5 TIPS FÖR BILLIGARE OCH SMARTARE MATLAGNING

Idag ska ni få höra mina allra bästa tips för att göra matlagningen så smidig, billig och smart som möjligt. Några tips som förhoppningsvis borde förhindra att man står i butiken och inte vet vad man håller på med, samt förhindra att man behöver slänga mat eller inte ha något att äta dom dagar när man absolut inte orkar laga mat.

1. Storkok is the key

Det här är det bästa tipset av alla, i mitt tycke. Med storkok menar jag inte att man behöver göra 10 portioner makaronilåda på en gång eller 30 köttbullar att lägga i frysen, men att göra endast en portion av t.ex en pastarätt är ju verkligen så ologiskt. Så när du en gång startar spisen, kokar vatten, se till att koka några extra portioner som du kan spara till en annan dag. Du sparar ju faktiskt både tid och energi/el på det.

Jag gör med andra ord alltid, alltid åtminstone 3-4 portioner av allt jag lagar, och det är ju seriöst så otroligt skönt att inte behöva laga mat varje dag utan istället ha en färdig matlåda.

2. Ha dina paradrätter

Detta är något som är väldigt smidigt i vardagen, speciellt dom där dagarna när man har 0% motivation till att stå i köket. Skaffa dig 2-3 paradrätter (vilket betyder rätter som du kan utan och innan, kanske går snabbt och alltid går hem hos dig) som du alltid kan luta dig tillbaka på. Några rätter som inte kräver så mycket effort av dig helt enkelt. Mina paradrätter är nog helt klart 1. Makaronilåda 2. Spagetti med köttfärssås 3. Tacosoppa. Där har vi tre rätter som jag gillar, som går rätt så snabbt att göra och som jag liksom inte behöver tänka så mycket när jag gör.

3. Frys ner!

Detta är något som de flesta nog borde göra, frys ner maten så den inte blir dålig. Jag själv är ganska dålig på det, men jag försöker så gott jag kan. Det är ju så mycket bättre att slänga ner något i frysen före det blir dåligt, och sen ta upp det när det behövs än att låta det ligga i kylen och bli dålig för att sen slänga det i soporna. Man kan ju såklart inte frysa ner vad som helst, men t.ex bröd & kött går ju utmärkt. Något annat jag också brukar frysa ner som är banan! Skala dom och släng dom i en fryspåse innan dom blir alldeles för bruna så kan du lägga dom i din smoothie sen. Mycket smart!

4. Ha en ''go-to'' shoppinglista

Jag har faktiskt en permanent lista med saker som jag helt enkelt vill ha i mitt kylskåp, och utgår ifrån den när jag ska handla. Det är ett bra sätt att hålla koll på vad man ska köpa, och jag tror nog att vi alla någon gång har stått helt förvirrade i butiken och inte haft en blekaste aning vad man ska lägga ner i korgen, och just då kan det vara bra med en konkret lista på saker som du brukar ha. Då behöver du liksom inte tänka mer just då utan bara köpa det du brukar helt enkelt, if that makes sense.

5. Kolla kilopriser

Detta är ju ett gammalt knep som säkert allas mammor någon gång har försökt förklara, men det är ju ett väldigt bra tips om man vill få ner kostnaderna på maten. Kolla kilopriserna på allt du köper och jämför, man får garanterat mer för pengarna om man tar sig tiden att jämföra olika produkter.

Kram, Chevelle

Gillar

Kommentarer