Recept, Efterrätt, VEGANSKT, Bakning

Ett nytt år brukar ofta betyda att man vill äta nyttigare osv. Personligen har jag valt att inte fokusera för mycket på vad jag får och inte får äta när det kommer till efterrätter. Men dessa godingar har hjälpt mig mååååånga gånger när jag varit i knipa under sockerstrejk. Dom är seriöst bäst. I dagens läge gör jag dessa bara för att jag tycker dom är goda och inte för att jag inte får äta socker.

Nyttiga kokosbollar :

2,5 dl havregryn

0,75 dl kokosolja

8-10 dadlar

1,5 msk kakao

en nypa havssalt

2-3 msk kaffe

1-1,5 msk agavesirap (valfritt)

1 kryddmått vaniljpulver (valfritt) märkväl, det är inte vaniljsocker utan vaniljpulver, finns att köpas i kryddhyllan

Kokosflingor att rulla i

Gör så här: Mixa allt i en matberedare/blender/stavmixer. Rulla bollar i kokos (kan behövas ställas in i kylen 10 min innan rullning). Ha in kylen och ta ut en stund före servering, jag gillar när kokosbollar är lite kalla. Servera med en god kopp kaffe. MUMS!

Det här är inget recept jag har hittat nyligen, det här receptet har jag använt mig av i säkert 3 år nu. Det är så fantastiskt gott. Konstigt nog att jag ens gillar dessa eftersom 1. jag gillar aldrig "nyttiga varianter" av något, 2. jag gillar inte dadlar, alls. Men det här ni, det smakar kokosbollar.

Fredagsmyset räddat ikväll?

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej på er!
Förra helgen testade jag att göra en vegansk efterrätt och den blev helt fantastisk.
Receptet har jag komponerat ihop själv efter att ha sökt på inspiration på nätet.

Till chokladmoussen:
Kikärtsspad från en konservburk, ca. 1,25-1,5 dl (jag använde gogreen)
200 gram mörkchoklad (många bakchoklader är veganska)
1 msk florsocker
0,5 - 1 tsk citronsaft


1. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Låt svalna något.
2. Vispa under tiden kikärtsspadet till ett fluffigt skum.
3. Tillsätt citron och florsocker i slutet av vispandet.
4. Vänd försiktigt i den smälta chokladen.
5. Fördela i de glas/skålar du tänkt serva i. Låt stå i kylskåpet tills servering.


Till oreomoussen:

1 burk vispgrädde alpro soy airy and creamy använder jag för den är mest lika vanlig vispgrädde
1 msk socker
En nypa vaniljpulver
0,5-1 tsk citronsaft
10 st oroekex

1. Vispa grädden till vispgrädde
2. Tillsätt socker, vanilj och citronsaft och vispa lite till.
3. Sätt oroeokexen i en blender/mixer eller krossa dem på valfritt sätt och blanda sedan i vispgrädde.
4. Spritsa ovanpå chokladmoussen en passlig mängd. Men se till att chokladmoussen har hunnit stelna.


Toppa med färska bär och ett oreokex. Efterrätten blev vääääldigt kraftig, så det behövs verkligen inte lika stora portioner som jag hade gjort här, mindre av både chokladmousse och oroeomoussen. Gärna massor med bär till för att bryta av det söta.


Likes

Comments

Recept, Vardagsmat, VEGANSKT, Pasta

Jag vet inte vad ni tycker men en riktigt, riktigt god lasagne är ju nog bland det bästa i matväg. Och idag mina vänner, idag lyckades jag. Jag trollade i köket några timmar och mitt i allt hade jag den godaste lasagnen jag någonsin gjort på tallriken. Den var så krämig och god av bechamelsåsen, men fortfarande tuggmotstånd av både plattor och linser. Alltså en vinnare. Jag har gjort några vegansk varianter men aldrig varit riktigt nöjd, men nu ni. Nu blir de lasagne varje vecka. Haha nå nej, men vi har nog lasagne i 5 dagar iallafall, det blev nämligen ganska mycket. Haha!

