Förlossningsberättelse Sol

17-05-21

Vår andra dotter kom till världen.

17-05-19

Denna dagen var inte rolig. Jag kände mig som världens sämsta mamma som inte hade någon ork till att leka med min dotter. Min mamma kom hem till oss tidigt på morgonen och passade Ava och åkte hem sent på kvällen. Jag kunde inte stå upp eller sitta/ligga ner i längre perioder, det gjorde alldeles för ont. Det kändes som att min rygg och mina höfter skulle gå i sönder. Detta var den dagen mina förvärkar började.

17-05-20

Jag vaknade trött och utmattad då natten var lite jobbig. Sen helt plötsligt avtog bara värkarna. Jag började återfå den enda energi som går att få när man är höggravid. Jag busade lite med Ava och sen kände jag hur värkarna började smyga sig på igen. Jag log för jag visste att det var något på gång att vi snart skulle få möta vår dotter. Jag ringde mamma och sa att jag började få lite värkar igen men värkarna kom inte så tätt så man behövde klocka dem. (Att klocka värkarna innebär att man ska ha tre till fyra stycken värkar inom loppet av tio minuter, vilket innebär att det är två till tre minuter mellan värkarna). Min mamma kom in till oss tidigt på morgonen ändå. Hon var en fantastisk stöttepelare i det hela, vilket har betytt jättemycket för oss.

Vi bestämde oss för att äta lunch så jag kunde få mer energi inför det som väntade. Värkarna började komma oftare. Jag kunde inte sitta stilla, så vi bestämde oss för att ta en runda på stan. Jag fick många blickar av folk för de tänkte säkert "Här kommer en val som borde ligga på förlossningen". Ja så började jag själv tänka. Vad tusan gör jag här?

Jag ringde förlossningen och förklarade läget. De sa att platser fanns på förlossningen och att jag skulle klocka mina värkar i en timme sedan ringa till dem igen. Vad tror du händer? Värkarna avtar IGEN.

Det blev kväll och vi sätter på en film. Jag minns att jag ligger i soffan och hade mina fötter i mammas knä. Jag kände värkarna börja komma igen men jag sa ingenting till Julius eller mamma. Jag ville inte börja oroa dem igen om värkarna nu skulle avta en gång till. Så jag låg där och började klocka mina värkar. Jag märker att värkarna blir kraftigare och kommer allt tätare. Till slut släppte jag lite på min envishet och berättade för Julius och mamma hur det låg till. De tvingade mig att ringa in till förlossningen igen. Ett samtal som fick mig att bryta ihop totalt.

"Hej mitt namn är Cecilia, jag ringde er för några timmar sen. Jag undrar om det fortfarande finns platser kvar hos er för mina värkar är alldeles för täta nu"

Barnmorskan " Hej Cecilia. Vi har tyvärr inga platser kvar, det blev fullt för en timme sedan. Ni får åka till Lunds universitetssjukhus nu."

Jag satt på sängkanten och bröt ihop. Klockan var runt 11 och Ava var fortfarande vaken för hon märkte att något inte var i sin vanliga ordning. Vi packade ihop det sista och sa hejdå till Ava vilket var det svåraste och jobbigaste i allt detta. Julius gasade iväg och vi var i Lund vid 12.

Barnmorskan tog emot oss. Jag bytte om till deras snygga kläder. Jag var öppen 4 cm när vi kom in och fick en liten morfinspruta som välkomstpresent. Sen körde jag endast med min andning (profylax) för att ta mig igenom värkarna, men efter en liten stund fick jag lustgasen i näven. Halleluja. Jag minns inte så mycket från själva förlossningsarbetet för jag var så fokuserad och hög på lustgas 😂 Jag minns bara lite av att Julius spelade festmusik och var ett fantastiskt stöd. Jag har fått se på videos nu i efterhand att jag stod och dansade lite mitt i allt.

Helt plötsligt var det dags att släppa den kära lustgasen och börja krysta. Nu är man alltså helt klar i huvudet, all effekt från lustgasen släpper direkt. Så nu gäller det att samarbeta med kroppen. Jag var så exalterad och fokuserad så jag minns inte att jag tyckte det gjorde speciellt ont. Jag var så uppe i varv så inget kunde stoppa mig från att möta min dotter. Efter några krystvärkar och sju timmars arbete kom en alldeles perfekt flicka upp i min famn. Lyckan var total.

17-05-21
07:34
4 078 gram
51 cm

Där var hon. Hon som gjorde vår familj komplett.

Gillar

Kommentarer