Som vanligt gör jag typ aldrig några avtryck här men nu så! Jag har äntligen fått ridbanan ridduglig. Det som saknas nu är staket och belysning. Fast staket är egentligen inte prio 1 då man känner att dom där ytterhjälperna behöver finslipas lite till. Så helt dumt är det inte. Men det är ju klart att vill man löshoppa så är staket att rekommendera 🙃 en dröm har gått i uppfyllelse, nu kan man träna på hemmaplan. Känner mig hoppfull.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu var det ett tag sedan igen. Har haft fullt upp med att hålla näsan över ytan i det ganska gråa mörka vädret som har dämpat ner motivationen och orken. Så nu välkomnas ljusare dagar med öppna armar! nu ska allting bli lite lättare.

Hästarna har blivit aktiverade i form av både ridning och tömmkörning. vilket har varit mycket nyttigt för båda två. Atlas har utvecklats otroligt mycket i sin galopp. blivit mer stark, bättre taktmässigt och fått bättre balans. I kickans fall så har jag bättre koll på hennes högerbog nu när jag varvar med tömmköringen. så tummen upp för det!

Hur stimulerar man hästen bäst i hage eller box? Förut var alla mina hästar nöjda då dom fick fri tillgång på foder så dom hade något att pilla med hela dagarna. men det var då jag hade hyfsat svårfödda hästar, nu finns det en häst som knappt kan titta på mat utan att bli smällfet, och ja ibland kan bara mer motion räcka men inte i det här fallet dock, blir bara en knubbig häst med bra kondition. Så matintaget måste begränsas lite. och det har vi också gjort med gott resultat. Det som blir följdproblemet nu är ju att det blir mycket hagtid och inte så mycket att göra, jag har stor fin hage på lösdrift och hagkompisar men det verkar ändå som att det blir en viss rastlöshet. Jag köpte en sån där jollyball för att se om det kunde va en rolig sysselsättning. men intresset verkade väldigt lågt. viket kändes sådär då den inte var jättebillig... Så tips mottages med tacksamhet :D


Likes

Comments

Som rubriken lyder så är det det enda jag håller på med nu typ. hästarna har blivit igenom gångna av kiropraktor och igångsättning har varit pågående i över en månad ungefär. frustrationen över att känna sig begränsad av väderlek och nu tyvärr också en inflammation i senskidan på mig själv. kan inte använda min hand som jag ska. Har en ortos(ett typ av handledsskydd som fixerar tummen) så vardagen påverkas mycket med både jobb och hästar. Så man känner att man inte kan göra saker fullt ut. Men hästarna verkar nöjda i alla fall vilket är tur.

Paddocken går några steg närmare fullständig, vilket höjer humöret och motivationen. Grävt ner plintar och kabel till belysningen och dräneringen är färdig, så nu ska markduk på och sedan väntar vi på underlaget. Kommer inte bli en skryt paddock precis men funktionsduglig vilket passar både min budjet och min ridning, är ju skillnad om man är en satsande tävlingsryttare eller en hobbyryttare som jag.

Ha det gott

Likes

Comments

Många känner igen sig i att vara hästägare på vintern är något tuffare. Dagarna Känns kortare och mörkret gör att man blir trött och ibland kanske till och med nedstämd. Vardagsskötsel kring hästarna tar mycket mer kraft än på sommarhalvåret och motivationen är inte på topp. Tråkigt och opålitligt underlag, kalla fingrar, vinterpäls att borsta igenom osv. Jag har tidigare inte haft så svårt för vintern utan tyckt att det är ganska mysigt att trä på sig overallen och ge sig ut på en lugnare runda. Men den här vintern har verkligen påverkat mig negativt, så fort det blir mörkt vill jag bara sova och när jag väl är vaken så orkar jag knappt med någonting, så fort dagens måsten är gjorda så som jobb och in och utsläpp av hästar, mocka, packa höpåsar så är jag helt slut. så jag välkomnar dom längre dagarna som är på väg att komma.

Men det som får motivationen en spark är att hitta inspiration i böcker eller magasin. Just nu läser jag en bok som heter Ryggvänlig ridning då jag har haft en del problem med just detta en längre tid.

Dels är jag sne, min högra axel och höft "möts " på en kortare sträcka än min vänstersida. vilket inte gynnar hästarna heller såklart. Och så har jag problem i min ländrygg och det har blivit som en kronisk smärta som är ibland mildare eller värre.

Jag tar hand om mig själv på det sättet jag kan, regelbundna besök hos naprapat. vilket gör stor skillnad och det märks direkt när man har slarvat med att åka dit i tid osv

För hästarnas del väntar ett besök hos "kotknäckaren" Torbjörn på Grevagården. Allas ryggar är viktiga.

