Hej hej


Rikemansskolan går bra! Hamnat på deras skvallerinsta 2 gånger B)

Idag har jag haft min första friidrottslektion! Vi sprang 60 meter några gånger och sen var bussen sönder när vi skulle hem. Det blev min sista friidrottslektion också för den delen för jag föredrar att springa runt på gatorna här. 

Vad mer? Just det har bytt familj igen! Älskar min nya familj den är bäst i världen och ger mig mat(!!!), pratar med mig om kuba (<33), och jag har två lillasystrar (14&16)!! finally kan jag vara den som bestämmer :)) (aka den som måste påminna alla om att ta med sig frukt). Min lillasyster är underbar, efter 5 dagars vänskap i skolan frågade hon om jag ville bo hos dem och ofc att jag sa ja. Så nu bor jag ett halvt kvarter från skolan, en gata från Sverigegatan <3 Känner mig så hemma här <3 Borde jag lugna mig lite med "<3" förlåt men älskar emojiiiiis :DDDD <3 <3 <3 :-) :-) 

(förstå ironin tack)

Förstå ironi är ju något chilenare är så dåliga på btw förutom då min syster <3


Usch vad jag har dåligt ordförråd? aja byebye nu ska jag öva på högskoleprov för att förbättra det.

synd för er bara att högskoleproven e på spanska :-)


chao bellas <3

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej hej bloggsy


Nu är det 2 dagar tills jag börjar skolan! Var och besökte den idag och den verkar vara extremt rikemansig, vilket den också är eftersom månadsavgiften är lika hög som minimilönen :) Hoppas den är trevlig hur som och inte östermalm-snobbig. Hoppas också det finns toapapper. Skolan har också simning ibland! Hoppas inte det innebär crawl för då är jag körd. Mycket jag hoppas på i det här inlägget.


Jaja annars då? Precis lämnat hembiträdet vid bussen och sitter nu och läser en bok. Jag försökte lära henne spanska :) bra att jag med södra halvklotets sämsta dialekt ägnar mig åt det :) Mer? Jo just det boken. Där jag bodde förut fanns en gata som hette Trinidad, idag stod det i boken så slog upp det, betyder treenigheten, alltså som i jesus, gud å anden. Och ändå säger folk att Chile ”inte är så värst religöst” :-)


Slutligen: hade tråkigt igår så skrollade runt i alla korkade facebookgruppen jag är med i, i den ena hade en Roger Svensson/Johansson/Andersson/minns inte postat ungefär tio artiklar från inzoomat. Mycket rolig satirnyhetssida, mindre kul med alla äldre generationer som kommenterade och inte fattade att det var på skämt.


Det var det.

Hareee

Likes

Comments

Hej svejs! (lol)


Så vad sker? Inte mycket, går ännu inte i skolan så ägnar dagarna åt:

och försöka hitta inspiration till att fotografera? Jag och brodern har startat tävling och bytt kameror :-)


Annars: Internationella kvinnodagen idag! yässs

& vi ska skaffa hembiträde (lol heter det ens så?) som pratar kreolska, spännande minsann. spännande också att jobba heltid och tjäna 4000 kr :-)


Vad har flashback att säga om saken?

jaha.


hejdå

Likes

Comments

​HEJ HEJ!

Vi håller på att göra om golvet så det luktar starkt rengöringsmedel blandat med målarfärg i hela huset :) Tur att jag är förkyld! Annars då? Åt djungelvrål med mina kompisar igår, deras miner var en syn att se, har snart-slut-på-sommarlov-kris dvs panik över att jag inte gjort något och inte "upplevt chile" och nä det har jag kanske inte men k isåfall. 

Mer? Åkte till min gamla kommun igår, mötte min idrottslärare och fick stark jag-är-i-lisch-känsla. Skönt att veta om jag någon gång längtar hem. 


Här: 2 bilder på swe

fina TC & underbara borläng

Likes

Comments

Hej!

Nu är jag på flygplatsen och ska åka hem :DDD

Har varit i swe ett tag nu men nu är jag snart back on the plane och i Santiago igen

Folk frågar mig: "men blir det inte svårt att åka tillbaks till chile efter att ha varit hemma? vill du inte stanna i lisch?"

Jag svarar: har du ens varit i Sverige i februari?

