I måndags firade jag hör och häpna 6 månader i Italien! Kommer kännas så konstigt när jag ska lämna Genova, det känns ju så naturligt att vara här nu och det är så roligt att resa runt och se nya platser hela tiden. Förra året var jag väldigt dålig på det här med att resa omkring i Italien men nu har jag minsann skärpt mig! Dagen efter att ha kommit tillbaka till Genova efter julen drog jag och två vänner iväg till Turin. Det var en mysig stad och fint när man såg bergen i fjärran. Vi gick bland annat till Egyptiska museet (väldigt stort, väldigt intressant) och till ett klocktorn med vacker utsikt.

Firade mitt värdbarns födelsedag med Hitta Doris på bio, på italienska såklart, så det hjälpte en del att jag sett den innan! På tal om fiskar har jag till slut gjort en av Genovas stora turistgrejor, gick nämligen till Genovas akvarium, som är ett av Europas största. Fanns lite allt möjligt där; fiskar, hajar, delfiner, massa kloner av Nemo och sånt trevligt.

10-12:e februari drog jag återigen iväg på en resa, denna gång till Florens! Ååhh Florens.. Så mysiga gator och så härligt hur mycket konsten präglar staden. Var där med Mary, en av tjejerna jag också besökte Turin med. Vi gick runt väldigt mycket, trots att vi båda var förkylda, och lyckades även ”bestiga” både domkyrkan och klocktornet.. aningen andfådda. Vi besökte även Galleria degli Uffizi (där bla ”Venus födelse” finns) och Galleria dell’Accademia (där David-statyn finns). Florens var mitt favoritresmål här i Italien så långt, men 10 dagar efter hemkomsten till Genova åkte jag iväg igen, till ett ställe som knuffade Florens åt sidan för en delad 1:a plats….

Rom! Spenderade 4 nätter i denna fantastiska stad och det var min första solo-resa! Fanns ingen som kunde hänga med så efter många tvivel bestämde jag mig till slut för att åka själv. Det var en väldigt annorlunda upplevelse att resa själv och jag är såå glad att jag gjorde det, det kunde inte blivit mer lyckat! Det var faktiskt skönt att vandra omkring själv då och då, men när jag kände att det skulle vara skönt med lite sällskap fick jag helt enkelt se till att ta steget och träffa lite nytt folk! Vilket var lika lätt sagt som gjort. Sökte efter event på Couchsurfing och hittade ett event som var andra kvällen efter att jag anlänt. Att träffa nytt folk från olika delar av världen är verkligen något av det bästa som finns. På eventet träffade jag bla två killar, från Indien och Spanien, som jag sedan spenderade de kommande två dagarna med. Vi besökte ställen tillsammans eller bara hängde på nåt torg och snackade. Kändes väldigt konstigt att säga hejdå sedan. Jag har ju inte upplevt det tidigare, att resa själv och få nya vänner som man sedan måste säga hejdå till och inte veta var, när eller om man kommer ses igen. Det var en fantastisk upplevelse, mycket tack vare de nya vännerna, men självklart var Rom i sig en helt underbar plats. Besviken blev jag ju inte precis. Det finns så mycket att se och så många mäktiga byggnader och torg, vart man än går hittar man något fantastiskt historiskt. Hann se väldigt mycket! Fontana di Trevi, Colosseum, Foro Romano, Palatino, Vatikanen, Piazza Venezia, Piazza Navona, Spanska trappan osv..

Lite kort om mitt jobb också: Det är lättare nu än för ett par månader sedan, eftersom jag kommit mitt värdbarn närmare. Alltid så gulligt när man leker och hon säger "we're sisters", gör en så glad. Man vill verkligen inte bli ovän med henne, då kan det tydligen gå riktigt illa. Idag när vi var ute och gick såg hon nämligen en ihjältrampad larv på vägen och sa upprört: "Poor caterpillar... If I know who did that I will put that person in a potato! And then I will eat that potato!" Hahah underbara lilla människa!

Det var förresten riktigt riktigt härligt väder idag. 22 grader i mars!? Inte helt dumt det!

Och nu, fotoexplosion!


Turin


Acquario di Genova


Florens


Rom

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej du som inte gett upp hoppet om mitt bloggande! Det var ju ett tag sedan jag skrev nu heheh... men tänkte att jag kunde komma med en liten uppdatering nu när jag varit i Italien 3 hela månader! :D Det har såklart hänt en del sedan sist...

