​Blev jag uppsagd på grund av min sjukdom?

När du ringer din arbetsgivare och meddelar att du är sjuk, berättar du då att du ligger i en dränerad depression eller säger du att du är förkyld? Kanske känner du av hypomanin så att du behöver vila men skyller på magsjuka? Jag har alltid varit ärlig och öppen om min diagnos och situation. Innan jag startade eget hade jag en lönebidragsanställning. Jag hade en handfull frånvarodagar i min sjukdom på 2,5 år. Jag var tydlig, öppen och ärlig men det kostade mig jobbet i slutänden … med en felaktig uppsägning.

Jag började med att arbetsträna till en lönebidragsanställning. Att ha en lönebidragsanställning innebär att arbetsgivaren får bidrag för mina funktionshinder. Min arbetsgivare fick 90% i bidrag vilket innebar att han betalade 10% av min lön och hade försäkringar samt arbetsgivaravgifter m.m. betalda. På rehab möten satte vi upp mål om vad som gällde och vilka hinder jag hade. Just då hade jag inte blivit diagnostiserad än, utan blev det under åren jag var där. Mitt dåvarande hinder, som jag haft sen 4 års ålder, var min sömn. Det var därför mycket tydligt att jag skulle börja min arbetsdag klockan 09,30 vilket fungerade utmärkt med transportjobbet.

Trots min komplexa situation flöt det på bra för mig. Jag älskade jobbet och hade få frånvarodagar om man inte räknar semestern. Jobbet gav mig rutinerna jag behövde och varje helg längtade jag till måndagen. Under den här tiden var jag mycket tydlig med min svajade psykiska ohälsa. Hade jag en sämre dag så berättade jag det för min chef. Mina kollegor var också fullt medvetna, stöttande och lät mig vara om jag kröp undan för mig själv på lunchen. Det som var så fantastiskt i det hela var att samtliga av mina kollegor skulle komma att stötta mig fullt ut i min kommande konflikt med chefen.

Efter 2,5 år så älskade jag fortfarande mitt jobb men nu ville min chef göra förändringar. Han ville att jag skulle börja kl 08,00 på morgonen vilket var omöjligt för mig. Jag stod på mig och sa nej och hänvisade till vår rehabiliteringsplan. Han menade vidare på att den ”lilla peng” han har för mig inte var motiverad för mina behov. Vidare uttryckte han sig ”Men kom igen nu Cecilia. Det är bara att ta en kopp kaffe och komma hit direkt på morgonen.” Plötsligt insåg jag att den chef jag hade haft en god relation med rasade till botten i mitt diagram.

Veckorna gick och jag började känna mig nedstämd av all press från min chef. Jag hade börjat känna att jag verkligen hade ett behov av att sjukskriva mig men jag kämpade på ett tag till och tjatet om mina tider fortsatte och ordet nej började formas i min karaktär. Så kom en onsdag, som jag minns så väl, då jag ringde till mamma och grät. Hon visste redan om vad som pågick på mitt arbete och uppmanade mig att sjukskriva mig. Jag ville inte då jag lider av en extrem lojalitet och pliktkänsla. Till slut gav jag med mig och två dagar, blev till veckor och depressionen växte sig starkare. Efter det har jag ärligt talat aldrig riktigt hämtat mig till ett stabilt liv. Mina skov har avlöst varandra. Det utlöste någonting jag inte har svar på.

Månaden senare ringde min chef och sa upp mig av ”personliga skäl”. Jag visste att uppsägningen inte var riktig rent juridiskt men jag var så svårt deprimerad att jag inte orkade ta fajten och ärligt talat, varför skulle jag tillbaka till en chef som behandlat mig som skit? Nej jag var så klar med det stället. Så blev jag uppsagd på grund av min sjukdom? Svaret är nej. Chefen visste redan om min psykiska ohälsa. Jag blev uppsagd på grund av att mina funktionshinder inte passade i min chefs mall när jag blev obekväm för honom och stod på mig.

Det är 6 år sedan det här skedde och jag står fortfarande på mig, är ärlig om min diagnos och situation. INGEN kommer någonsin kunna förändra det. INGET jobb i världen är så viktigt.
Så här i efterhand är uppsägningen det bästa som hänt mig. Jag startade eget, skrev en bok, arbetstränar och idag hoppas jag verkligen att han inser hur starkt han gjorde bort sig…

”Jag tittar inte i backspegeln. Jag ska inte åt det hållet.”

I min bok där har jag beskrivit denna situation så "råkade" ett exemplar hamna i min f.d. chefs brevlåda.

Gillar

Kommentarer