Polkaparty

Jag tror vi har skapat oss en ny tradition, att göra polkagrisar! Efter dåliga vibes från polkagrisar så har jag nu good vibes!. Allt för att Anette kom och visade hur man gjorde. Hon har åkt runt på en massa julmarknader och sålt karameller i flera år så är det nån som kan göra polkagrisar så är det hon! Men det var mycket svårare än jag kunde ana, om man som jag vill ha sjukt snygga polkisar! Nja, jag fick nöja mig med att kunna klippa någorlunda likformade bitar innan de stelnade helt.



Här kommer vårt recept och förklaring på hur vi gjorde, Det är en del förberedelse men det fixar du!
Du behöver:- Gummihandskar
- Degskrapa
- Slev att röra med( ej plast!)
- Sax
- En termometer
- En gryta
- En marmorskiva
- Margarin/olja
- Föreberedelse
Spika upp en stor spik på exempelvis en bräda. Vi surrade sedan fast brädan på en stolpe med hjälp av spännband. Denna spik ska man sedan dra ut polkasmeten med så att den bli sådär vit och härlig! Förbered marmorskiva genom att smörja in den, degskrapa, sax samt gummihandskar, med nåt fett, men ta väldigt lite så att det inte blir för flottigt då smeten förstörs. Låt det stå framme så att du lätt kommer åt sen om du behöver.



Ingredienser:
4 dl vatten
11 dl socker
1 msk ättiksprit 12%
Hushållsfärg
Pepparmyntsolja (eller annan smak)
Gör såhär:
1. Koka upp socker och vatten, till 100 grader.
2. Häll i ättika och rör EJ mer i smeten.
3. Låt koka till 157grader, under tiden förbereder du så att pepparmyntsoljan och rödfärgen är redo.
4. vid exakt 157 grader tar du av grytan och börjar hälla sockersmeten på den smorda marmorskivan, men spara ca 1-2 dl i grytan till ”det röda” och håll varmt genom att vippa grytan på snedden.
5. Häll i den röds karamellfärgen i grytan och gunga lite så det blandas.
5. Vik ihop kanterna på den uthällda smeten. Häll på pepparmyntsolja och upprepa vikningen tills att smeten kan tas upp med gummihandskarna.
6. Dra nu i smeten tills den blir vit. Bra om någon annan samtidigt kan hälla ut den röda smeten ( glöm knte olja på nytt!) i en sträng på marmorskivan.
7. Montera ihop de båda polkasmetarna och lägg i mitten på det varmaste stället på marmorskivan. Nu har du ca 5 min på dig innan degen är för fast för att forma.
8. Rulla, klipp och forma de polkagrisar du vill!