I det här receptet gäller det samma som alltid. Det går att ändra smaker, kryddor och grönsaker enligt tycke. Jag tog det som fanns hemma i skåpet. Tycker ni inte om när en lasagne är krämig så är det aningen mycket bechamelsås men ni kan väl göra på 7 dl mjölk istället för 1 liter då? Ni förstår vad jag menar? Personligen älskar jag en krämig lasagne som har mycket smak och plattorna MÅSTE ha tuggmotstånd. Smaksak..

Lasagne med linser och grönsaker:

Som jag skrev tidigare, det här blev väldigt mycket. Min ugnsform är 30x 20 cm och den blev verkligen FULL.

Börja med att sätta ugnen på 175°C.

Du behöver:

Lasagneplattor, kolla på innehållsförpackning så det inte finns ägg i om du vill ha vegansk.

1-2 dl riven vegansk ost att toppa lasagnen med

Tomatsås:
1 gullök
2-3 st vitlöksklyftor
2-3 st morötter
2-3 st selleri stjälkar
3 dl vitkålsstrimlor
200 g färskspenat
Olivolja till stekning
2 msk tomatpuré
1 burk tomatkross (ca. 400-500 gram)
2 dl röda linser (torra)
2 dl gröna linser (torra)
1 msk sojasås
2 tsk bbq-sås hickorysmak
1 msk rödvinsvinäger
1 msk agavesirap eller valfritt sötningsmedel
1 msk grönsaksfond
2-4 dl vatten
Kryddor: 1 lagerblad, paprikapulver, vitlökspulver, lökpulver, chilipulver, basilika, oregano, salt och peppar

  1. Hacka lök och selleri, vitkål, riv morötter på grövre sidan av rivjärnet.
  2. Fräs lök och alla grönsaker tillsammans med lite olivolja och en skvätt vatten några minuter.
  3. Tillsätt pressad vitlök och spenat och fräs ett par minuter till.
  4. Lägg i tomatkross, tomatpuré, buljong, sojasås, rödvinsvinäger, hickory och linserna (både röda och gröna) och lagerbladet. Tillsätt vatten lite åt gången och låt koka under lock ca. 20 minuter. Det skall inte vara torrt och inte för mycket vatten i tomatsåsen tänk er en vanlig tomatsås konsistens.
  5. Tillsätt alla kryddor när tomatsåsen börjar vara klar. Smaka av med alla kryddor så vet du när du har kryddat klart.
  6. Ta bort lagerbladet när såsen är klar.


Bechamelsås:

4-6 msk mjölkfrittsmör/margarin/olivolja
1,25-1,5 dl vetemjöl
1 liter havremjölk
1-2 kryddmått malen muskotnöt
2-3 dl vegansk ost riven (jag använde Violife for pizza)
1-2 msk bjäst (kan troligtvis utelämnas om man inte orkar köpa, men det har en aningen parmesanostig-smak och därför gillar jag att ha i den)
salt och vitpeppar

  1. Smält margarinet i en tjockbottnad teflonkastrull och tillsätt vetemjölet.
  2. Tillsätt havremjölken lite åt gången. Rör om hela tiden så det inte klumpar sig eller bränner i botten.
  3. Låt sjuda till önskad konsistens. Ta av plattan och tillsätt ost, bjäst och muskotnöt. Rör om tills allt har smält.
  4. Smaka av med salt och vitpeppar.

Monterar en lasagne:

Så här bygger jag ihop min lasagne, jag vet att man kan göra på olika sätt men det här sättet föredrar jag. Oftast brukar en lasagne ha 3 varv tror jag, men det här receptet räckte till 4 varv för mig fastän jag har en ganska stor ugnsform.

