Old-Fashioned apple pie.

Jag har bakat en klassisk Amerikansk äpple paj. Det tog rätt så lång tid men det var helt och hållet värt det. Det smakade så gott och den var inte som en vanlig äpple paj vilket gjorde att det blev lite roligare. Jag har också alltid velat baka en sådan klassisk "Anna Anka" paj, som man såg i filmer när man var liten. Om du är sugan på att baka denna paj har du receptet här.

Pajskal 

- 6dl vetemjöl

- 1 krm salt

- 225g smör, i cm kuber (kallt)

- 2 msk kall, pressad citron

- 4 till 6 msk isvatten

Fyllning

- 3 stora röda äpplen eller 16 små (skalade och skurna i klyftor).

- 1 dl strösocker

- 3 msk

- 2,5 msk vetemjöl

- 1 tsk kanel

- 1 krm nyriven muskotnöt.

- 0,5 krm salt

- 2 msk pressad citron och 2msk riven citron

- 2 msk smör.

Garnering

- 2 msk vispgrädde 

- 1 msk strösocker

Du börjar med paj degen. Sätt i allt i allt förutom citron och vatten i en mixer. Mixa tills degen är smulig men ändå klibbig. Då lägger du i den pressade citronen och isvattnet så att degen blir till en boll. Egentligen står det att degen ska vara i kylskåpet i 4h men det struntade jag i och det funkade bra ändå. Det ända du behöver göra är att dela degen i 2 delar och kavla ut ena delen. så att du kan lägg i den i din runda form som är ungefär 23-25cm. Sen sätter du in den i kylskåpet i 30 minuter. Du sätter på ugnen på 225 grader. 

Sen blir det väldigt enkelt då du bara lägger i allt som ska vara i fyllningen förutom smöret i pajskalet. Sen klickar du över smöret. Efter det kan du börja att kavla ut locket och lägger den över äpplena. Sen skär du 4 hål för att ångan ska ut. Sen penslar du över vispgrädden och strör över sockret.

Sen sätter du in pajen i ugnen i 15 minuter sen tar du ut den och sänker värmen i ugnen till 200 grader och sätter in pajen ytterligare 45 minuter eller tills pajen bubblar och är gyllenbrun. 

Serveras med glass eller vaniljvisp. 

  • Mat
  • 84 visningar

Gillar

Kommentarer