Recept malteserstårta!

Det är en del som frågat efter receptet på malteserstårtan!
Jag gjorde två st riktigt kladdiga chokladbottnar som jag fyllde med mycket hallongrädde och sen hade jag ett tunt lager med kolaglasyr ovanpå som jag fäste chokladkulorna i!

Kladdig chokladbotten!

Botten:
200 g smör
3 dl socker
2 st ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Smält smöret, häll i ägg och socker (ska inte vispas upp). Rör runt, tillsätt de torra ingredienserna i ägg-blandningen! Häll ner i en springform och sätt in i ugnen på 175 grader i 15-20 min (15 min för kladdig, och då är den lös när du tar ut den men stelnar till när den blir kall. Har du den inne i 20 min blir den lite hårdare i kanterna)

Glasyr:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g blockchoklad
100 g smör

Koka upp allt utom smöret i en gryta i ca 15-20 min! När glasyren har börjat bli lite tjockare kan du klicka i smöret och röra om. Det tar en stund, så ge inte upp!!

Jag gjorde dubbel sats av både botten och glasyren!
OBS: botten gräddade jag i två st springformar då de är väldigt kladdiga och svåra att dela annars! Låt svalna.

Jag lät kanten på formen vara kvar på den understa bottnen. Vispa upp grädde och tillsätt hallonsylt och färska hallon efter tycke och smak! Bred hallongrädden över chokladbotten.
Ta bort kanten på den andra chokladbotten och vänd därefter upp och ner på den över hallongrädden! Det kan vara lite svårt att få botten att släppa, ta och hjälp till med en kniv! Gör ingenting om den inte blir jämn då det ändå ska på glasyr!!

När glasyren har svalnat helt, häll över lagom mycket på tårtan och bred ut runt om på kanterna och ställ in i kylen.
När glasyren har stelnat till lite (som en seg kolasås) är det dax att sätta dit maltesers runt om och därefter är tårtan färdig för servering!!

Gillar

Kommentarer

Anna
Anna ,
Undrar om det går att ha tårtan i kylen över natten och doktorera den precis innan serveringen. Måste man ha ngn glasyr över tårtan under natten?
catti
catti,
Det går bra att ha tårtan i kylen över natten!! Nä, du måste inte ha någon glasyr under natten, men hade lagt plast över!! Tänk på att den kan vara lite svår att sköra för maltesers vill gärna rymma så ha ett störra uppläggningsfat under! 😃 nouw.com/catti
Anna
Anna ,
Tack! Och tack för tipset om fatet👍😀
catti
catti,
Lycka till!! 😃 Lägger du ut bild på instagram får du gärna tagga mig (Cattisbakverk) så jag får se hur fin den blev!! 😍nouw.com/catti
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229