Varv 1:

  1. Bechamelsås
  2. Plattor
  3. Tomatsås

Varv 2:

  1. Bechamelsås
  2. Plattor
  3. Tomatsås

Varv 3:

  1. Bechamelsås
  2. Plattor
  3. Tomatsås

Varv 4:

  1. Bechamelsås
  2. Plattor
  3. Tomatsås
  4. Bechamelsås
  5. Riven ost

Grädda i ugnen ca. 25 minuter på 175°C. Låt lasagnen stå och vila ca. 10-15 minuter efter att du tagit den ur ugnen så den får sätta sig lite och svalna en aning. Servera med en fräsch sallad.

Likes

Comments

Recept, VEGANSKT, Efterrätt, Julbak, Bakning

Om några dagar får alla jullov som inte råkar vara sjukledig vill säga. Mina planer på att åka tillbaka till jobbet i december blev total nedskjutet på arbetshälsovården. Jaha. Forsätter halta fram här hemma då, men ett halvbra knä stoppar int mig från att koka knäck till julen. Knäck ska de va.

Du behöver:

2 dl socker

2 ljussirap

2 dl havregrädde (havrematgrädde av märket planti använde jag)

1,5 msk margarin

1-2 dl tyrkiskpeber


1. Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg ut knäckformar så många som ryms på plåten för du har inte tid att sätta fram fler sen när smeten är klar.

2. Blanda socker, sirap och grädde i en hög/stor teflonkastrull. Koka i ca. 20 minuter eller till 125 grader om ni har en termometer. Knäck ska verkligen KOKA, inte småputtra. Men håll koll HELA tiden det kokar gärna över.

3. Gör ett kulprov för att kolla om knäcken är klar. Häll iskallt vatten i ett glas och droppa i lite knäcksmet. Om du kan forma till en kula så är smeten klar. Annars får du låta den koka längre och försöka igen. När smeten är färdig blandar du i margarin.

4. Jag hade lagt upp färdigt "stålkannor" att hälla ur. I den ena kannan hade jag lagt ca. 1-1,5 dl tyrkiskpeberkross som man kan köpa i butik, hade inte tänkt på att det skulle smälta och bli till smet när jag hällde i knäcksmeten, men vet ni. Det bästa misstaget jag någonsin gjort, för det blev ju oerhört god smet.

5. Häll knäcksmeten snabbt i formar (KLOTTA INTE PÅ ER SJÄLVA ENS I MISSTAG!!!!) och dekorera med lite tyrkiskpeberkross. Om smeten hinner stelna för mycket innan ni fått den i formar så kan man ställa kannan på en varm platta en stund så att smeten blir mer rinnande igen. Detta kräver förstå att er kanna tål värme!!

TIPS1! Tycker man inte om tyrkiskpeber så kan man sätta i lakritspulver (finns i kryddhyllan i de större mataffärerna) för att få lakritssmak. Ganska mycket så det verkligen får smak.. Jag gjorde halva satsen tyrkiskpeber och andra halvan lakrits. Lakritspulver ska ni blanda i samtidigt som ni blandar i margarin alltså i steg 3.

TIPS2! Vill man inte klotta på med små knäckformar så kan ni alltid hälla hela knäcksmeten i t.ex. en ugnsform och skär i rutor sedan när det svalnat. Man kan fast slå in det i bakplåtspapper om man vill gör det lite roligare..

Låt svalna. Ät! Gott!


Likes

Comments

Recept, Vegetariskt, Vardagsmat, VEGANSKT

Chili con carne (chili med kött).

Chili sin carne (chili utan kött).

Det här receptet har jag bara höftat ihop helt baserat på vad jag hade hemma. Feel free to do the same, ni behöver inte använda samma bönor, kryddor eller såser, det är bara viktigt att hålla koll på smakerna under matlagningen.

