Yes, hörni vår resa lider nu mot sitt slut! Imorgon, måndag flyger vi hemåt!
Våra tankar och reflektioner kan sammanfattas i följande fraser:
”What the f*!”
”Wow! Idag är det verkligen varmt!”
”Nu, nu har vi det riktigt bra”
”Åh, det låter spännande!”
”Detta gick inte riktigt som vi tänkt oss”

Under vår tid här i Zambia har vi även haft diverse låtar på huvudet, vi har funnit oss i olika situationer då vissa låtar kommit sig att passa ypperligt in på känslor och händelser. Vi tänkte att vi kunde dela den med er, våra kära läsare.. håll till godo ♥️

https://open.spotify.com/user/zaratrams/playlist/4r79Rhghbl0D6SgaqKGWx6?si=3sIqpYNs

Och till sist får ni även några riktigt förtjusande bilder från vår sista praktikdag:

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hejsan!

I onsdags åkte vi tidigt på morgonen till Victoria fallen för att besöka devil’s pool. Vilket är en pool precis innan fallets stup, stupet är 108m. Innan man kom till poolen var man tvungen att simma en bit i Zambezi floden, som även är känd för sina krokodiler. Så adrenalinkicken började redan innan vi hunnit till poolen. Här får ni lite härliga bilder från dagen.

Likes

Comments

Hejsan alla fina läsare!

I måndags åkte vi iväg med några av mammorna från Ebenezer och köpte kläder, skor (massa skor!!), lakan, hygienartiklar och mat till barnen. Dagen därpå, alltså tisdag, var det Zambia’s Independence day vilket vi firade på Ebenezer tillsammans med alla barnen!
Det var verkligen härligt att se dem alla i sina nya fina skor. Dagen bjöd på sång och dans i kyrkan och senare en lunch tillsammans med en av grundarna av Ebenezer. Efter en lyckad dag var vi alla väldigt nöjda och glada. Vi har även gjort en kort film tillsammans med finskorna om insamlingen och dagen på Ebenezer. Så den kommer att komma upp här inom kort! Sålänge får ni lite bilder från dagen 😃

Likes

Comments

Hejsan!

I söndags packade vi som sagt våra väskor för att åka till mwandi. Vägen dit var allt annat än smidig, maaassa gupp och gropar i vägen. Färden dit tog ca 3 timmar och när vi väl kom dit fick vi vänta i fyra timmar på att någon skulle hitta nyckeln till huset. Notera att vi spenderade dessa fyra timmarna i 40 grader🔥med all mat.
Han som ägde stället visste inte att vi skulle komma även om han blivit informerad om det en dag tidigare. Så ingenting var förberett, vi valde då att spendera en natt i huset för att sen dagen där på se sjukhuset. För att sen lämna och åka tillbaka till Livingstone.

Presidenten finns med överallt, alla ställen man går.. trevlig kille!

Barnavdelningen. Fina bilder på väggarna tyckte vi!

Förlossningssalar.. tyvärr inte tillräckligt många bäddar, bara 2, så ibland föder mammorna i observationsrummet intill.. positivt dock var att de hade en egen ingång till operationssalen vilket är effektivt vid nödsituationer.

Kirurgavdelningen, operationssal osv..

Vi fick även se deras out-patient screening av HIV-smittade patienter..

Innan vi lämnade Mwandi tog vi lite bilder vid den fina utsikten vi hade ifrån huset vi bodde i.. vi har hittat två väldigt fina finska flickor vi brukar busa med.. kul!

Vi har ju även lovat en film ifrån dagen då vi åkte till Kwathu-barnhemmet! Här kommer den!😁

Likes

Comments

Hej kära läsare!

Idag har vi haft en helt fantastisk dag. Då vi fått in så mycket pengar bestämde vi oss för hjälpa ännu ett barnhem i Livingstone med pengarna vi fått in av våra familjer. Vi hittade då ett barnhem strax utanför livingstone som idag har 20 barn som bor där på grund av olika anledningar. Barnhemmet hjälper även till att ge mat till barn i när området måndagen till torsdagar.
Vi köpte kläder, skor, leksaker, godis, hygienartiklar och annat smått och gott. Vi jobbar på en film om dagen som kommer att komma upp här så fort den är klar.

