Dagen började med att vi tog en taxi upp till La Fortuna Waterfall. Ner till vattenfallet var det cirka 500 trappsteg och väl där kunde man bada. Vädret var på topp idag så vi satt en stund och solade vid vattenfallet, vissa av oss badade. Efter besöket vid vattenfallet promenerade vi tillbaka till La Fortuna och fick bra vy över vulkanen eftersom vädret var så bra, de andra dagarna har det varit moln runt vulkantoppen. Efter lunch var det dags att bege sig till Monteverde och det gjorde vi genom buss-båt-buss. Båt åkte vi över Lake Arenal och det var väldigt vackert. Sista bussturen fram till Monteverde var också väldigt fin, åkte serpentinvägar upp i bergen där vi nu bor. Här är det kallt och blåser mycket men vi ska nog överleva det i två dagar.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

  • 32 Readers

Likes

Comments

Här kommer lite flera bilder från gårdagen. En fågel som vi såg på vår hike längs Rio Celeste, en giftig groda och några flitiga myror. På vägen hem stannade vi vid floden för att bada (man får inte bada i den inne i parken) och där såg vi även några kakao-träd. Bilden på Anton i floden måste ha försvunnit..

  • 32 Readers

Likes

Comments

Casado: Vanlig Costa Ricansk rätt som serveras i alla sodas (enkel restaurang som finns i nästan varje kvarter med antingen kyckling/gris/nöt/fisk). Standard att få stekt plantain, svarta bönor och ris, i övrigt kan tillbehören variera. Mycket gott och här i La Fortuna kostar en rätt typ $5-6.

Fajitas: Nästa två är fajitas som även dessa käkades på en soda.

Patacones: Dubbelfriterad ”plantain” (kokbanan på svenska) som är en grönsaksvariant av banan som man måste tillaga.

Nästa är ris och bönor tillsammans med nöt i kokossås, kommer ej ihåg namnet men det var mycket gott.

Mexikansk nachos: Say no more.

  • 32 Readers

Likes

Comments

Idag har vi varit på hike i Parque Nacional Volcán Tenorio. Det är en vulkan som ligger ca 1,5 timme härifrån så det var en heldagstur. Bortsett från en regnskur i början av vår hike var vädret på vår sida, väldigt tacksamma för våra regnponchos som räddade oss när skuren kom. Även idag var det mycket lera men lite enklare att ta sig fram då det var ett förberett spår.

Vägarna på vägen dit kantades av ananas-fält och gårdarna hade försäljning utmed vägen. Vår guide för dagen köpte med sig några ananaser åt oss och vi kan konstatera att det är en stor smakskillnad mot frukterna hemma, även bananerna som vi brukar äta är mycket goda.

Dagens guide Eric var väldigt bra, här visar han ett träd fullt med taggar som man får passa sig för när man går runt. Lätt hänt att man sträcker ut handen för att få stöd när man halkar runt i leran och skulle nog inte vara så kul om det var en sådan stam man fick tag i.

Målet med dagens hike var floden Rio Celeste, eller The Blue River, från dess färg. På ett ställe var det ett väldigt fint vattenfall.

På vägen passerade vi lite hängbroar och ett ställe där det bubblade sulfat.

Det häftigaste var på det stället där Rio Celeste bildas, det är två andra floder (som inte är blåa) som möts och så bildas den blåa färgen. När floderna möts förändras pH-värdet och ett mineral i den ena floden förstoras. En viss del av mineralet sjunker (det vita som syns) men det mesta finns i floden och reflekterar ljuset så det blir blått.

  • 56 Readers

Likes

Comments

Vi befinner oss i La Fortuna som ligger bredvid vulkanen Arenal. Senaste utbrottet vulkanen hade var 2010. Vädret har tyvärr varit sådär vilket gör att det är svårt att se hela vulkanen då den ligger i dimma.

Idag gjorde vi en hike upp en bit på vulkanen för att se stelnad lava från 2010 och lyckligtvis var det uppehåll när vi gick. Att det regnat i kombination med att det var brant gjorde det lite klurigt. Hiken avslutades med bad i Los Lagos Hot Springs. De heta källorna värms upp av vulkanen och det finns några olika resorts runtom i byn som gjort pooler att bada i. Den varmaste där vi var i höll 37 grader, varmt och skönt efter en hike i regnskogen. Imorgon ska vi till Rio Celeste, en flod som skapas av att två floder rinner ihop och genom en kemisk reaktion skapar ett väldigt fint blått vatten.

  • 72 Readers

Likes

Comments

Efter besöket på Jaguar Rescue Center blev det strandhäng. Vi hade hyrt cyklar för dagen så vi besökte två olika stränder. På den senare hyrde Anton surfbräda för att testa men recensionen landade i att det var väldigt svårt och att han inte hade någon koll på vad han gjorde.

Idag har det varit en heldag på bussen, tagit oss från Puerto Viejo till La Fortuna. Åkte via huvudstaden San José men var endast där i 20 minuter innan vi tog nästa buss därifrån. Vägen hit var väldigt häftig, åkte på små sepentinvägar genom bergen. Kommer bli nästan en vecka i inlandet nu innan vi beger oss mot kusten igen.