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1/3-1/2 paprika (vilken färg som helst)

1,5 msk tomatpure

400 g tomatkross (Mutti är bäst)

3-5 dl vatten

1-3 msk sojasås

1 tsk bbq-sås hickory smak

1-2 tsk grillolja vitlökssmak

1 msk socker

1 msk grönsaksbuljong

0,5 förpackning härkis

1 förpackning vita bönor

0,5-1 dl gröna linser

torkad basilika

1 lagerblad

2 dl havregrädde

peppar, ev. salt


1. Fräs lök och paprika mjuka, pressa i vitlök, tomatpuré. Häll i ca. 0,5 dl vatten.

2. Häll i tomatkrossen, vatten, gröna linser, kryddor och såser, allt förutom grädde, bönor och härkis . Låt puttra i ca. 15-20 minuter. Tillsätt vatten kontinuerligt om det ser ut att bli för torrt.

3. Riktigt i slutet sätter ni i bönor, härkis och grädde och låter det koka upp. Sen är maten klar. SÅÅÅÅ GOTT.

Jag hade korn till, men ris eller potatis passar också bra. Vi har som sagt vääääldigt dålig belysning i köket för tillfället så det blir verkligen dåliga bilder. Men jag lovar, det här är super gott. MUMS!

Likes

Comments

Recept, Vegetariskt, Vardagsmat, VEGANSKT

Som vanligt har jag experimenterat i köket igen och inte använt mått så det är väldigt svårt att säga exakt hur mycket jag satt av olika ingredienser. Men keep in mind, använd kryddor som ni tycker om! Gillar ni inte spiskummin, ja men skippa de då. Älskar du chili och stark mat? Ja men sätt meeeeer av det då. Jag använder de kryddor jag gillar, samma sak med örter, vill du ha koriander i? SÄTT DET DÅ! Man ska inte vara rädd att ändra kryddor och recept. Jag gör det typ, ALLTID. Ja, alltid. Det är förstås lätt för mig att säga som har ganska bra koll på vilka kryddor jag gillar/inte gillar. Men ni lär er med tiden. Det handlar om att våga krydda sin mat. Bönor som kött. Kryddor är bäst!

Falafel:

2 förpackningar Kikärter (gogreen)

2-3 dl persilja (färsk)

1 msk olivolja

1 gul lök

3-4 små vitlöksklyftor

0,5 st citron, (saften från en halv citron)

0,5-1 tsk citronpeppar

1,5 tsk salt

1 msk paprikapulver

0,5-1 msk spiskummin

0,5 tsk cayennepeppar

1 kryddmått chilipulver


rapsolja till stekning

1-2 msk mjöl att rulla bullarna i


Gör så här:

1. Separera kikärterna från vätskan i förpackningen (SPARA ALLTID BÖNVATTNET!! Det är guld, man kan göra vegansk maränger och vegansk majonnäs bland annat av det, men mer om det i ett annat inlägg).

2. Blanda alla ingredienser i en mixer eller i en skål och mosa med stavmixer tills allt är en "len pure".

3. Forma till en "köttbulle" storlek..

4. Rulla i lite mjöl och stek i rapsolja till de fått en fin stekyta. Man kan också sätta in i ugnen på ca. 200 °C till de får en fin färg om man inte vill steka. Egentligen skall man fritera sina falafelbullar, men det är något jag ännu inte bemästrat, de föll isär och blev till ingenting när jag försökte mig på det en gång. Hehe!

Jag serverade mina falafelbullar i pitabröd med sallad, gurka, tomat, rödlök och vegansk majonnäs. Man kan också servera med couscous och kanske en tsatsikisås. Hur ni vill äta er falafel är upp till er, men gott är det!

