Det här receptet kom jag på i bussen på väg hem från jobbet för någon dag sedan.
Var lite tveksam ifall det skulle bli bra.. Men det blev supergott.


Såsen
3 dl grädde
1 burk creme fraiche
Blanda det i en kastrull och koka upp, smaksätt med curry, ancho chili pulver, salt och svartpeppar
( krydda efter egen smak) Red av såsen till önskad tjocklek. Ta av kastrullen och rör ned ca 1 dl finriven parmesanost, ställ det åt sidan så länge.
Skär lövbiffen i stora bitar
Skär ananasringar i stora bitar och finstrimla några kvistar salladslök.
Varva allt detta i en ugnsform, salta mellan varven ( 2 lager typ)



Häll över såsen och in i ugnen, 225 grader och ca 20 min
Servera med ris eller kokt potatis


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

För 3-4 personer
3 kycklingfileér
Krydda dem med rökt paprikapulver, salt och svartpeppar
Stek dem hårt på bägge sidorna och lägg i en ugnsform.

Strimla soltorkade tomater, finhacka vitlök och färsk chili
Stek det 2-3 min i samma panna som du stekte kycklingen i. Ha i oregano, timjan och salvia och fräs ytterligare
1 minut. Häll i ca 0,5 dl rödvin och 2 dl grädde plus 2 dl creme fraiche. Puttra några minuter och rör ned färsk basilika och riven parmesanost, ca 1 dl.
Häll detta över kycklingen och kasta över en näve med halverade cocktailtomater och ställ formen i ugnen, 200 grader och tills kycklingen har en innertemperatur på 80 ( ca 25 min)

Servera med ris


Likes

Comments

900 g nötfärs
2 ägg
salt och rejält med peppar (rosé,grön,svart)
1 litet paket fetaost
en kruka persilja
inlagd chili, grovhackad

Blanda ihop allt
provstek en liten bit för kolla smaken
Gör sen stora biffar och stek hårt i panna. Lägg upp i ugnsform.
Kör klart i ugnen på 200 grader och innetemperatur 75 grader

Häll vatten i stekpannan du stekte biffarna i. Puttra ihop några minuter tillsammans med en skvätt
flytande buljong. Sila upp i kastrull och tillsätt grädde. Smaka av och red av till önskad tjocklek.

servera med potatismos
Drick gärna ett glas rött medans du lagar maten :)

Likes

Comments

En mycket enkel och snabblagad middag

För 2 personer
3 tjocka korvar ( ta den du tycker bäst om)
potatis, morot, gul lök och palsternacka

Halvera alla rotfrukter och skiva korven

Lägg potatisen i ugnsformen, ringla över ordentligt med olivolja och strö över flingsalt.
Stoppa in formen i ugnen i 10 min på 225 grader
Släng nu i korven och övriga rotfrukter/lök och kör tills allt har en rejäl fin färg.
Grovhacka färsk basilika och kasta över.

Servera en busenkel senapsås till detta
Värm upp en skvätt grädde med en burk creme fraiche.
Smaksätt med valfri senap, svartpeppar, salt och en skvätt flytande grönsaksbuljong.
Vill du tjockare sås som jag ville ha så reder du av den.

Likes

Comments

Lyxa till det med en god kaka och färdig vaniljsås senare på kvällen
recept på kakan hittar du här. Hade även i lingon i denna kaka :)

Likes

Comments

Nu blir det visst fläskfilé igen
Men det är så enkelt att tillaga och blir alltid gott.
Problemet blir att variera vad man ska äta till.
Potatis, pasta eller ris... svårt att tänka outside the box så att säga.

Men ikväll så stekte jag upp olika grönsaker som tillbehör
Strimla zucchini, gul lök, purjolök och champinjoner
Stek i olivolja några minuter och salta lite lätt.
När det är klart så smular du över fetaost.

Gjorde en snabb pepparsås till detta
Mortla rosépeppar, grönpeppar och svartpeppar
Smält smör i en kastrull och ha i all peppar och fräs 1-2 minuter
Ha i ca 2-3 msk mjöl och vispa slätt
Späd med grädde, mjölk och en skvätt vitt vin i omgångar
tills du har den konsistens du vill ha på såsen. Jag använde ungefär 3,5 dl vätska.

Köttet hade jag marinerat i muscovadosirap, soya, rökt paprikapulver, timjan och ancho chilipulver.

Likes

Comments

Putsa fläskfilén fin
Mal rosépeppar, några torkade chili och flingsalt
Gnid in filén med detta och låt stå en kvart.
Bryn den sedan hårt på alla sidor och lägg över den i en ugnsform.
175 grader och kör den tills 75 grader i innetemperatur.

Tvätta champinjoner och skär i små bitar
Hacka en gul lök
Fräs löken i smör någon minut, lägg sedan i svampen och fräs några minuter till.
Ha i en skvätt vitt vin, ca 1 dl ( riktigt vin eller annars duger matlagningsvin) och en skvätt flytande buljong.
Häll i 3-4 dl grädde ( jag hade även i 1 dl creme fraiche då jag inte hade grädde så det räckte )
Puttra ihop detta och smaka av med salt och svartpeppar.
Red av den för tjockare sås.

Ta fram ​potatiskakan du gjorde igår och skiva den i tjocka skivor. Värm dem i ugn/mikro eller stek mycket försiktigt i olja.

Jag gjorde en mycket avancerad sallad till detta.... jag skivade upp några cocktailtomater ( hade visst inget mera hemma)


Likes

Comments

Potatiskaka

Till en vanlig avlång kakform
ca 800 gr potatis
150 gr smör
1,5 dl riven smakrik ost
2 vitlöksklyftor
en halv lök
salt och svartpeppar

Skala, skiva potatis och tunnskiva löken, pressa/riv vitlöken
Lägg bakplåtspapper i formen och börja med potatis sen smör ( som ni hyvlar tunt med osthyvel), löken och osten.
Varva så hela tiden och avsluta med smör på toppen. Och salta/peppra på varje lager. Pressa hårt med handflatan mellan varven. Avsluta med att vika in bakplåtspappret över formen.
Grädda i 225 graders ugn i cirka 50 min, känn med sticka att den är mjuk.
Ta ut formen och lägg sedan en tung press på den och ställ in i kylen till dagen efter.

Likes

Comments

Några av mina chiliplantor jag hade på balkongen i sommar.
De flesta har jag skördat redan. Har gjort inlagd chili och även torkat och malt.
3 plantor har jag tagit in så de får mogna klart nu.

Likes

Comments

Köttet då
Köp skivad fläskkotlett med benet kvar, ta så många du orkar äta.
Blanda rökt paprikapulver, ancho chilipulver och grovmalen rosépeppar och gnid in det på båda sidorna av
köttet.
Stek dem någon minut per sida tills bra färg, salta.
Ta upp dem ur pannan och vispa i en skvätt vitt vin. Låt puttra en stund och slå på sedan grädde.
Smaka av med salt/svartpeppar. Lägg tillbaka kotletterna och småputtra ca 10 min ( tills dem är klara)

Rotfrukterna
Jag tog palsternacka, potatis, morot och rödlök.
Skär/skiva i önskad form och storlek och blanda med flingsalt, färsk timjan och olivolja.
In i 225 grader varm ugn. Kör i ugn tills allt har rejält med färg.
Ett tips är att enbart köra potatisen ensam första 10 min.

Servera detta med en ruccola sallad ( ruccola, fetaost, cocktailtomater, rödlök)

Likes

Comments