Likes

Comments

Idag har vi varit på Jaguar Rescue Center som var riktigt schysst. Finns så mycket att skriva då volontärerna öste information över oss men ska ge det ett försök för den som ids läsa. Centret grundades av två pensionärer som flyttat till Costa Rica för att ta det lugnt. De tar in alla möjliga arter då det är många som skadas och behöver hjälp. Även staten i Costa Rica skickar en massa djur dit vilket är ironiskt eftersom de inte ger centret några pengar utan allt finansieras av donationer och guidade turer. Turen kostade $20 vilket är ganska mycket men eftersom alla där jobbar som volontärer går allt till att rädda djur vilket är rätt nice.

De tar emot cirka 300 sengångare om året som är duktiga på att skada sig pga vägrar anpassa sig till omgivningen. Om man hugger ned träd och bygger en väg så vägrar sengångare hitta en ny väg att klättra över via grenar utan klättrar ned från trädet och går/kryper över, något som gör att de bli påkörda ofta... En annan rolig grej är att de klättrar ned från träden ungefär en gång i veckan för att gå på toa, vilket man som sengångare alltid gör vid sitt favoritträd (för att gödsla och ge näring till favoriten). När de gör det förlorar de upp till 1/3 av sin kroppsvikt vilket är rätt sic. Anledningarna till att de är så långsamma är att spara energi, kamouflera sig och för att de ej kan reglera sin kroppstemperatur. Ett löv tar 28 dagar på sig för att gå igenom matsmältningen så ja, det finns ju varken energi eller anledning att stressa...

Det som är bra med JSR är att alla djur som tas emot har som mål att släppas ut i naturen igen. Det finns ett fåtal ”permanent residents” men det är väldigt duktiga på att släppa tillbaka djuren i naturen.

En mycket cool sak är att ”White headed capuchin” som är en mindre apa är världens mest högljudda däggdjur och dess läte har spelats in för att ligga till grund för dinosaurieljuden i Jurassic Park och drakarna i Game of Thrones. De är otroligt smarta och är de aporna som ofta är med i filmer pga lätta att hantera och lättlärda. En rolig anekdot vi fick höra är att en av aporna på stället lyckades sno en volontärs nya iPhone 7 och gömma i ett av alla sina gömställen, vilken aldrig har hittats. Antar att apan blev uttråkad, fattade att den var viktig och helt enkelt tog den för skojs skull.

Trädet på bilden har många namn men det roligaste är väl ”no monkey tree”, ett sant namn som är ganska enkelt att förstå när man ser och känner på stammen.

Det finns hur mycket mer som helst att berätta men det får bli en annan gång med ett gäng andra bilder. Vi tog en hel del på detta ställe!

  • 113 Readers

Likes

Comments

Idag blev det utflykt till Cahuita National Park som ligger 30 min bort med buss från där vi bor. Gick en slinga genom parken på 8,5 km och försökte hitta så många djur som möjligt i djungeln och på stränderna. De flesta var svåra och se men lyckades ändå se en hel del. Den gröna ödlan fick vi syn på när vi passerade en grupp med guide som stod och pekade.

Idag bestämde sig solen för att kika fram så det blev även en snabb vända till stranden för att jobba lite på brännan. Var många som försökte lära sig surfa och vi blev sugna på att testa, så får se om vi hinner med det imorgon.

Likes

Comments

I eftermiddag har vi strosat runt kring Puerto Viejo och stött på en surftävling och besökt en chokladfarm. De hade både gott kaffe och god choklad, dock är det helg så det gick inte att gå någon tur där tyvärr.

Det bästa var nog när vi skulle gå hem och en sengångare bestämt sig för att klättra upp i ett litet litet träd så att den hängde rätt över vägrenen. Riktigt häftigt att se den på så nära håll! Folk brukar vanligtvis betala dyra pengar för att gå på guidade turer och se dem hänga högt upp i träden.

En annan inte helt obetydlig sak är att här i Costa Rica skyltar man med ”hot water” på skyltarna till hostels och hotell. Något vi hade velat veta innan vi kom till Bocas och insåg att de flesta boenden där har en kran som har två lägen, avstängd eller kallvatten... Ska bli skönt att (förhoppningsvis) kunna ta en varm dusch igen!

  • 150 Readers

Likes

Comments

Idag har vi lämnat Bocas och tagit oss till Costa Rica och närmare bestämt Puerto Viejo. Man kan vara lat och ta en s.k. shuttle service från boendet på Bocas till Puerto men dels känns det som fusk, dels är det mycket dyrare. En shuttle kostar ungefär $25 och går lite snabbare än lokaltrafiken som vi tog som kostade ungefär $8.

Vi hade egentligen tänkt åka till Bastimentos som är grannen till Bocas men pga regn och begränsat med saker att göra så åkte vi vidare istället. Prognosen är att det ska komma skurar idag och imorgon och sen klarna upp.

Många av Chiquitas bananer skeppas härifrån så vägen på Costa Ricas sida gränsen var kantad av bananfält.

Tyvärr är den gamla klassiska bron som man tidigare korsat gränsen med påväg att rivas så vi fick gå via en mycket mindre fotogenisk bro.

  • 151 Readers

Likes

Comments