Jag kan inte påstå att jag rest omkring så mycket men några små utflykter har det i alla fall blivit. Italienskaskolan arrangerar dagsturer till olika ställen då och då och en dag bar det av till vackra lilla Portofino! Det var väldigt litet, otroligt fint och riktigt dyrt. Det var som sagt väldigt vackert där men eftersom det fått så mycket uppmärksamhet så kommer det såklart väldigt många turister dit vilket jag kan tycka tar bort en del av charmen. Det är en av sakerna jag tycker om med Genova, det är inte så välkänt som t.ex. Milano och därför inte lika turistigt. I princip alla man möter i Genova är italienare och saker är sällan översatta till engelska, vilket är bra när man vill lära sig italienska ;) En annan liten utflykt jag varit på var med en tjej från klassen, Reka. Vi ´åkte till ett ställe som heter Chiavari, där besökte vi en botanisk trädgård, vandrade omkring planlöst så som man ska göra och Reka åt sin första pizza i Italien, efter en månad här. Ja, jag är också chockad.

Än så länge har jag bara åkt på en lite längre resa; för ett par veckor sedan gjorde jag och några kompisar en weekendresa till Milano! Där såg vi (såklart) domkyrkan, som var otroligt vacker, den ser så himmelsk ut eftersom att den är helt vit... Vi gjorde rätt mycket windowshopping, Milano är liksom shoppingstaden man inte shoppar i, men det var rätt häftigt att se alla lyxiga märkesbutiker.

Nu när många av oss au pairer har varit här ett tag har små mer eller mindre traditioner växt fram. Söndag kväll är filmkväll... och pizzakväll! 1 minut från au pairen vi ses hos finns en pizzeria med goda pizzor till bra pris, perfekt! (eller "farligt"...). En annan tradition som uppstått är att vi efter italienskalektionerna går till ett café i närheten av skolan, det händer att vi går någon annanstans men det hör till undantagen. Vi brukade även gå till Mercato Orientale innan, för att köpa focaccia, men nu var det ett tag sedan vi gjorde det. Hmm... Har insett att vi är rätt duktiga på att bli stammisar, vi har nämligen inte bara ett stammis-café utan även en stammis-bar vi brukar gå till på helgerna.

Min första italienskakurs har avslutats, så nu har jag börjat nästa kurs, nivå 2. Det är svårt att säga hur mycket italienska jag lärt mig men jag kan ändå förstå en del när folk pratar... om de inte pratar för snabbt... vilket de gör rätt ofta... När det kommer till att själv prata så går det väl sådär, men det går ju framåt det med, sakta men säkert... vilket är precis så man inte ska göra, man borde egentligen bara pladdra på och inte bry sig om ifall det blir fel, men det är ju lättare sagt än gjort...

Vad har jag mer att berätta? Jo just det, en liten detalj som kan vara värd att nämna eftersom den totalt ändrat min tillvaro här, jag har bytt familj! Lång historia kort; det funkade inte riktigt med min första värdfamilj så jag har bytt och nu känns det bättre. Jag bytte för en månad sedan och min nya värdfamilj har bara en liten söt flicka, snart 6 år. Det är inte ett helt vanligt au pair-jobb för att jag utöver att vara med flickan även håller i engelska workshops för barn i åldrarna 5-9 år, som min värdmamma arrangerar. En annan grej som gör att det är lite annorlunda är att jag inte bor med familjen utan i en annan lägenhet som jag delar med tre italienska studenter. Jag trivs väldigt bra med att bo så här, speciellt eftersom rumskompisarna är så trevliga så.

Nu har det till slut blivit lite kallare här, då menar jag alltså att det har varit 10 grader istället för 16 som det var förra veckan... Men snart bär det av till kallare breddgrader! På onsdag drar jag nämligen hem en vecka för att fira jul med familjen! :D

Portofino

Portofino

Chiavari

Chiavari

Chiavari

För några veckor sedan gick jag och en kompis till Andy Warhol-utställningen på Palazzo Ducale i Genova

Milano

Milano

Milano, Domkyrkan

För en vecka sedan åkte jag och en kompis till Nervi som ligger i utkanten av Genova, väldigt vackert område

Nervi

Nervi

Nervi

Likes

Comments

Det har hänt en hel del sedan jag sist skrev, jag har bland annat träffat massa nytt folk! Människor från Finland, Tyskland, Spanien, Storbritannien, USA, Polen, Österrike, Holland och Honduras. Riktigt roligt att träffa folk från så många olika platser och få prata så mycket engelska. Nu kommer också italienskan komma igång lite mer, för i tisdags började italienskakursen! Kan väl inte säga att de första lektionerna varit speciellt givande, eftersom jag kunnat allt läraren gått igenom, men det är ju alltid bra med repetition. Ni vet, "repetition är kunskapens moder" och allt det där. Det var en intressant blandning av nationaliteter i gruppen... 5 tyskar och jag! Så när vi ses utanför lektionerna tvingas alla att prata engelska pga lilla mig hehe.