​Nä hörrni nu ska jag gå till gatan mot Paris 

Ha det bra :_)

Likes

Comments

dags igen

eftersom jag är dålig på framförhållning får ju tyvärr ingen i min sverigefamilj julklappar iår men ni ska veta att jag älskar er ändå även om bodyshop-produkten och almanackan uteblir :/



Idag är det årets mörkaste dag i Sverige (eller hur?) firade det med att glida runt och shoppa julklappar hela dagen med Kristina, äta glass till lunch och skratta åt friheten att inte ha föräldrar som säger: “du måste äta varm mat först!!”. Vi åkte också 25 tunnelbanestopp till ett shoppingcenter på andra sidan stan men det sög så vi åkte 23 åt andra hållet till vår favorit. Kom hem, slog in julklappar, broderade och åt once. Försökte hitta julstämning hos min farmor men svårt när det är medelhavstempererat och julgranen är klädd i majskolvsljusslingor.



Igår pratade jag med spanska-Mallan och fick senast nytt om vad som pågår i lisch dvs inget förutom Cubus, men det visste jag ju redan. Längtar för lite hem att jag helst inte tänker på Svea rike, bara när jag ser på historieätarna. Efter 2,5 säsong tog jag äntligen tag i att googla wallraffa eftersom jag undrat vad det betytt sen första avsnittet och nu vet jag!



Vad mer sker? Någon som har tips på julklapp till en person vars enda intresse är dricka vin och bara önskar sig att alla är lyckliga och har hälsan? Har redan köpt vin till honom men kan ju va kul med något som han inte får av alla också :)



Varsågod nu har ni en livsuppdatering, återkommer med intressantare läsning när jag tröttnat på att ha sommarlov



Bildförklaringar: 1. Förstasidan i del 3 på nationell tidning är att det är ljust i allra södraste Chile pga sommarsolståndet. Kändes sådär relevant men fick mig också att inse hur långt norrut Sverige ligger eftersom att det dem beskriver i artikeln (mörknar vid 23, ljusnar vid 4) är ju det vi har i lisch runt midsommar. Skillnaden är väl bara att lisch varken har vulkaner eller havsgräns mot Antarktis :(

2. GOD JUL

Likes

Comments

​Pratade med Linnea och hon fick mig att minnas att den här lille bloggyn existerar. Så vad gör jag med livet? Har sommarlov om 1 dag vilket ska bli asnajs även om jag inte har en aning om vad jag ska göra i 100 dagar :) Det var 32 grader varmt idag, det är för varmt faktiskt. Idag har jag återupptagit mitt korsstygnsbroderi, ätit tårta med mina elevens-val-klasskompisar och sett på musikhjälpen. Nu är mina föräldrar på föräldramöte för det har man en gång i månaden här tur att jag är duktig och gör det jag ska :) 

HEjdå slut på livsuppdatering

återkommer med något mer intressant en annan dag när jag sett klart juicebaren



Likes

Comments

Hej ännu en söndag när jag skriver blogginlägg, ännu en söndag när vi förlorat en fotbollsmatch :)

Men nu till något mer intressant än mitt liv. De hävdar att alla har lika chans i ett liberalt system med en fri marknad och att det är hur hårt man jobbar som bestämmer hur lyckad man kan bli. Och ja jo visst att personlig insats visst passar in men om vi tar ett exempel: har man två föräldrar som jobbar och har minimilön (275000 pesos ≈ 4000 kr) har familjen efter skatt 6400 kronor varje månad, i sämsta huset ligger hyran på ≈ 1500 kr (utan att inkludera vatten, el osv). Då har vi 4900 kr kvar. Ponera att båda familjemedlemmarna dessutom måste åka kollektivt t/r till jobbet ≈ 900 kr. 4000 kr kvar. Till mat (som är på ungefär på samma prisnivå som sverige), till el, vatten, gas, kläder, mediciner och så vidare. Det blir (om något) inte mycket över. Att ens tänka på att ha råd att ha sina barn på en betalskola blir ju skrattretande.