Likes

Comments

Längesen jag gjorde något avtryck här. Dels för att jag har haft ganska mycket o göra och så har inte jag känt att när jag väl har tiden att det är framför datorn jag vill sitta. Atlas och jag gjorde våran första lokala start i oktober. Och men tanke på vad jag hade för mål med uppgiften så gick det över förväntan. Målet var bara att ta sig igenom tävlingsdagen med framridning, stökig stallplan och mer liv runt omkring än vad han är van vid. Bara bli en erfarenhet rikare. bli ett steg närmare "tävlingsvan" eller vad man ska kalla det. Men måste erkännas att det lilla tävlingshuvudet spelade mig ett spratt och fick för mig att jag helt klart kunde rida till mig en placering, vilket jag givetvis inte gjorde, för vi kom jätte sist. Jag fick nog lite falska förhoppningar när framridningen gick så bra som den gjorde. Men väl inne på banan blev han rädd för en funktionär. (en liten tjej i en för stor reflexväst som typ fladdrade o prasslade i vinden) Vilket resulterade i att han ville inte ner i det hörnet. Men vi tog oss igenom programmet med skämmsbetyg och nu är det bara att jobba vidare.

Vi var dom enda som inte hade knoppar, så vi var väldigt amatörmässiga. Men kul hade vi!

Likes

Comments

Familjeförhållanden? Svar: Förlovad sen 3 år tillbaka

Hur bor du? Hur Håller du hästarna? Svar: Vi har våran egen gård. Där vi har 6 dikor med kalvar och 3 hästar. Korna går på djupströbädd och är ute på bete på sommarhalvåret. Hästarna går på lösdrift men stallas in på box under nån timme på dagen för inviduell fodring

Jobb? Svar: Jobbar som djurskötare på en större mjölkgård

Rider du bara dina egna hästar? Svar: Nej inte bara, jag rider även lite unghästar hos en uppfödare i närheten

Dressyr eller Hoppning? Svar: Numer är det mest dressyr. När jag red ponny var det mest hoppning. Men Dressyren intresserar mig mest nu. jag blir mer tillfredsställd över ett lyckat dressyrpass än om det gått bra på hoppningen. men ärligt ska sägas att eftersom jag inte hoppar så mycket längre så är jag en osäker ryttare när hindren börjar bli lite högre

Skogsmulle eller tävlingsryttare? Svar: skulle säga lite av båda delar. Jag är en "buskryttare" med ambitioner vill jag se mig själv som

Idoler? Svar: Tobbe Larsson, Maria Gretzer och Geoff Billington

Tränar för? Svar: Ewy Karlsson

​Hur transporterar du dina hästar? Svar: ​Själv äger jag bara en enaxlad äldre Värmlandsvagn som vi bytt golvet på​. Och den duger när jag bara tänkt åka och träna. Anläggningen jag tränar på ligger ungefär 10min hemifrån mig. Men när jag ska längre brukar jag se till att hyra/låna hästlastbil. Hästarna åker mycket trevligare och presterar därmed bättre. Men det kostar helt klart

Likes

Comments

För få anmälda ledde till inställd tävling så dagen blev en träningsdag istället. Jag och syster red en dressyrinriktad lektion som avslutades med några skutt som "belöning" och det var en träning där mycket bara satt och "ahaupplevelser". Mer dagar som denna vill vi ha mer utav!

Nu taggar vi istället för en lokaldebut för mig och Atlas som blir i Oktober. Får vi se hur vi tacklar den uppgiften då Atlas kan va lite "ball" när det är fler hästar och mycket folk på plats. Så målet är mest att bli en erfarenhet rikare. Sen om man råkar få bra resultat så är det bara plus i kanten. Men målet är att "överleva" uppgiften .

Så har jag investerat nya ridskor. Inköpta från Hööks. Är super nöjd då dom ger bra stöd över fotlederna och för en bra peng 😃

Ingen nyputsad sko precis på bild men i löve it!

Likes

Comments

Jag är en sån ryttare som glömmer bort mina ytterhjälper tyvärr. Men ridningen utanför ridbanan så som på vår nyslagna vall och snart även stubbåker så har jag tvingats att rida med ytterhjälperna vilket gör mig gott. Skönt att tvärt försöka bryta mitt mönster av halvdan ridning. Kan varmt rekomenderas. Här får du kvittot med en gång om det är något som falerar. Lätt att fastna i den skyddade verkstaden där staketet/väggen stöttar upp er. Ta bort stödhjulen och börja rida på riktigt!


Tittat en hel del på OS. och får både inspiration och tyvärr till viss del en känsla av besvikelse.

