Header

Då har man varit i stallet! Hubble kunde nog inte vara grinigare änn hon var idag, inget skämt i det alls, utan det var blod och mord i hennes ögon. Paula red ut på en kortare uteritt med henne medans sjuka jag gjorde stallsysdlorna. Massor med bilder togs idag, så njut! 😊

När Hullbe väl skulle ut i hagen ville hon dock bestämt komma in igen, hihi

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag var Hubble superglad. Finns inget bättre än att mötas av en Hubble som accepterar mina 3 "hejpussar" på mulen. Paula ställde sig och mockade medans jag fixade med allt foder. När det var gjort ställde jag mig och körde lite snabb trickträning med Hubble. Något Hubble verkligen inte ville släppa, haha Försökte ge mig både pussar och kramar när jag kände igenom henne. Lite varm i HF var hon allt idag, så kylde ned det med vatten och applicerade sedan liniment på det hel, så får vi se hur det ser ut imorgon <3

Likes

Comments

Innan ni läser vidare på denna texten är det viktigt att ni förstår att detta utgår ifrån mina erfarenheter och är mina personliga tankar. Detta är alltså inte för att trycka ned eller berätta att någon som tänker/gör annorlunda gör fel. Håller ni inte med, är det alltså helt okej, och ni för jättegärna diskutera för/emot det som skrivs här i texten i kommentarsfältet nedan! :)

Hästar är stora djur som utan rätt disciplin och träning kan bli fruktansvärt farliga. Med det sagt är det viktigt att träna djuret rätt. Man skall inte ha lätt till våld när man jobbar med hästar. Inte det minsta. Det är i mina ögon en sista utväg för en situation som gått överstyr för att korrigera hästen i just det ögonblicket något händer. Det finns 2 tillfällen jag kan se att våld är "okej"

Det första ögonblicket är när hästen går till attack. Hästen sparkar, bits eller försöker på något sätt skada dig. Reaktionen från dig måste då vara snabb och i just det ögonblicket hästen gör det hela. Att en häst biter mot dig, du slår i luften, och sedan tar tag i grimman och slår på mulen är alltså inte korrekt. Den har redan kommit undan. En smäll på mulen, eller en smäll på höften osv, kan jag i dessa ögonblick anse vara okej av anledningen att det måste tillrättavisas ur säkerhetsperspektiv. Men, som tidigare nämnt. Här har situationen redan gått överhand och vad som ledde en till den punkten bör annyliseras och förändras för att slippa samma resultat igen.

Situation nr 2 som jag anser att ett slag kan vara acceptabelt är när det kommer bringa mindre stress till hästen. Vi säger såhär. Hästen behöver åka till veterinären, ingen veterinär kan komma ut, utan hästen måste in i transporten och åka dit, bara det att hästen vägrar gå på. Den går upp på rampen men stannar sedan till. I denna situationen kan man hålla på i timtal, vilket ger hästen en jäkla massa stress. I denna situationen kan jag se att det är okej att ta fram spöt och ge hästen en smäll på rumpan så den hoppar in i transporten. (Om man tror att detta skulle funka) Man har då tagit bort timmar av stress över en smäll på rumpan. Visst, träning för transporten skall ha gjorts i förtid, men hamnar man i en liknande situation ser jag att det skulle kunna vara en "okej" situation att ge hästen en smäll.

Jag tycker dock Inte det är okej att ge hästen en smäll i ridningen för att den inte presterar, eller i spolspiltan för att den drar upp benen. Det är som sagt, i min åsikt, en sista utväg för att lösa en situation i den mån man kan, för att i efterhand lösa situationen långsiktigt.

Ett känsligt ämne, men vad anser ni?

Likes

Comments

Ge mig vår! Är så trött på snö, slask och is! Det är kalt blöt och halkigt. Ge mig vackra blommor, grönt gräs, och en skön sol som ligger på i ryggen. Längre ljusa timmar och en jäkla massa med vårbilder hos alla er bloggare!

Satt igår och tittade igenom massor med vackra bilder från förra sommaren/våren, och längtar verkligen efter det där vädret! Tror många håller med mig nu när vi snart är inne i mars och snö och slask fortfarande är del av vardagen.

Likes

Comments

Idag var en så riktigt mysig stalldag. Började med att fylla påsarna, och kasta upp lite luserne till hubble. Sedan fixade jag iordning allt och mockade medans hon glupsade i sig sitt foder. Därefter tränade vi på hennes olika tricks, puss, kram, target, och sina 3 olika strechingsövningar. Hon sktte sig excellent.

Efter allt bus i boxen tog jag ut henne och gjorde iordning henne för en liten uteritt. Vi red inte något långt, men vi red ut på Hubbles nya bett. Överlag tror jag hon gillar bettet, men fick definitivt jobba mer med skänklarba då hon var lite stum i munnen, men tror det går över efter ett tag, med tanke på att hon var exakt likadan när jag red in henne på hennes novabett.

Likes

Comments

Det där med att puta är något jag tidigare aldrig gjort. Har aldrig riktigt sett poängen med det. Någon gång ibland visst, men inte mer än så. Men nu kan jag ju inte säga annat än att jag älskar det. Putsar du sadeln får du ett bättre grip under ritten, och skillnaden är Märkbar. Sadeln får även en liten snyggare färg i sig, den står ut mer tycker jag. Blir inte så blek och tråkig jag tycker sadlar har en tendens att bli. Men bäst är det med tränset. Det blir njukt och rörligt, spricker inte, och helt ärligt, tycker jag Hubble känner skillnaden. Hon lyssnar bättre och stör sig mindre på tränset efter det hålts igång i putsningen än när an låtit det ligga.

Jag försöker att putsa både sadel och träns efter varje användning, då jag känner att skillnaden blir så märkbar överlag. Hur gör ni? Putsar ni alls? i så fall, hur ofta? Om inte, varför inte?


Likes

Comments

Igår följde lillasyster med ut till stallet. Hon fick hoppa upp och bli led en liten stund, vilket hon tyckte var superkul! Hubble betede sig superbra med tanke på hur tråååkigt det vi gjorde måste ha varit <3
Hon fick även hjälpa till att fylla påsar och göra iordning Hubble. En massa ledande också för den delen. Älskade tjejer <3

Likes

Comments

Så snart Paula går av sitt pass på jobbet kör hon och jag ut till stallet är tanken. Efter 2 dagar utan damen är jag lite ensam faktiskt. Saknar henne något så otroligt! Men något jag verkligen saknar är sommaren. Sommaren tillsammans med Hubble. Denna sommaren kommer Hubble åka heela vägen ned till Sjuntorp för sitt sommarbete. HOn åker ned i början av Maj, och stannar tills September. Tror det kommer bli kul för henne att få umgås med andra hästar igen, tror verkligen on saknar det </3 Vart Skall era hästar denn sommaren? :)

Likes

Comments

Sedan kastreringen i föregår har det inte varit mycket kul för min del. Direkt på hemkomst märkte jag att Lillith inte åt. Stödmatade henne med 1h mellanrum hela dagen, och på kvällen började hon ÄNTLIGEN komma igång med ätandet, men gissa vad? Kommer in för att mata runt 17 tiden och gissa vem som dragit upp sitt jäkla sår?! Japp, det är rätt, Lillith! Ca 1cm öppet buksår hade hon. RIngde direkt till veterinären som bad oss komma in så de kunde limma ihop det hela. Sagt och gjort åkte jag och mina föräldrar hela vägen ned till Alingsås och limmade ihop det jäkla såret. Medans vi ändå var där köpte vi på oss lite kattmat också, så något fick man la ändå ut, men nu fan hoppas jag att skitstöveln till kanin jag verkar ha, låter såret vara ifred och äter som hon skall!

Kan säga att jag verkligen uppskattat mina föräldrars hjälp då de fixat stallet medans jag hållt på med allt detta <3

Likes

Comments

Då sitter man hemma med 3 nykastrerade djur! Ouiji som allt går riktigt bra på. Äter och dricker som vanligt och leker en massa, enda dumma är väl att hennes tratt är lite väl stor, så skall byta ut den mot en mindre. Sedan skall hon tillbaka till Lerum för att ta bort stygnen också, vilket är lite annorlunda! Sedan har vi Skuggan som äter OK, inte bra, men OK, stödmatar henne lite lätt, men inget som jag känner mig "tvungen" till. Sedan har vi lilla Lillith som inte vill äta alls. Henne stödmatar jag varje timme för att verkligen få igång magen på henne. Har gjort det i 3h nu och sakta med säkert tycker jag ändå energi och allt sådant återkommer. Förhoppningsvis vill hon snart äta också. Ush, hatar kastrering, så mycket arbete och tillsyn som krävs utöver det vanliga. Men, det är viktigt och bra att ha det gjort!

Likes

Comments