ATT JOBBA I EN YTLIG BRANCH

Jag har två års erfarenhet inom arbetslivet i frisörbranschen, och tre års erfarenhet från skolan så sammanlagt har jag haft foten i denna bransch i cirka 5 år. Jag har under de åren insett en hel del saker om hur skönhetsbranschen fungerar, på gott och ont. Det är verkligen en knepig bransch på många sätt, men som med de flesta yrken/branscher finns det både positiva och negativa saker. Idag tänkte jag ta upp något som jag tycker är negativt med denna bransch, nämligen ytligheten.

Att skönhetsbranschen och ytlighet går hand i hand är ju kanske inget nytt under solen, det behöver man nog inte ens vara så insatt för att förstå. Ända sen jag började frisörlinjen har jag fått känslan av att vi frisörer alltid ska se ut på ett visst sätt, bete oss på ett visst sätt och att vi väldigt lätt blir placerade i ett fack. I skolan sågs man direkt som ''en bitchig frissa som bara bryr sig om det yttre'', det var väldigt tydligt att folk tänkte så om alla som gick på frisörlinjen. Killarnas höjdpunkt på skolåret var varje gång det började nya årskullar så det kom nya frissor att spana in, ni som har gått på Ya know how the story goes, det är liksom frissorna som det kretsar om.

I den åldern kanske man gillade uppmärksamheten som man fick på köpet, men nu i efterhand blir jag lite störd eftersom det från allra första början blir en slags press på hur man ser ut i skolan/på jobbet. Jag minns på kundarbete i skolan när mer eller mindre var tvungna att ha smink och fixade naglar för att ''det skulle se fint ut''. Jag är en person som verkligen inte alltid är fixad, jag tycker det är skönt att gå utan smink och har ofta håret i en lite väl slarvig knut och jag får väldigt ofta känslan av att folk inte tycker att man kan se ut så när man är frissa, att man verkligen ALLTID ska ha perfekt hår och se fräsch och representabel ut. Jag förstår absolut tanken, att man som kund kanske uppskattar om personen som ska göra en fin i håret ser fräsch ut, men man kan ju faktiskt vara fräsch och osminkad på samma gång. Det är inte bara en gång som man har kunnat läsa kunders tankar när man står osminkad på jobbet, vissa visar mer tydligt vad dom tänker och ungefär tror att man inte kan sin sak för att man inte har ett full face med smink.

Jag skulle nog ljuga om jag sa att jag inte själv tänker på det ganska ofta när jag har nya kunder, att jag måste sminka mig för att ge ett bra första intryck. När jag har inbokat med stamkunder känner jag absolut inte samma behov av att göra mig fin, men ofta när jag har nya kunder känner jag absolut att jag måste göra mig lite extra fin, just för att det har blivit inpräntat i min hjärna ända sen första dagen i skolan att man som frissa ska se ut på ett visst sätt.

Jag vet inte riktigt vad jag ville komma fram till med detta inlägg, jag kanske bara behövde ventilera lite över det hela. Att jag är trött på att känna att jag behöver se ut på ett visst sätt på mitt jobb. Att jag är lite less på allt ytligt, men kan man vara det när ens jobb handlar om att göra folks yttre fint?

Kram, Chevelle

Gillar

Kommentarer

kiaelisabethv
kiaelisabethv,
Jag fattar precis vad du menar! "Måste" också se fräsch ut då jag jobbar inom kundbetjäning och ibland skulle man inte bara orka! Lite tokigt är det ju förstås att en viss jobbplats/ett visst yrke kräver att du måste "ändra" på hur du ser ut... Dock måste jag nog erkänna, att jag verkligen tycker att det är viktigt att se representativ ut då man betjänar kunder. Jag skulle ärligt sagt bli lite misstänksam eller tveksam om min frissa hade ett ovårdat utseende. Min bästis jobbar faktiskt som frissa och går 99% av tiden utan smink! Dock ser hon till att håret är fräscht och ibland kan hon använda concealer om hon är trött. Funkar hur bra som helst! Förstår precis din point tho!
nouw.com/kiaelisabethv