SAKER KUNDER GÖR

Idag tänkte jag ta upp några saker som kunder gör, som antingen är bra eller... mindre bra :-) tänkte att det kan vara intressant att läsa och kanske bra att veta som kund. Så låt mig presentera tre saker som händer var och varannan vecka för mig!


1. Kunden berättar inte/ljuger om vad som har blivit gjort med håret tidigare.
Detta är ett stort problem när man färgar, och det kan verkligen ställa till med trubbel. Det är väldigt viktigt att som kund berätta (och komma ihåg!!) hurudana färger som har blivit lagda i håret (om det är butiksfärg eller färgat på salong), eller om kunden har använt olika direktfärger eller kanske det omtalade blonderingssprayet. Såna saker kan verkligen vara avgörande hur en färgning går, så om kunden inte berättar hårets historia riskerar man både hårets kvalitet och resultatet kan bli något helt annat än vad man har tänkt sig. Om det ligger någon konstig färg under som frisören inte vet om blir det hundra gånger värre att få det fixat om man först vid tvättstället när man sköljer ut ser att håret t.ex blir grönt (pga någon gammal direktfärg) eller att håret går av (pga blonderingsspray som har förstört håret).

Så detta gäller ju mest när man har nya kunder som man inte färgat tidigare, så snälla, se till att berätta allt du har gjort med ditt hår de senaste 2-3 åren iallafall. Såklart man som frisör ser med ögonen en del, men t.ex ett exempel när det är stor skillnad är om man ska ljusa upp ett svart hår. Då är det ganska stor skillnad på om det har blivit färgat med butiksfärg eller på en salong, och sånt ser man ju inte direkt med ögonen. Har också förstått att det är i det skedet kunder kan dra en vit lögn för att det ska låta bättre, men please don’t. Var ärlig, för ditt hårs och ditt eget bästa.

2. Kunden blir förvånad eller klagar på priset.
Det här med priser och prissättning är väl alltid ett ämne för sig. I salongen jag jobbar på har vi ett startpris för alla färgningar, och sen kommer det till lite mera om man t.ex förblonderar, använder Olaplex eller lägger en toning på tvättplatsen. Så om det t.ex står 110€ för slingor och klipp i långt hår och man vill använda Olaplex och lägga på en toning kan priset bli närmare 150€, och det är väl där som kunder ibland kan bli förvånade och någon har till och med sagt att dom känner sig lurade. Jag brukar alltid vara noga med att informera kunder de olika stegen jag kommer göra, och såklart fråga om dom vill ha en toning osv.

Det man som kund kan göra om man är rädd för att det helt enkelt ska bli för dyrt, är att berätta lite vad man har för budget. Det begränsar ju såklart lite vad man kan göra med håret om man har ett pris man måste hålla sig till, men det är kanske bättre så än att inte säga någonting och sen försöka klaga ner priset. Vet man som frisör om att du har en maxsumma du kan ge så kan man som sagt anpassa färgningen efter det, men det är dock inget jag helt skulle rekommendera heller. Då rekommenderar jag nog kanske att hellre vänta och spara ihop lite pengar till så man kan göra det som behövs med håret för att få bäst resultat.

3. Kunder vågar inte säga till om dom inte blir nöjda.
Detta är väl också ett lite knepigt problem, men jag vill bara en gång för alla berätta lite ur en frisörs synvinkel hur iallafall jag ser på saken. Vi tar som exempel att du kommer som kund och har ett blont, lite gulaktigt hår. Du kommer in till salongen och säger att du vill ha det så ljust som möjligt och silvrigt. När frisören har fönat klart håret och du ser resultatet ser du att det är mycket gulare i roten än i längderna och du känner dig inte helt nöjd.

Vad gör du? Jag har förstått att de flesta i en situation som denna inte säger någonting, betalar och tackar för sig och sen åker hem och snackar skit om det till sina vänner och kanske åker till en annan salong för att ”reda upp det”. Skulle det vara min kund och jag ser när jag fönar att det inte blev helt som det var tänkt, skulle jag självklart göra om det. Har man inte tid samma dag brukar jag alltid säga till kunden att hen ska åka hem och sova på saken, se hur håret känns hemma och ringa om det fortfarande inte känns bra. Ibland kan det kännas bättre dagen efter, men om det inte gör det blir iallafall jag väldigt tacksam om kunden hör av sig så att jag, och ingen annan får fixa till det. Det har att göra med punkt nummer ett, det är så mycket lättare för mig som påbörjade projektet att korrigera det då jag vet exakt vad jag har gjort och lagt i håret, än om kunden åker till en ny salong där dom inte har en aning om vad jag har satt i. Dessutom hamnar du troligtvis att betala fullpris på en annan salong eftersom det räknas som en ny färgning. Om det räknas som en korrigering fixar jag oftast till det kostnadsfritt, och anser jag att det inte räknas som korrigering men vi ändå vill fixa till det, ger jag alltid rabatterat pris på ”korrigeringen”, just för att visa tacksamhet mot kunden också if that makes sense.

Men, jag vet att det kan kännas suuperjobbigt att ringa dagen efter och ”klaga”, men det är så mycket bättre än att inte göra det. Det enda vi frisörer vill (eller ja, kan ju bara tala för mig själv) är att kunderna ska lämna salongen nöjda, och behövs det två omgångar för det, ja då gör man två omgångar.

Hoppas ni tyckte det var intressant att läsa ur min synvinkel, och kommentera gärna om ni funderar över något!

Kram, Chevelle

Gillar

Kommentarer

jenniifersplace
jenniifersplace,
Vilket bra inlägg! Uppskattar alltid att höra en frisörs synvinkel! 😊
nouw.com/jenniifersplace
Danielas Dagbok,
jättebra och intressant inlägg!
danielasdagbok.com