Det verkar som att vissa som har nått toppen har glömt bort den ömhet och respekt man ska visa hästarna. Jag har mina få idoler som jag ser upp till. Men desto mer skräckexempel på hur jag absolut inte vill utvecklas till. Tycker inte att det är så konstigt att icke hästfolk kan tycka att det är djurplågeri att rida och tävla med sina hästar. För mycket av det vi ser idag är ju inte långt ifrån djurmisshandel. Men sen tycker jag att det är bra att det äntligen börjar uppmärksammas. Det var till exempel ett par stycken som blev diskade på grund av sitt uppträdande.  Men jag tycker att det har gått lite väl långt innan det händer något. tycker att hästarna får stå ut med lite väl mycket.  Och dessa hemska framridnings bilder som har lagts ut. kan säga att någon som jag tidigare har tyckt bra om hamnade blixtsnabbt in i min svarta bok. sen är det ju inte ögonblicksbilder då det är så många bilder med samma motiv. samt några filmer. Hoppas för allt jag är värd att detta är något som försvinner. för sån ridning får bara inte finnas. Det är levande individer vi hanterar.  Våra lagspelare. Dom förtjänar rättvis behandling. Det är det minsta vi kan ge dom.

Likes

Comments" En sån där skulle jag aldrig sätta på min häst!" Känns det igen? Har du fått höra det? Eller var det kanske du som sagt det till någon annan? finns det utrustning som är rena djurplågeriet? Finns säkert några få saker som är hemska mot alla hästar. men mycket är nog individ anpassat, bara för att en häst inte funkar/gillar en viss sak betyder det inte att det är så på en annan.

Främst brukar det diskuteras bett och huvudlag. Finns det ett träns/bett som är det absolut bästa för alla sorters hästar? Ska vi alla rida bettlöst? Nej ett vanligt tvådelat tränsbett är absolut snällast! och skonar den känsliga nosryggen! eller? man har hört många saker men jag tror dock inte att många påståenden är fel. i alla fall inte på de hästar de har varit i kontakt med.

Hästarna ser olika ut och är olika individer, olika huvudform. hur ser min häst ut i munnen? vad ligger bäst på min häst? tungfrihet? nej det finns nog inte plats för det i dennes mun. osv många aspekter spelar in vid val av utrustning. Oftast har alla sina särskilda anledningar till vilken utrusning folk har, så innan det börjas prata bakom ryggen på folk pga detta, så kanske man själv ska fundera på. Har du ens provat rida med det? vet du hur den fungerar eller inverkar? tycker du att just den hästen ser besvärad ut?

Men visst behöver man kanske fråga sig, behöver jag det här? eller är man helt enkelt lite prylgalen? vill prova. eller det här har jag sett någon annan ha, så då ska man nog ha det! Fast prova är nog aldrig fel. men är känslan inte bra eller bättre med det du provat så är det lika bra att hänga det åt sidan.

Halsring och barbacka är det enda rätta! javisst! för vissa kanske, men inte alla. Återigen individer, bra kontakt mellan häst och ryttare ingen snack om saken. Men som sagt det är inte för alla. Eller att vända på det, att folk tycker att det är oseriöst att rida på det viset är också väldigt fel ute, alla har sina mål med sin ridning och träning och vad man än dyrkar så är man inte mindre seriös för det. alla lägger ju energi och sin själ på det som känns rätt för dom. Hur skulle det kunna vara oseriöst?

Med lite vanligt folkvett kommer man långt. och samt vara öppen. Jag gillar mottot less is more. jag slänger inte på mer prylar än vad som verkligen behövs. så sparar man tid och pengar :)

Och till slut, känner man att man vill betsla upp till något som liknar en skördetröska i hästens mun. Så är nog det att erkänna att man har ett problem.


Likes

Comments

Nu var det dags att lämna ett avtryck här igen. Jag är inne i en period som innehåller mycket jobb och hästar vilken är en orsak till att jag skriver så sällan här. Hjälper till hos en uppfödare av gångartshästar vilket är jätte kul! Lär mig massor! På fronten med mina hästar så är det mest Atlas i fokus. Vet att man inte ska favorisera sina hästar vilket jag tycker att jag inte gör det är bara det att det börjar hända mycket med honom som får en att lägga upp en mer seriös träningsplan medan kickan blir det lite från dag till dag .Och träningen läggs upp mer efter dagsform då hon är lite speciell. Och just denna period har det blivit mycket uteritter för hennes del bara för att behålla en positiv anda. Då hon blir lätt överambitiös och lite stressad när det kommer till mer ridbane ridning.

Hon är så himla duktig . Vi kan se rätt trevliga ut men känslan är en annan. En känsla av att inte vara ett med hästen

Atlas går det bättre och bättre med ska starta våran första lätt C:1 nu i augusti! Ska vi bli en erfarenhet rikare!

En av unghästarna som vi arbetar med.

Tömköning är så himla underskattat!

Nästa inlägg tänkte jag skriva lite om utrustning /träning utefter individ​. Hoppas ni kikar in då!

Likes

Comments