Imorgon kommer vi att åka till Mwandi, ett missionsjukhus ute i vildmarken, och kommer att vara där tills på fredag nästa vecka. Vi kommer inte att ha något internet där så uppdateringen kommer vara sämre här på bloggen. Men frukta inte, vi har köpt internet till mobilerna så något inlägg kommer ni få läsa hoppas vi.

Tills dess får ni ha det bra och här får ni lite härliga bilder från idag!


Likes

Comments

Hej på er!

Nu har vi gjort en vecka på paediatric center of excellence. Det är en klinik för HIV-smittade barn mellan 0-18 år där man följer upp dem med jämna mellanrum beroende på i vilken fas i sjukdomen de befinner sig i för att hålla viruset i schack. Kliniken gav oss en positiv överraskning då det var väldigt rent, strukturerat och framför allt helt underbar personal. På kliniken jobbar; sjuksköterskor, doktorer, social workers, dietister, kuratorer och farmaceuter tillsammans som ett team. De här människorna brinner verkligen för vad de jobbar med vilket man såg tydligt i de olika mötena. De såg inte bara sjukdomen utan de såg även bortom det och fångade patienterna på ett väldigt fint sätt. Exempelvis så träffade vi en mamma vars son var HIV-smittad, sonen gjorde en rutinkoll och fick träffa sjuksköterska, dietist och farmaceut. Inne hos dietisten fångade hon inte bara sonens malnutrition utan även mammans. Hon frågade mamman om hon ville berätta om varför hon inte äter som han ska. Där kom det fram att hon inte har pengarna att försörja sig själv och hennes barn. Det framkom även att hennes man lämnat dem vilket bidragit till den tuffa situationen hon hamnat i. Dietisten uppmuntrade henne till att ta tag i sitt liv, börja sälja grönsaker eller tyger för att ge henne en inkomst. Hon skulle även få hjälp av social workers med de bidrag som finns att få.. Man kan verkligen säga att de hade hjärtat på rätt plats här.

Snabb fakta om HIV:

Hiv står för humant immunbristvirus

Humant – betyder att det är för människor. Immunbrist – att det påverkar immunförsvaret negativt. Virus – att det är ett virus och inte en bakterie, vilket innebär att antibiotika inte biter på det, men det finns idag effektiv medicinsk behandling för att motverka detta. Det finns inget botemedel för hiv. men tack vare medicinerna kan man leva med hiv som en kronisk sjukdom.

Vad är skillnaden mellan hiv och aids?

Om inte hiv upptäcks och behandlas kan det orsaka aids. Viruset har då gjort att de t-celler som ska skydda kroppen mot infektioner och cancer inte längre kan göra sitt jobb. Aids är ett samlingsnamn för de sjukdomar som kan uppstå. Med fungerande behandling leder inte hiv till aids.

Det finns behandling!

Dagens effektiva kombinationsbehandling hindrar hivviruset från att utvecklas i kroppen. Behandlingen håller nere virusnivåerna på en mycket låg, oftast omätbara nivå. Har man omätbara virusnivåer är risken för att överföra hiv till någon annan obefintlig.

Hur överförs hiv?

Vid obehandlad hiv kan viruset överföras på tre sätt:

1) oskyddat sex
2) blod
3) Mor till barn

Likes

Comments

I söndags tog syster Phiri (en av barnmorskorna på sjukhuset) med oss ut på äventyr! Vi åkte till Maramba Cultural Village, där vi fick se hur man dansar/dansade i Zambia. Hemskt roligt! Många fina outfits och skakande rumpor fick vi se! Imponerande! (Y)

Men det var inte slut där! Sen ikväll så kom syster Phiri förbi med hemlagad traditionell zambiansk mat! Nschima och lite annat gott kan man säga :)

Likes

Comments

Ja, vi blev nästan lite överväldigade över hur generösa läsare vi har!