Sorry för den dåliga kvaliteten på bilderna. Vi har ingen ordentlig lampa i köket så det är väldigt gult ljus nu tills renoveringen är färdig. Sen var det inte lätt att ta en bild inne i ett pitabröd som var överfullt. Men de duger. ;)

Likes

Comments

Recept, Vegetariskt, VEGANSKT

Black bean biffar (ca. 5-6 st):

1 burk svarta bönor (black beans) (gogreen använde jag)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

ca. 0,5 (en halv) förpackning härkis

1-1,5 msk majsstärkelse

2-3 msk ströbröd

salt, peppar, paprikapulver, grillkrydda, cayennepeppar, chilipulver

1-3 msk Bbq-sås med smak av hickory


Tillbehör jag hade i min burgare:

Violife cheddarost (vegansk)

gurksallad

vegansk majonnäs

gurka

tomat

salladsblad

rödlök

bbq-sås

Gör biffarna så här:

1. Mosa bönorna med ballongvisp eller i en mixer

2. Hacka lök och pressa vitlök och blanda med bönorna

3. Tillsätt härkis, majsstärkelse, ströbröd, bbq-såsen och alla kryddor. Våga krydda!!!

4. Blanda ihop allt. Jag blandade om med händerna så att allt verkligen blev ihop blandat.

5. Forma till biffar och stek i rapsolja tills biffarna får fin stekyta, tänk på att steka så länge att löken hinner bli mjuk i biffarna.

6. NU TILL VIKTIGASTE DELEN!!! När biffarna börjar vara färdig stekt, kleta in HELA biffen i bbq-såsen. Det ger en sån otrolig smak! Och stek en liten stund till.

Servera med tillbehören ovan eller det som ni tycker om att ha i er burgare.

Sätter in en bild på härkis här nedanför, de som inte är van vid plantbaserad kost kanske inte vet vad det är för något eller hur det ser ut. Bbq-såsen sätter jag in en bild på eftersom det är en viktig ingrediens i det här receptet.

Bild på härkis är fr Versofoods hemsida. Bild på bbq-såsen fr Santa Marias egna hemsida.


Sen vill jag påminna er att jag har inte ätit plantbaserad mat så länge, jag kan ha fel om att någon viss ingrediens är vegansk när den inte är det, men säg till isåfall. Jag brukar läsa på alla produkter men jag kan missa något ämne eller dylikt. Jag är inte perfekt.. :)

Likes

Comments

Så vad hände när här blev tyst i maj-december? Ja de kunde man ju fråga sig. Omtumlande år det här 2017, det har varit så mycket ups and downs, tråkigt nog har det varit betydligt mera downs men jag är inte bitter (eller iaf börjar jag komma mig ur bitterheten, hehe). Det här är nog första gången jag känner mej redo för ett nytt år och en nystart.

Men det finns väl ingen bättre tid att ta upp sin matblogg än när man är hemma och sjukskriven i två månader. Japp, jag har varit sjukskriven i två månader nästa vecka. Jag saknar mitt jobb, mina kollegor, mina barn och att få vara social dagligen. Att bli knäopererad har varit mycket tyngre mentalt än fysiskt ska ni veta.

Andra orsaker till min tystnad: jag har övergått till en plantbaserad kost så jag har velat testa mig fram lite med recept och kryddor osv. Vad innebär en plantbaserad kost då? Jo, jag äter inte något som kommer från djur; inte kött, inte mjölk, inte fisk, inte ägg och verkligen inte gelatin i någon form (HUJ! Har ni läst om gelatin? Det hade då inte jag gjort).

Varför jag inte kallar mig vegan? För att vara vegan innebär en hel livsstil och jag äger fortfarande skor som är gjorda av läder, jag har både duntäcke och dunjacka, jag har helt säkert sminkprodukter som är testade på djur eller innehåller något fr djur osv... Dessutom gillar jag verkligen inte att man måste sätta etiketter på vad man är. Istället har jag satt en etikett på min kost, men jag är "ingenting" utan jag är fortfarande JAG.

