oskriven regel att alla bebisar och barn (liksom gravidmagar) är någon typ av allmän plats. X antal okända händer senare kom jag på att när jag sätter myggnätet på barnvagnen så kommer inga obehöriga in att klappa kinden.

När vi ändå pratar barn i barnvagn vill jag varna för att klä på bebisen för mycket kläder. Jag har sett det alltför många gånger och trots att det är vinter och kallt ute så är det vindstilla och varmt i en liggvagn. Istället för den fetaste overallen med duntäcke så rekommenderar jag lager på lager och filt.

Extrakläder

Man kan vara duktig på att packa ner extrakläder till bebisen men hur ofta gör man det till sig själv? Brösten läcker, bebisen kräker och bajsar genom blöja och kläder. Ptja, det kan vara bra att ha med en extra tröja till sig själv.

Små, små fläckar...

På tal om bebisbajs så är det något som är grymt klurigt att få bort, men jag har mirakelkuren- handtvål! Skölj upp kläderna med vatten och handtvål och tvätta nästa gång du har möjlighet och kläderna är som de var innan incidenten. Förresten, har du ingen egen tvättmaskin så boka tvättid så ofta du kan. Du kommer behöva det.

Agnes kom ju på för ett tag sedan hur man knäpper upp blöjan (speciellt den uppgraderade bajsblöjan) innan jag vaknat på morgonen. Visserligen har inte något av dessa knepen fungerat på just denna envisa flicka, men jag vet att de har räddat många andra i samma situation: Up and go-blöja (blöja utan tejp), vända tejpblöjan på fel hål (tejpen på ryggen) eller kanske sätta pyjamasen med knäppningen där bak.

En viktig liten lapp

Ha alltid en lapp tillgänglig där man kan skriva ner bebisen/barnets framsteg. Dvs, mått från bvc, första ord, första steg osv. Jag kräver att alla föräldrar skaffar sig en "mina första år"-bok där denna dyrbara information skrivs in. Men om sanningen ska fram så har man inte alltid tid, lust eller ork att skriva in detta just när det händer, utan det kan vara bra att ha en fusklapp tills dess att boken åker fram. "Var det i går eller i förgår hon sa sitt första ord..? Och vad var det nu hon sa?!"


Det var allt jag hade säga för ikväll. Risken för många stavfel och osammanhängande meningar tar jag. Gillade du inlägget? Tryck på gilla här nedanför, skicka en kommentar eller dela inlägget. Eller så kan du göra alltihopa, inte mig emot. Övriga kommentarer, synpunkter, ris/ros eller tips hänvisas även dom till kommentarsfältet.

Likes

Comments

Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli


Likes

Comments

Coola gangstrar håller pistolerna på snedden. Hemmafru som jag är så har jag min variant av att vara cool. Jag håller min iphone på snedden. Det är väldigt viktigt att betona att det är just en Iphone, man hänger ju med liksom.

Fast nästan mer viktigt var ju att få med min feta tv. Så ni ser hur otroligt framgångsrik jag är.

Likes

Comments

Idag har varit en sån dag. En sån dag när Milan tvättar händerna lite för tyst i 20 minuter. När jag håller på att bränna ner huset två gånger. När inga barn vill sova. När det börjar regna katter och hundar när man precis lyckats ta sig ut. När de små legobitarna hälls ut framför en hungrig Agnes. När klockan precis ställts om och ingen förstår någonting. När mjölken har gått ut i datum.

Förstod ni vart jag ville komma?Likes

CommentsOm jag ställer fram bakmaterial på diskbänken och tar ett foto så tror ni att jag har bakat idag. Sanningen är en annan, idag ska jag sitta framför tv:n hela dagen, äta godis och önska att jag hade kraft nog att orka dammsuga. Fast jag skyller på att jag inte har tid att dammsuga. Det värsta av allt är nog att jag tog fram bakningsgrejerna, tog en bild och sedan stoppade undan det igen. Allt för att ni skulle få ta del av detta trevliga lilla inlägg.

Likes

Comments

Vaknade idag och insåg att jag har fått en finne på hakan. Visserligen är det bara ynka år sedan jag var tonåring, men det kan ju kännas sådär. Sedan tänkte jag att fuck that, det händer den bästa. Lets roll!Likes

Comments


I morgon fyller mitt minsta vilddjur 1 år. Tiden går fort när man har roligt! Trots att jag var krasslig är mina barns kalas heliga så kalas blev det!


Milan bakar tårta

Födelsegrisen

Likes

Comments

Hällde upp ett glas saft innan idag. Glömde dricka det. Nu halsade jag det på förbifarten och det var bland det äckligaste jag druckit. Det visade sig att saften var spetsad med playdough. Inte att rekommendera..

Likes

Comments