SLUTA SKAPA MERA IDEAL

Idag mina vänner har jag gått runt och tänkt på en sak hela dagen så jag känner ett behov av att lätta på hjärtat lite innan jag kokar över med mina tankar! För någon dag sen diskuterade jag och en kund på jobbet lite om kroppsformer och hur man får lära sig vad man ska ha och inte ha på sig om man har en viss kroppsform osv. Desto mer jag har tänkt på det sen det har jag bara blivit mer och mer irriterad och började tänka tillbaka på när jag gick i skolan på frisörlinjen när vi hade en stilkurs där en lärare läste upp en lista med ''regler'' om kroppsformer för vår klass, jag minns det seriöst som om det var igår för jag blev redan då helt paff när jag hörde allt vad som fanns på listan som av någon jävligt märklig orsak vi 18-åriga flickor var tvunga att lära oss.

Några saker jag minns från listan var ''Om du är över 170cm lång, bär inte för höga klackar för du uppfattas som väldigt lång'', ''Har du breda lår, använd inte plagg som slutar just vid knäna för det framhäver låren'', ''Har du breda axlar använd inte tröjor med markering vid axlarna'' och en massa annat.

Jag förstår ju såklart syftet med varför vi fick höra dessa saker och varför vi tvingades lära oss vilka frisyrer som passar till diverse ansiktsformer, eftersom vi jobbar i kanske den mest utseendefixerade branschen och vårt jobb går ut på att göra folk fina och dessa ''tips'' ska väl vara bra i vårt yrke så vi kan rekommendera frisyrer och kläder åt kunder. Men jag känner mest, är det så jävla viktigt? Va? Jag blir som så himla arg när jag tänker på alla stackare som inte vill använda sin favoritkjol eller sina finaste klackar mera för att dom har fått höra att dom inte kan p.g.a sin kroppsform? Är det faktiskt så det ska va? Kan man inte bara få ha på sig exakt det man vill och skita i alla dessa regler?

Sen är det ju en annan sak om man t.ex jobbar med stilrådgivning och en kund vill ha hjälp med att hitta kläder som den trivs i, då är man väl kanske illa tvungen att tänka lite på dessa ''regler'' men jag tycker ändå att det känns så himla konstigt. Eller det känns som att dessa ''regler'' förstör mer än vad dom gynnar? För när man får höra såna saker så kommer man ihåg dom länge, jag minns ju fortfarande två år senare vad vår lärare sa, det har lagt sig i mitt bakhuvud och kommer säkert vara där länge till.

Samma sak med ansiktsformer och klippningar, jag vet inte hur många gånger jag har fått höra att jag måste bli bättre på att rekommendera klippningar efter kundens ansiktsform men jag vill seriöst inte göra det? Om en kund vill ha en klippning som inte alls passar till ansiktsformen, ska jag bara säga helt kallt att vi inte kan klippa såhär för du har för fyrkantigt ansikte? Det är något jag a-l-d-r-i-g kommer säga, oavsett hur ''fel'' klippningen skulle vara. Vill en kund ha en frisyr som hon/han tycker är fin, så klipper vi den och skiter i alla jävla regler. Sen får kunden själv känna efter med tiden om hon/han trivs i frisyren, men jag tänker inte säga åt någon att dom har fel form på sitt ansikte eller kropp. För jag är så förbannat trött på alla ideal och vill inte orsaka att någon mår dåligt över sig själv, för vi är allihopa så förbannat fina och ingen ska få oss att tycka något annat. Så skit i alla jävla ideal och regler och ha på dig det du känner dig fin i<3

Kram, Chevelle

Gillar

Kommentarer

saramoller
saramoller,
Ja, usch. Ett av mina starkaste minnen från frisörstudietiden var faktiskt stilkursen. Det var inget trevligt minne. Då sku vi alltså en i taget ställ oss inför klassen och "åskådarna" sku granska en från topp till tå och säg hurudan kroppsform man har, huruvida man har långa eller korta ben och sluttande eller kantiga axlar osv.. Jag mår illa nu när jag skriver de för jag minns så tydligt dende känslan när man stod inför alla (som man visserligen känd väldigt bra, men ändå) å känd sej gråtfärdig inombords. USCH! Förhoppningsvis slapp ni det scenariot iallafall.