Men vegetarian då? Ja, egentliga benämningen är vegetarian men det är väldigt många som missförstår och tror att man äter t.ex. fisk, mjölk, ägg osv. när man är vegetarian, vilket jag inte gör så jag har valt att säga att jag äter en plantbaserad kost för att minska missförstånden. Utan att gå in på detaljer (detaljer ni bland annat kan läsa i boken "Vem bryr sig?" av Therese Lindgren eller googla nå pålitlig källa) så heter det tillexempel laktovegetarian när man inte äter fisk, ägg, kött men däremot äter man ännu mjölkprodukter, ovo-vegetarian äter ägg men inte kött, fisk, mjölk osv. pesco-vegetarian äter fisk men inte ägg, mjölk, kött man kan också vara lakto-ovo-vegetarian då äter man mjölk och ägg men inte fisk och kött. Ja, jag tror ni förstår men det här skulle inte vara ett sånt inlägg. Men därför väljer jag att inte kalla mig för vegetarian, eftersom det blir lätt missförstånd. (OBS!! JAG ÄR INGEN EXPERT, RÄTTA MIG OM JAG HAR FEL. DET ÄR SÅ HÄR JAG UPPFATTAT INFON JAG LÄST OSV.)

Kan inte påstå att jag övergått helt, ibland äter jag en pizza som har ost på sig eller någon choklad som innehåller mjölkprodukter men det här händer vääääldigt sällan, vi snackar ett par gånger i månaden. Jag vill inte kalla mig för något just för att jag vill inte gör livet för strikt med massor av begränsningar, vill jag äta en pizza som har ost på sig så ska jag väl få göra det då? Vill jag äta en chokladbit hos min vän för att hon bjuder ja men va fan, jag är snål så då gör jag det då. Men kött är liksom big no no här, fyi. Men sen gillar jag inte heller när människor säger något i stil med "men sluta vara så jobbig, ät en ostbit nu", jag äter om jag känner att jag vill, vilket jag inte gör så ofta. Jag försöker att inte göra så stor grej av det hela.

Varför kan man ju fråga sig. Mitt svar är varför inte? Jag har aldrig tyckt om kött speciellt mycket. Jag drack inte mjölk tidigare heller. Utan att trampa på någons fötter så är kött- och mejeriproduktion dåligt för miljön, så är det. Jag tänker inte bråka med någon om att i Finland är det bättre, det kanske det är men det är fortfarande dåligt för miljön. Orkar inte med en till sådan diskussion. Ditt val är ditt val mitt val är mitt val.

Jag tycker synd om djuren, har ALLTID blivit äcklad vid tanken på att jag äter en ko, gris eller en kyckling. Jag har alltid varit tvungen att stänga av tankarna på att det är en ko som ligger på min tallrik så att jag inte ska tappa matlusten. Jag har alltid varit extremt känslig för när någon berättar om vilken jävla del av djuret jag äter. JAG ÄR KÄNSLIG. Men vad gör det? Jag får väl vara det. Jag dömmer inte dej för att du äter kött. Min sambo äter kött varje dag till lunch och jag älskar honom precis lika mycket fortfarande.

Den största bidragande faktorn till att jag beslöt mig för att sluta med allt som kommer från djur är mina problem med magen. Som många redan vet, har jag haft problem med min mage i flera år. Enda gångerna jag märkt förbättring i magen är när jag uteslutit kött i min kost. Så om jag får välja mellan kronisk diarré eller plantbaserad kost så är valet oerhört enkelt. Alla andra faktorer som miljön och djuren är en fantastisk bonus som har blivit mer och mer viktigt efter att ha läst mig på inom området.

OCH SNÄLLA, för allt i världen fråga inte huuuuur jag får i mig tillräckligt med protein. Eftersom jag inte tyckt om kött tidigare heller så kan jag lova er att jag får i mig betydligt mycket mer protein och mer varierande protein än tidigare.