Men jodå jag tror självklart att en person från liknande förhållande har samma chans att lyckas som ett rikemansbarn. Kolla bara på den här listan över topp 100 bästa skolor i Chile (baserat på medelbetyg):

4 av 100 skolor är gratis (municipal) och 2 subventionerade (staten betalar hälften). Jag vet inte om alla municipal-skolor har intagningsprov men det är vanligt när de är såhär högt rankade, så det är något man måste ha i åtanke. Dessutom ligger 11 skolor av topp 20 i rika huvudstadskommuner alltså har geografisk position också betydelse. Och det är omöjligt för ovanstående nämnda familj att bosätta sig i de rika kommunerna nära de högst rankade skolorna eftersom hyrorna är skyhöga. Men om vi tänker oss att personen ändå lyckas komma in på skola nr 14 (den som är gratis med intagningsprov som ungefär 3000 elever gör varje år) så kommer den behöva resa ungefär en timme enkel resa varje dag eftersom den kommer behöva bo i förorterna för att föräldrarnas budget ska gå ihop. För att inte tala om att provet görs före 7:an alltså efter 6 år i en annan skola, och kvalitetsskillnaden på skolorna här är stor och dessutom varierar ämnena från skola till skola vilket gör att den här personen antagligen kommer vara långt efter då skolorna i förorterna generellt är sämre pga kommunägda av kommuner med lite pengar. Det gör också att personen har en sämre chans innan eftersom den antagligen lärt sig mindre på skolan med dålig kvalité jämfört med konkurrenter som gått på betal eller subventionerade skolor.

Okej antar att ni fattat poängen och om inte: Chiles utbildningssystem är inte på lika villkor. Det är inte rimligt att fortsätta att säga alla har samma chans.

Just det jag glömde att säga att universiteten är dyra här, även om ni kanske redan listat ut det.. Att studera till läkare kostar 4-7 miljoner pesos årligen (≈ 50000-100000 kr) och utbildningen är 7-8 år, alltså sammanlagt 350000-800000 kr. Men vem behöver rika föräldrar det tar ju bara 233 månader för en person med minimilön att spara ihop till den utbildningen (om den kan spara alla pengar varje månad). NI FATTAR GREJEN

Tack och hej. Såhär går det när jag blir intellektuellt understimulerad, ni kära bloggläsare får genomlida en analys. Jag vill återigen tacka Sverige för att det är ett så bra land som det ändå är och att gratis utbildning även om det fortfarande fattas såklart för att få ett samhälle på lika villkor

Hej




Likes

Comments

hejj

4 månader här i chileland nu: sammanfattning: meget meget bra

Det finns så mkt kultur i det här landet vilket är mycket intressant. Häromhelgen när jag var på minnesmuseet snubblade jag över en utställning av Arpilleras (ge mig ett svenskt ord på detta, hittar det inte) vilket är som scrapbooking fast med tyg

Här kan ni läsa mer: dock är det på engelska sorry Leffe

Användes mycket under militärdiktaturen som som politiskt ställningstagande men också som ett sätt att bearbeta sorg, saknad, oro och sånt man kan känna när familjemedlemmar/vänner blir tillfångatagna av en militärjunta känd för sina brott mot de mänskliga rättigheterna. Det är så coolt hur kvinnor satt tillsammans i stearinljusbelysning på kvällarna och använde spillbitar från syprojekt och inte vet jag, en ensamstrumpa kanske, till att producera bilder av deras verklighet som senare smugglades ut i världen.

Broderi är en alldeles för underskattad konstform, som föredetta syslöjdselev kan jag intyga att det tar tusen år att göra, även enkla grejer så som en korsstygnsmuskudde (ägnade en hel termin åt broderiet och en kvart åt att göra kudden).

Här är en kul broderi-insta: Broderiklubben

Varsågoda för det här inlägget, skönt att jag ägnade en timme åt det istället för min filosofi-uppsats som ska vara 2- sidor-i-12-Arial-långt hahaha wish me luckkk

Om jag inte uppdaterar mer på ett tag kan det vara för att jag är besatt av att klippa ut stolar av min skoluniform och brodera fast på mina sockar. Hursomhelst tack och hej uppskatta din lokala broderikonstnär, jag ägnar en tanke åt farmor som var the master of allt som innefattade nål & tråd

Likes

Comments

1. Den här grävskylten som mer ser ut som en varning-för-bandyspelare-som-ännu-inte-lärt-sig-BÖJA-PÅ-KNÄNA-!!!!

2. Lavaplatos - ordagrant översatt: tvätta tallrikar, betyder diskbänk

3. Montaña Rusa - ordagrant översatt: ryskt berg, betyder bergochdalbana

4. kanske kanske ska på Kraftwerk på lördag (oj kanske att jag jinxade det nu? hoppas inte)

hej!


Likes

Comments