Men faktiskt så e dedär helt fruktansvärt att man sku neka nån en frisyr eller nå för att "du har för runt ansikte". HALÅ? Kunden kanske int ens har tänkt på de. Sen e de ju en annan sak om kunden själv undrar att "vilken frisyr sku passa mitt ansikte och mina drag?". Så att jo, slopa idealen.
nouw.com/saramoller
chevellekstroms
chevellekstroms,
Men gud nu när ja börja tänk efter så har ja faktiskt nå svaga minnen av att vi ha gjort samma? Herregud helt vansinnigt att man ska behöv analyser kroppar på he sätte, usch va hemskt..
nouw.com/chevellekstroms
Ellen,
Bra skrivet! Blir också lite småförbannad på stilguider av det här slaget.
sevendays.fi/bffellen
chevellekstroms
chevellekstroms,
Ååh tack Ellen!
nouw.com/chevellekstroms
Fredrica,
Jo usch, det är nog ganska begränsande såna där regler. Bra inlägg!
fredricanyman.com/blogg
chevellekstroms
chevellekstroms,
Ja verkligen! Tack så mycket! 😊
nouw.com/chevellekstroms
jenniblomqvist
jenniblomqvist,
Amen! Kommer ännu ihåg när jag gått ut nian och träffade en tjej som börjat studera till frissa på en fest, och jag talade om hur jag försökte växa ut mitt hår och hur jag drömde om långt hår, och så fick jag tillbaka ett "hmm, men du passar mycket bättre i kort hår med tanke på din ansiktsform och hårkvalité". Hon påpekade ju int direkt att mitt ansikte var avlångt eller mitt hår tunt, men det visst ja ju, och jag tänker fotfarande ibland att jo, egentligen sku jag ju "måst" klipp en kort frisyr med mer volym, men om ja int vill de då? Blir så trött, kan int var och en få klä sig å se ut som de vill?
nouw.com/jenniblomqvist
chevellekstroms
chevellekstroms,
Åh nää, så typiskt *hajustbörjapåfrissaochskabriljer*, joo he e ju he som e grejjen att man vet ju int om folk tar illa upp eller int men he e ju onödigt att risker 😃
nouw.com/chevellekstroms
Elin
,
Amen to that girl. Bästa inlägget på länge
chevellekstroms
chevellekstroms,
Tusentusentack!!
nouw.com/chevellekstroms
tereseh
tereseh,
Mycket bra skrivet! Jag tycker det är fel att man inte ska kunna ha de kläder man vill eller den frisyrer på grund av olika "regler" och för att man skulle ha fel former för just det plagget eller frisyrer. Håller helt och hållet med dig att man ska nog kunna ha den frisyr man vill och samma sak med kläder. Småirriterad blir man nog på dessa idiotiska "regler".
nouw.com/tereseh
chevellekstroms
chevellekstroms,
Precis! Tack så mycket! 😃
nouw.com/chevellekstroms
Sss
,
Haha, just den kursen är ett av mitt starkaste minne från frisör också. Minns då Johanna konstaterade att jag absolut inte fick ha glansiga byxor eller strumpbyxor då det förstorar låren. 🙄 Några veckor senare sprang jag på henne vid gina när jag hade ett par glansiga leggings (dom där som va super pop för typ 10 år sen) över armen och hon bara men nej, inte ska du väl köpa domdär med dina lår. Man bara ursäkta??? Va fan liksom! På MIN fritid. Kan säga iaf att jag sket i det och köpte dem iaf men det var nog den mest opssande kommentareren jag nånsin fått.
chevellekstroms
chevellekstroms,
Ååh nää, ja sånt vill man ju kanske int hör 😟
nouw.com/chevellekstroms
nathalieback
nathalieback,
U go girl, helt rätt! <3
nouw.com/nathalieback
chevellekstroms
chevellekstroms,
Jenna,
Händer jätteofta att kunder frågar mig "Vilka färg på ögonskugga ska jag ha för att det ska se BÄST ut? Jag gick en färganalys och fick höra att jag är HÖST så vilka färger ska jag ha..?" och jag vill egentligen bara ta tag i deras axlar och väsa:: "Du kan ha vilka färger som helst, det spelar för faaaan ingen roll vilken ÅRSTID nån har sagt att du är!"
:D
Okej, inte riktigt så illa, men folk får alltför ofta höra att de "ska ha" vissa färger och det är klart att kontrastfärger som framhäver ögonfärg/hårfärg etc är jättefint men jag tycker inte man ska begränsa sig på det sättet. Ha de färger och de kläder och de frisyrer som du själv vill - skit i vad regler säger! Superbra inlägg, Chevelle! <3
www.bestfaceforward.ratata.fi/blogg
chevellekstroms
chevellekstroms,
Jaa kan riktigt tänk mig hur jobbig situation he blir då kunder förväntar sig att man ska säg exakt vilka färger di ''ska ha''.. Lite knepigt i våra branscher! Och tusentusen tack! <3
nouw.com/chevellekstroms