På bara 1 dygn har vi fått in över 3000 kronor! Ja! Vad glada barnen kommer bli!

På riktigt, sjukt mycket tack, vi ska göra vårt yttersta för att pengarna ska komma till bästa användning! OCH om det är så att du som läser detta just nu känner att; "åh nej, jag missade chansen att vara med och ge!" SÅ misströsta ej! Det är inte alls försent! Vi kommer fortsätta samla in pengar fram till och med den 21:e oktober!

Det går bra att swisha eller föra över pengar antingen till mig (Zara) eller Elin, skicka till oss på Facebook eller instagram så får ni detaljerna där!

Vi mår bra här nere i söder, gör ni också det? Idag är det precis 3 veckor tills vi sitter på flyget hem mot Sverige, vi känner redan blandade känslor inför detta..

So long friends, see you sooooooooooon!

(skickar med en bild på drömmen om Elin när vi va på sunset cruise häromkvällen.. då när vi inte ens kunde se solen…)

Likes

Comments

Hej alla, hur mår ni?

Nu har vi gjort vår sista veckan på Paediatrics Department, kul och lite sorgligt.. här kommer några bilder därifrån :)

En av dagarna denna veckan fick vi även chansen att besöka ett barnhem strax utanför Livingstone, det var helt fantastiskt på många sätt men också hjärtskärande! Där finns ca 50 barn som bor på hemmet och ytterligare ca 300 som går på skolan som drivs av samma organisation. Barnen är mellan åldrarna 0-18 år, den yngsta som vi även fick hjälpa till att mata var bara 1 månad gammal.. han hade blivit lämnad av sin mamma..

Till hemmet kommer barn som blivit utsatta för våld, barn med föräldrar med missbruksproblem, ekonomiska svårigheter.. även barn som bara blivit lämnade.. På hemmet finns det 8 kvinnor som jobbar som "mammor" och tar hand om barnen som om det var deras egna. Det blir så klart svårt att räcka till till alla barnen men det var väldigt fint att se hur tajta alla var, både barn och vuxna, det var som en enda stor familj.

Vårt besök berörde oss verkligen på djupet, vi insåg hur orättvist livet kan vara och hur lyckligt lottade vi är.. därför har vi bestämt att vi ska göra ännu ett besök på hemmet och då köpa med oss olika förnödenheter såsom alltifrån blöjor till kläder och leksaker.. fotbollar.. vi tänkte att om det är någon av er läsare som vill vara med och hjälpa och skänka en slant är det varmt välkommet! Skicka ett meddelande på Facebook eller nåt, så löser vi det! Vi vet att det verkligen behövs och skulle uppskattas oerhört mycket utav barnen och mammorna!

Sen, i fredags, var vi iväg på äventyr i det vilda. Sjukaste upplevelsen hittills. Riktigt häftigt!

Lejon är världens coolaste djur.

Likes

Comments

I tisdags kom första vågen av ovälkomna bakterier upp ur tarmfloran, Zara föll offer, för denna gången.. Detta gjorde att vi fick stanna hemma från sjukhuset på onsdagen, men när torsdagen kom var vi så gott som FFF (fit for fight). Vi gick även dit på fredagen, för att kompensera vår frånvaro, kul!

SEN, äntligen blev det helg! Ja! Vad kul! Vi gick ut och åt tillsammans med våra fina finska vänner, Vilma och Eeva! Så himla trevligt!
Lördag, då lyxade vi till det, MASSAGE stod på schemat! Riktigt najs!

Söndag, då lyxade vi igen, det är så vi lever! Vi tog vår kos och åkte till Avani-hotell och utforskade, åt mat, badade, tittade på djur, solade, skrattade, pratade, kissade, skojade och lite annat.


Summa kardemumma har vi haft en mycket trevlig helg, hoppas ni med haft det! 
Varmt har det varit också! ​​


Likes

Comments