Min historia, Psykisk ohälsa, Vård

För att bli inlagd på en sluten psykiatrisk avdelning måste du vara en fara för dig själv eller andra. Det kan handla om en hel rad olika psykiska problem som kan få en inlagd.

Jag har vid två olika tillfällen varit inlagd på den psykiatriska akutmottagningen även kallad avd. 3B. Första gången var i november 2014 då min kontaktperson på bup blev orolig över mig, jag skattades extremt högt på suicidrisbedömningen. Hon tog med en läkare som då beslutade att jag skulle läggas in. Här i Östersund finns det ingen psykiatrisk slutenvård för barn och ungdomar så jag lades in på vuxenpsyk vid 16 års ålder. Jag stannade där i 3 dagar.

Eftersom att jag var minderårig var en förälder tvungen att vara med, så pappa var med mig då. Jag var väldigt arg under den vistelsen, men tack vare den blev jag erbjuden DBT vård från bup som hjälpt mig enormt mycket. Jag ångrar inte att jag blev inlagd eller var öppen med mitt mående, jag fick hjälpen som jag verkligen behövde. (DBT kommer jag ta upp i ett annat inlägg.)

Andra gången jag blev inlagd var i våras och det jag själv tog kontakt. Jag berättade för min kontaktperson från bup hur det låg till, hon tyckte att jag skulle gå till akutpsyk för att göra en utvärdering. En som jobbade på dagvården fick följa med mig till akutpsykiatrin.

Jag fick komma in i ett rum där jag lätt skulle förklara vad som hände, sedan fick jag sitta i ett väntrum i runt 2 timmar. Fär att det tog så lång tid så tog dom mig direkt in till 3B där jag fick träffa en annan läkare och en sjuksköterska. Vi hade ett möte där jag fick svara på en massa frågor kring mitt mående och risker och en bedömning gjordes. Det bestämdes att jag skulle läggas in, med tanke på att jag mådde ungefär likadant som innan faktiskt försökte ta mitt liv några månader tidigare.

När det bestämts att jag skulle läggas in fick jag ett rum, dom kollade igenom alla mina grejer, beslagtog allt vasst, snören, laddare, hörlurar etc, låste in jacka med mera. Du får inte ha något du kan tänkas skada dig själv med. Jag fick använda mobil under vistelsen där men var tvungen att lämna in den om jag ville få den laddad. Dock så är det olika runt om i Sverige, vissa avdelningar tillåter mobiler, andra tillåter inte.

Efter den checken fick jag svara på vad jag äter, ev. allergier, om jag röker etc. Dom ringde min mamma som kom med en väska med kläder till mig som blev inlåst i en garderob i mitt rum. Jag fick ett armband och sen var det klart, inlagd.

På psyk finns det inte så mycket att göra, man är där för att bli stabil - inte för att ha kul. Det finns ett allrum/vardagsrum med en TV, soffor, böcker, målarböcker och pussel tror jag att det fanns där jag var. Du äter, går på samtal, kanske kollar på lite TV och sover, mer än så gör man egentligen inte.

Jag blev inlagd på fredag kväll och blev utskriven mitt i dagen på måndagen efter, så det är ganska korta vistelser, i alla fall för mig. Även fast det är kort, extremt tråkigt och segt så har det varit bra. Det har varit en lugn miljö, trevlig personal och det har hjälpt mig att ta mig ner från det alla jobbigaste till en mer hanterbar sinnesställning. Då jag kan få extrema svängningar och vara väldigt impulsiv var det bra att jag var mer skyddad där än om jag vore ensam hemma på mitt rum där jag mycket lättare hade kunnat agera på impulser.

Alla blir inte utskrivna från akutpsyk direkt, vissa blir inskrivna på en annan avdelning där man har mer frihet.

Det är inget skamfullt med att ha varit inlagd på en psykiatrisk avdelning. Hjärnan är ett organ som kan bli sjukt, har du ett organ som är sjukt så ska du få vård för det, och i vissa fall blir folk inlagda på sjukhus när ett organ är väldigt sjukt.

Jag uppmanar att alla som mår dåligt att söka hjälp, be om hjälp. Jag vet hur omöjligt det kan kännas men lita på mig, det är värt det.

Om du eller någon i din närhet mår dåligt och tänker på/pratar om självmord ta hjälp på en gång. http://suiciderescue.se/hjalp-mot-sjalvmord/ för att få tips och hjälp.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments