Mjölkfri diet?

Tänkte diskutera lite kring laktosfri diet och att vara laktosintolerant. På senaste tid känns det ju lite som att mjölkfri eller laktosfri diet har blivit lite trendigt och överallt stöter man på artiklar om hur ohälsosamt det är med mjölkprodukter. Men är det verkligen så?

Jag är ju inte laktosintolerant utan dricker kanske ett glas mjölk per dag. Förr drack jag mycket mera, ca 4 glas per dag, men när jag hörde att det inte är så hälsosamt slutade jag. Hälsa är väldigt viktigt för mig och även om jag vet att alla källor kanske inte är helt tillförlitliga så är det lätt hänt att jag tror på något jag läser utan att kolla upp hur det verkligen ligger till. Och dessutom är det ju ganska svårt att veta vad som är tillförlitligt - det här gäller ju det mesta!

Hur som helst har jag läst en del artiklar där fördelarna med en mjölkfri diet beskrivs. Ofta nämns det att mjölk är inflammatoriskt och kan orsaka problem med magen och ge upphov till akne (https://www.vegan.com/dairy-free/) Även om jag inte har någotdera problem så har jag funderat en del på det här med att äta mjölkfritt och glutenfritt - en diet som så ofta beskrivs som jätte nyttigt och som kändisar använder sig av. (https://www.allure.com/story/gluten-free-dairy-free-sugar-free-paleo-diets)

Idag såg jag ett program om hur mjölk inte alls skulle vara så dåligt. (https://arenan.yle.fi/1-3797251) Forskarna tycks ha väldigt olika åsikter om detta, men det som konstaterades var ändå att det inte finns någon forskning som säger att mjölkprodukter skulle vara dåligt för hälsa. Vad som sades var att ytterligare forskning måste göras.

För min del tror jag att jag fortsätter som förut, med ett glas mjölk om dagen. Man ska ju få sitt kalcium eller hur?

Tanken med det här inlägget är inte att reta upp någon. Jag vill själv veta vad jag äter och därför tar jag reda på så mycket som möjligt om detta. Förhoppningsvis väcker inlägget tankar hos dig som läser och gör det det så får du mer än gärna kommentera. Jag blir mycket glad över tankar, idéer och länkar till liknande läsning! <3

Gillar

Kommentarer