BATAT & MOROTSOPPA

Hur många gånger har jag inte bloggat om denna soppa? Ett bra antal gånger iallafall, men med all rätt enligt mig för den är verkligen den godaste soppan jag vet. Jag ändrar alltid receptet lite från gång till gång, beroende på vad jag har i kylskåpet och så. Men jag tänkte lista ingredienserna jag hade i igår och berätta hur jag gick tillväga så ni får chansen att testa denna underbara soppa! (Receptet räcker till ca. 3 portioner, vill du göra mer eller mindre så öka eller minska bara. Det är inte så noga med måtten)

DU BEHÖVER:

1 stor batat

5-6st medelstora morötter

en halv gul lök

grönsaksbuljong

creme fraiche/matlagningsgrädde

kryddor

smör till stekning


GÖR SÅHÄR: Börja med att hacka löken i små bitar och fräs dom i kastrullen med en klick smör. Löken ska inte bli bränd, utan bara lite mjuk så det räcker oftast med att man har det på plattan i ca. 1min. Sen fyller jag kastrullen med vatten och slänger i grönsaksbuljongen (löken ska alltså vara kvar) och lägger det på plattan och vrider på. Medans vattnet börjar koka skalar jag bataten och morötterna, skär dom i ganska små bitar och slänger i kastrullen.

Sen får det koka i 15-20min beroende på hur stora bitar man har på bataten och morötterna, men dom får gärna vara riktigt mjuka, mina brukar nästan koka sönder lite men det gör inget. När tiden har gått tar jag fram stavmixern och mixar ihop allt till en slät puré (man kan också lämna i lite bitar om man vill ha lite tuggmotstånd), slänger i 2-3msk creme fraîche eller matlagningsgrädde och låter det koka upp.

Sen slänger jag i lite olika kryddor, salt och peppar är givet men vitlökspulver och chilipulver brukar jag också lägga för att få det lite mera spicy. Jag kryddar alltid ordentligt och hamnar nästan alltid ändå att lägga på mera salt efteråt. Så salta och krydda ordentligt med andra ord! :-) Jag brukar toppa med en klick creme fraîche, basilikablad och lite örtsalt. Voila!

Svårare än så är det inte att göra världens godaste soppa. Som jag sa så är det inte så noga med måtten eller ingredienserna, jag brukar improvisera ganska ofta. Potatis går också superbra att använda om man inte har batat. Man kan inte misslyckas med denna soppa, men jag råder er att testa den för den är så sjuttons god.

Kram, Chevelle

  • Nära Korsholm, Finland

Gillar

Kommentarer