Förra helgen gick jag och några andra au pairer upp till ett ställe som heter Spianata di Castelletto, som är en fin utsiktsplats över staden. Jag hade varit där redan veckan innan, med barnens farmor, men det är en plats som man tål att besöka lite då och då! Senare samma dag drog vi till Genovas egna lilla Oktoberfest. Jag är väl medveten om att man på en Oktoberfest bör dricka öl, men nu är det så att 1. ölen var dyr och 2. jag tycker inte så värst mycket om öl, så jag skippade helt enkelt det mest essentiella på en Oktoberfest. Oktoberfesten var inte precis något spektakulärt men det var kul att man faktiskt fick känslan av att man förflyttats till Tyskland.

Nu när jag träffat massa människor behöver jag inte vandra omkring och utforska staden själv. För några dagar sedan gick jag och Kaya, en au pair från Tyskland, runt utan att veta vart vi tog vägen. Vi vandrade omkring i den underbara historiska delen av staden och hamnade till slut vid en kyrka, Basilica della Santissima Annunziata del Vastato (vi hamnade visserligen vid många kyrkor eftersom det kryllar av dem här). Inuti var det en av de vackraste kyrkor jag sett. Ingen av oss kände till den sedan tidigare så vi visste inte vad vi hade att vänta oss när vi gick in, blev verkligen positivt överraskade.

Eftersom barnen gått i skolan i snart två veckor så har det blivit lite struktur på vardagen. Jag ska se till att barnen gör sig i ordning på morgonen (vilket inte alltid är så lätt...), följa dem till skolan, hämta dem och spendera några timmar med dem, hjälpa till med läxor, spela spel m.m. I princip varje dag umgås jag med andra au pairer, det är såklart en viktig del i vardagen, att umgås med kompisar och snacka om allt och ingenting.

Spianata di Castelletto

Oktoberfest

Basilica della Santissima Annunziata del Vastato

Aperitivo ikväll med vänner

Likes

Comments

Tror att jag gått och blivit förälskad i Italien. Det har bara gått en vecka sedan jag kom hit, men det känns som längre tid! De senaste dagarna har jag gjort både det ena och det andra, träffat nytt folk och besökt nya platser. I lördags träffade jag två f.d. au pairer, Kate från England och Emily från USA, som båda trivdes så bra här i Genova att de kommit tillbaka. Vi åkte till ett otroligt vackert område i Genova som heter Boccadasse. Och när jag säger otroligt vackert så menar jag otroooligt vackert. Vi badade, åt focaccia al formaggio och gelato! Det började tyvärr regna efter ett tag men vi hade det så trevligt så ändå! Det regnade förresten dagen därpå också... Tror det är jag som dragit med mig Gbg-regnet ner hit... Hade trevligt också den andra regniga dagen ändå, åkte till ett litet ställe som heter Priaruggia med en svensk f.d. au pair Evelina och hennes kompisar. Gitarrspelande och sång på stranden, inte dumt alltså! Det är väldigt många au pairer här i Genova så man träffar nya hela tiden. På lördagskvällen var jag och familjen på middag hos deras vänner som, hör och häpna, också har en au pair! Jag och Cassidy, deras au pair från Kanada, gick ut och åt dagen därpå och gick ner till hamnen efteråt. Det var, som så många andra platser, väldigt fint där.

Förutom det har jag vandrat omkring planlöst på stadens smala gator, ätit alldeles för mycket mat, sett Jason Bourne dubbad på italienska och blivit skjutsad på vespa!

