Vulkanen Etna

..Är Europas största aktiva vulkan, på cirka 3.330 meter över havet. En fun fact är att det sicilianska namnet för Etna är Muncibeddu, försök uttala det ni ;) Vulkanen ligger på ön Siciliens (Italien) östra kust. Senaste utbrottet Etna hade var den tjugonde juli i år, alltså väldigt nyligen och nära inpå när vi besökte den. Men utbrotten var på den norra sidan av vulkanen & just den delen var såklart avstängd för allmänheten. Det är ganska sjukt att hela området vid Etna en gång i tiden låg helt täckt under vattnet, det kan man inte tro när man är där och besöker vulkanen.

Vi bokade då in en guidad tur till på lördagen. Det kostade oss 65 euro var, vilket är ungefär 690 kronor (beror på hur kursen ser ut) vardera. Det var absolut värt pengarna. Vi bokade turen (Etna på solnedgång halvdagstur från Catania) via hemsidan Tripadvisor, så även betalningen sköttes genom hemsidan. Den guidade turen började med en upphämtning vid hotellet vid 16 tiden (på hemsidan väljer du vart du vill bli upphämtad), på vägen till Etna stannade vi för att plocka upp en familj på fyra personer (råkade vara svenskar haha) och innan oss hade det redan klivit på ett par. Så totalt var vi åtta stycken på turen.

Efter upphämtningen var första stoppet vid ett provsmakningsställe. De hade rött, vitt och rosévin, flera olika sorters oliver, pesto och olivolja. De hade också deras egna Etna likör (svinstark sjuttioprocentig) samt en Limoncello likör som även den kommer från Italien. En annan produkt de hade var honung i flera olika smaker (bland annat melon, apelsin, hasselnöt, pistage, jordgubb och fläder). Woow säger jag bara, ni måste åka dit! Om inte just dit, så måste ni iallafall åka på provsmakning om ni någon gång är i Italien. Vi köpte med oss en honung med smak av melon (väldigt söt) och en med smak av apelsin. Det blev även en liten flaska av den superstarka Etna likören. Jusste, köpte med en honung (melon) till mamma också.

Därefter bar det av vidare mot toppen men med ett andra stopp vid en liten grotta. Här tror jag klockan var runt kvart över fem - halv sex. Vi blev tilldelade hjälmar och små ficklampor och blev rekommenderade att ta på oss en extra tröja, då det kunde vara lite kyligt i grottan. Väl nere i grottan så berättades lite historia om varför det såg ut som det gjorde och hur det hade blivit så.

Femton minuter senare var vi äntligen framme vid Etna och oj oj OJ vad mäktigt det kändes! Allt runt omkring var så stort och marken/sanden/gruset var i en svart färg. Innan turen rörde sig uppåt mot vulkanen så blev det lite souvenirshopping, vi köpte varsitt armband. Sen hörrni, började vandringen uppåt. Vi fick sällskap en bit på vägen av en liten vovve, kändes som en guidehund haha, det där hade han gjort förr.

Slutliga recensionen är då att jag verkligen varmt rekommenderar er att boka in denna guidade tur (namnet på den exakta turen vi var på står en bit ovanför här, samt så finner ni en direktlänk till den där också). Det är verkligen en unik upplevelse och värt varenda krona. Ett riktigt måste om man är på Sicilien säger jag bara. Ett tillägg är att vi hade en superbra guide med oss, redan när vi satt i minibussen på väg dit så satt han och frågade saker om oss, vad vi hade gjort hittills på Sicilien samt historier om kända turistställen på ön. Eftersom det var två italienare med oss, så började han först berätta allt på engelska för att sedan direkt översätta det på italienska så att alla verkligen skulle hänga med och känna sig involverade på vad som sas. Humor hade han också, vår guide. Så båda jag och K är verkligen supernöjda. Vi var hemma vid hotellet runt halv tio på kvällen sen. Lagom trötta. Hoppas att ni tyckte om det här inlägget lika mycket som jag tyckte om att skriva det <3

Gillar

Kommentarer

artibus
artibus,
Men shit vad häftigt!!! Super fina bilder! <3nouw.com/artibus
cassandralee
cassandralee,
Superhäftigt verkligen!! Tusen tack fina du! ♥nouw.com/cassandralee
Anette
Anette,
Vilka bilder!! Ser verkligen häftigt ut...som om ni var på en annan planet🌺
cassandralee
cassandralee,
Tack snälla! ♥ Ja, det var helt magiskt där uppe! ♥♥nouw.com/cassandralee
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229