KEY WEST - HIT OR MISS?

Idag tänkte jag ägna ett helt inlägg till Key west, en liten ö i Florida. Det är ett väldigt populärt turistresemål, och många har nog Key west på sin rese-bucketlist om dom besöker Florida. Många har frågat om det verkligen är värt att besöka det, eftersom det kräver lite tid och planering eftersom det inte bara är något man kör förbi, så idag tänkte jag ge mina åsikter om det. Hoppas någon finner det intressant!

Här har vi en liten karta över The keys för att ni ska få lite bättre uppfattning. Högst upp ser ni var Miami ligger, och längst ner på kartan hittar i då huvudön Key West. Det ser ju kanske ut som att det inte är så långt från Miami ner till Key west, men det är faktiskt 270km. Inte så farligt långt det heller, utan riktigt bra roadtrip avstånd, men ta i beaktande att det tar längre tid än vad man tror. Man kan nog nästan räkna med 4-5h från centrum av Miami, för trafiken ner är inte den smidigaste. Det är otroligt mycket bilar och på vissa ställen är det bara en fil så det löper inte alltid på så smidigt, så reservera bra med tid!

Fun fact: när man är längst ut i Key west är det närmare ner till Kuba än upp till Miami!

Vi har varit i Key west två gånger, och båda gångerna tyckte jag att roadtrippen ner nästan var det bästa. Det är så värt att ta några extra timmar tid på sig och stanna här och där, det är så makalöst vackert vart man än kollar. Det finns massor av små stränder, matställen och pausställen längs hela vägen ner så jag rekommenderar verkligen att ta några stop här och där. Vi pausade mest runt Marathon och Islamorada (se kartan), runt dom öarna är vattnet helt magiskt. Så, fastän man har Key West som slutdestination tycker jag inte man ska rusa ner utan att stanna längs vägen.

Sombrero beach är en otroligt vacker strand som ligger i Marathon vilket är typ halvvägs så det är perfekt att stanna där. Här har jag gjort ett inlägg om den stranden!

När man väl har tagit sig ner genom alla öar och kommer till Key west, blir man nog lite fundersam om man fortfarande befinner sig i Usa eller om man har kommit till Karibien. Det är en helt annan atmosfär på den ön som man nog inte hittar någon annanstans i Usa eller Florida för den delen. Själva ön är väldigt liten (18,75 km²) så man åker runt den väldigt snabbt och kan nog cykla runt den om man vill. Så det är en väldigt mysig känsla där, allt är på korta avstånd och man ser vatten nästan var man än befinner sig. Vi bodde på Hyatt Windward Pointe, ett hotell i utkanten av ön. Det var väldigt skönt att inte bo mitt i centrum, det var lugnt och skönt men vi hade fortfarande bara 1km till bästa stranden, Smathers Beach. Så jag kan verkligen rekommendera vårt hotell, otroligt fint och som sagt, rätt skönt att inte bo mitt på Duval street som är huvudgatan. Eftersom ön är så liten tog det max 5 minuter in till centrum, så det var verkligen perfekt.

Det jag gillade med Key west var att det var otroligt lugn och skön känsla dagtid, alla verkade så avslappnade men direkt solen gick ner blev det liv på gatorna. Att promenera på Duval street på kvällen var riktigt spännande, det var så mycket folk överallt, massor av uppträdanden, konstnärer och framförallt hur mycket restauranger och barer som helst. Det var superbra stämning där, insåg att det kanske ser lite läskigt ut på bilden här ovan men det kändes verkligen som ett tryggt ställe. Vi besökte och Mallory Square, ett litet torg där dom hade Sunset celebration varje kväll och massor av folk som gjorde trolleritrick och annat galet. Vill man hitta fin souvenirer ska man verkligen leta sig dit! Som sagt, det händer nog alltid något i Key west oavsett vilken dag i veckan det är. Något som kan vara bra att ha i åtanke är dock att det kan vara svårt att hitta parkering, vi snurrade på hur länge som helst utan att hitta något men konstaterade sen att det inte spelar så stor roll var man parkerar för allt är på gångavstånd!

Så, till den slutgiltiga frågan: tycker jag det är värt att ta sig ner till Key West eller ska man istället spendera några extra dagar i t.ex Miami? Svaret är såklart, ja. Jag tycker absolut man ska prioritera att ta sig ner till Key west, och skippa några dagar i Miami istället. Det är så unikt där nere och man hittar nog inte många ställen som är det likt, så är man i Florida tycker jag man ska se till att uppleva The Florida Keys. Kan också rekommendera att göra så som vi gjorde, vi spenderade två nätter nere i Key west och sen körde vi upp till Key Largo (se karta) och spenderade två nätter där. Hotellpriserna nere i Key west kan vara väldigt höga, men högre upp längs öarna blir det billigare så man kan spara in lite om man bor lite högre upp och kanske gör en dagstripp ner istället? Så, se till att inte missa Key West och The Florida Keys. Det är nog det stället som jag kommer ihåg starkast från alla våra resor, och då har vi ju faktiskt sett mer eller mindre hela Florida.

Kram, Chevelle

Gillar

Kommentarer