I helgen träffade jag sjuåringen i familjen för första gången! Herregud vilket energiknippe. Inte nog med att hon hade mycket energi, alla barn fick massa energi nu när de är tillsammans allihop igen. Wish me luck! Föräldrarna sa innan jag träffade henne att hon kommer försöka lägga beslag på mig, jag ser starka tendenser till det redan nu! Idag började i alla fall deras skola, så nu får jag en del ledig tid. Kanske låter som att jag haft massa ledig tid från vad jag skrivit i inlägget, men ni skulle bara veta vad som sker bakom kulisserna!

Boccadasse

Priaruggia

Vid hamnen

Likes

Comments

Nu har jag varit i fina, varma, trafikgalna Genova i två dagar. Har känt mig rätt utmattad av alltihop så jag har inte riktigt orkat skriva något tidigare hehe… Alla nya intryck och den här hettan, ojojoj. För er som inte vet kan jag berätta att det är tre barn i familjen jag är hos, en flicka som är 7 år och två pojkar som är 9 och 11. Flickan är inte hemma nu och kommer först den 10:e, så jag har fortfarande en familjemedlem kvar att träffa! Killarna är (än så länge) riktiga gentlemän, den ena envisades med att lyfta in min stoora väska i bilen och inte fick man hjälpa till inte! Både igår och idag åt vi lunch hos barnens farmor,typisk god italiensk mat; pasta, pesto, foccacia, lufttorkad skinka, mmm! Idag gick jag och killarna runt i stan, vi gick bland annat till Piazza De Ferrari (Genovas största torg) och Mercato Orientale. Såna marknader är så härliga, med all färsk frukt, fisk och ostar… Lite kort om hur jag känner mig nu, innan det är läggdags; Det är verkligen en berg-och-dalbana, ena stunden får jag lite panik över att tänka på att jag ska vara här i 9 månader, nästa sekund är jag helt lugn och känner att det här kommer funka jättebra. Familjen är verkligen jättetrevlig och det känns som att jag inte hade kunnat komma till en bättre familj, så det är ju såklart en stor tröst när det känns jobbigt. Kvällarna har varit mysiga, med middag på balkongen och en fantastisk utsikt!


Utsikten från balkongen

Likes

Comments

Då sitter man alltså här på flygplatsen i Amsterdam och väntar på flyget vidare till Genova. Är så trött så jag inte orkar vara särskilt nervös nu... Det var jobbigt att säga hejdå till familjen. Mina ögon gör ont, de är så uttorkade. Tur att jag inte tog mascara idag, hade ju varit helt svart i ansiktet.

Hejdå Sverige...

Likes

Comments

Bara några dagar kvar nu! Kan ju säga att jag har en eller två eller ibland till och med femtioelva fjärilar i magen när jag tänker på att träffa familjen för första gången. Men innan den dagen kommer så finns det såklart saker som måste göras, bla:

- Packa! Har ni någonsin försökt packa för 9 månader med 1 väska + handbagage? The struggle is real people... The struggle is real...

- Säga hejdå till folk. Har redan sagt hejdå till en del, men det finns några kvar som det kan vara trevligt att träffa innan jag åker. Sedan kommer jag ju till slut vara tvungen att säga hejdå till familjen, usch vad jobbigt, och "lilla" Kittysnuttan :( eller så råkar jag lägga henne i bagaget, ibland får man verkligen riktiga snilleblixtar!

- Se Hitta Doris på bio. Mycket viktigt.

Det där är en rätt liten del av allt som ska med. Det här kommer gå så bra så hehe..he..he

Mamma skrev upp saker jag ska ta med mig. Först står det presenter till barnen och sedan... uhmm hon menade såklart "present till föräldrarna" och inte "föräldrar"... eller?

Likes

Comments

Om två veckor reser jag ifrån Gbg-regnet för att dra till ett land jag aldrig varit i, där man talar ett språk jag knappt alls kan och där jag kommer bo hos en familj jag aldrig träffat. Liite nevös kanske man är... kanske till och med lite mycket... Men såå excited!

Den 6:e september drar jag alltså iväg till Italien som au pair. Jag kommer bo i en stad i norra Italien som heter Genova (aka Genua) som kommer vara mitt hem de kommande 9 månaderna. Snabb geografilektion: Genova är huvudstad i Ligurien och är pestons hemstad (kan vi ignorera det faktum att mat är det första jag tänker på när jag ska berätta om staden?), det är likt kära Gbg en hamnstad och är utöver peston även Cristofer Columbus hemstad. Nu vet ni ungefär lika mycket som jag vet! Det kommer bli några intressanta månader framöver ;)

Likes

Comments