Andra faktorer till att jag valt en plantbaserad kost:

Cowspiracy - dokumentär

What the health - dokumentär

Vem bryr sig? - Therese Lindgrens nya bok

Så för att göra allt lite tydligare:

- Jag äter plantbaserad kost.

- Jag dömmer inte dej eller någon annan för att du äter kött.

- Orsaker till mitt val: jag bryr mig om miljön, djuren, mitt samvete och min egen hälsa.

- Jag är fortfarande jag.

Likes

Comments

Recept, Vardagsmat, Vegetariskt, VEGANSKT

4 portioner

Du behöver:

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1/2 blomkålshuvud
  • rapsolja
  • 1 msk curry
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 burk kokosmjölk, 400 g
  • ca. 2 tsk grönsaksbuljong
  • 1 burk kokta kikärter (jag använder gogreen)
  • salt och peppar
  • ca. 1-2 msk citronsaft

    Så här gör du:
  • Skala och hacka vitlök och gul lök. Skala morötter och skär i skivor. Dela blomkålshuvudet i buketter.
  • Fräs vitlök, lök i en kastrull/gryta med rapsolja i cirka 3 minuter. Tillsätt currykryddan, paprikapulver, tomatpuré och rör om. Vänd ner morötter och blomkåls­buketter.
  • Häll i kokosmjölk och grönsaksbuljong. Låt grytan koka i cirka 15 minuter på svag värme. (jag gillar tuggmotstånd i grönsakerna, men det där är ju en smaksak)
  • Man kan späda ut med vatten om man tycker den blir för tjock.
  • Skölj kikärterna i kallt vatten och tillsätt dem i grytan.
  • Smaka av med salt, peppar och citron.

Som ni ser serverade jag med ris. SÅ GOTT. Då är jag en som normalt inte tycker om curry, men det här vet ni, det här är så gott.

(bilden är tagen från Santa Marias egen hemsida)

Curryn jag använde ser ut så här och i den ingår: koriander, gurkmeja, bockhornsklöver, cayennepeppar, fänkål, spiskummin, svartpeppar.

Kunde vara bra att veta eftersom det finns hundratusen olika sorter där ute i butikshyllan om ni frågar mig.

Likes

Comments

Pasta, Recept, Vardagsmat
  • Pasta för 2-3 personer
  • 1 pkt bacon
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 äggulor
  • 0,5-1 dl matgrädde
  • 0,5-1 dl pastaspad
  • riven parmesan
  • svartpeppar
  • olivolja till stekning
  1. Blanda äggulor, riven parmesan, grädde samt svartpepparn i en skild skål.
  2. Sätt på vatten att koka och koka pastan al dente i saltat vatten.
  3. Stek skuren bacon tills bacon blir knaprigt. Sätt bacon på hushållspapper när bacon är så knaprigt som du vill ha det.
  4. Skala vitlöksklyftan mosa den en aning med handflatan. Stek vitlöksklyftan en stund i olivoljan.
  5. Ta bort vitlöksklyftan och tillsätt pastan i stekpannan, men spara lite spad från pastan. Låt pastan suga i sig lite av smakerna och tillsätt sedan en skvätt av kokspadet. (maträtten blir krämigare av pastavattnet, keep in mind när ni gör andra pastarätter, tillsätt alltid en skvätt av pastavattnet)
  6. Sätt i bacon i stekpannan tillsammans med pastan. Ta av stekpannan från plattan och efteråt blanda i äggula, grädde blandningen i stekpannan. Rör om! Man kan sätta stekpannan tillbaks på den varma (AVSTÄNGDA) plattan för att få blandningen lite varm. Men vi talar om 30-40 sekunder, rör om hela tiden, annars blir det äggröra av äggblandningen. ;)
  7. Servera med riven parmesan.

Som Andreas brukar säga när vi gör den här rätten hemma "den här kunde vi ta betalt för". Hoppas det smakar! (det är så mycket lättare att göra än receptet antyder).

Likes

Comments