Recensioner
Bok ur Hyllvärmarutmaningen 2018

Förlag: Wahlström & Widstrand

Utgivningsdatum: 2011

Genre: Thriller, Mysterium, Rysare

Lyssnat som ljudbok

Jan Hauger är omtyckt förskolelärare och söker jobb på en till synes standard förskola. Men Gläntan är allt ifrån en standard förskola. Den ligger på andra sidan en hög mur - den mur som håller psykiskt sjuka våldsbrottslingar på Sankta Patricia, eller Sankta Psyko i folkmun, långt bort ifrån omvärlden. Patienternas barn vistas på förskolan Gläntan under noggrann övervakning.

En natt när barnen sover djupt hämtar Jan nyckeln till källardörren,

låser upp och börjar gå nedför trappan som leder in till Sankta Patricia.

Jan har hemligheter som han inte skyltar med. Ingen behöver veta vad som hände nio år tidigare, när en pojke under hans ansvar försvann ifrån förskolan. Det är inte heller någon tillfällighet att Jan sökt jobbet på Gläntan, det är något som lockar honom till Sankta Patricia.

----------------------------------------------------------------

Omslaget på boken är skrämmande. Titeln på boken är skrämmande. Baksidestexten är skrämmande. Varenda premiss för denna bok är till en fördel för Theorin och hans vision att skriva en skrämmande historia. Men jag blev inte skrämd...

Visst, det var en obehaglig bok. Patienterna på Sankta Psyko som under sin tid utanför murarna utfört hemska brott och Jans besatthet av sjukhuset i kombination med hans skumma förflutna med den försvunna pojken. Men det var något som saknades, dock har jag inte kunnat klura ut vad det var. Upplösningen kändes inte så pass "OMG" som jag vill att dessa typer av böcker ska vara (Ni som har läst Sjuka själar av Kristina Ohlsson, där har vi ett "OMG" moment vid upplösningen).

Med detta sagt vill jag inte påstå att jag inte gillade boken. Den var bra, språket är helt fantastiskt målande och karaktärerna är väl planerade där små doser av nya ledtrådar planteras i storyn. Dock sänktes betyget på grund av slutet. Jag förväntade mig något annat.

Betyg på Goodreads: en trea

Caroline  

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Allt och ingenting

Okej, jag har en knasig men rolig tanke. Runt om på booktube (bok+youtube) är det något som kallas för Travelling book (Nu när jag googlar närmare på det ser jag att det finns andra bloggare i Sverige som anammat detta också, KUL! 😃) (Bland annat Anna på Fantastiska berättelser har gjort det under förra året.) . Det går ut på att en bok skickas runt mellan läsare och detta jag nu ska berätta kanske kommer skada några av er djupt. Uppdraget med denna Travelling book är att skriva kommentarer i boken under läsningen och sedan skicka vidare den till nästa läsare. Slutligen är boken fylld med spännande tankar ifrån flera läsare, slutprodukten blir en resande bokcirkel och bokrecension färdig i boken!

Hur fungerar en Resande bokklubb?

1. Ta emot boken på posten

2. Läs boken (under hur lång tid får vi ju komma överens om)

3. Kommentera dina tankar i boken (stryk under, skriv i marginalen, skriv där det får plats, klottra ner med dina tankar!)

4. Skicka vidare boken till nästa läsare (du betalar frakten till den personen)


Visst låter detta spännande?! Om du vill se mer om detta fantastiska koncept kan du kika in Julie på Pages and Pens som gjort detta med flera olika böcker.

January Wrap up - Kolla ifrån ca. 6min

How I annotate my books


Jag är inte helt på det klara med alla "regler" för detta. Det enda jag vill göra nu är att kasta ut betet och se om det är några av er fina fiskar som nappar. Tanken är att det per bok är tre (+mig) läsare som skickar mellan varandra, det finns ju tyvärr inte all plats i världen att skriva i böckerna. Om det är fler än tre som är intresserade av detta kan vi skicka runt flera olika böcker, det blir som flera små bokklubbar i den stora bokklubben!


Så, min fråga till er är denna;

Vem skulle vilja bli kommentarsvänner i en resande bokklubb med mig? 😄

Rösta nedan. Kommentera gärna om du har några idéer på hur vi ska göra med val av bok/böcker.Caroline  

Likes

Comments

Allt och ingenting
"Labyrint - vägen in är en mystisk och fängslande historia om hur valen i våra liv formar oss som människor."


"Hur är det att ständigt tvivla på vad som är verkligt och vad som är illusion?"

I helgen är planen att jag ska påbörja Labyrint-vägen in av Karin Pasche. Under helgen kommer det även upp hela tre recensioner på böcker jag har läst och lyssnat på, woho!

Ha en toppen helg!

Caroline  

Likes

Comments

Recensioner


Förlag: B. Wahlström

Utgivningsdatum: 2016

Genre: Unga vuxna, romantik

Lyssnat som ljudbok

Jack är nonchallant och orädd. Han får vilken tjej han vill ha. Han är grym på innebandy. Men han har också ett mörkt förflutet som mobbare och fd medlem i en nazistisk rörelse. På en fest sittandes i ett badkar faller han handlöst för Freja. Det visar sig dock att hans snedsteg som yngre inte kan glömmas oberört, Freja är mer involverad i detta förflutna än vad Jack kunnat tro.

------------------------------------------------------------

Först och främst, tonårskärlek får mig knäsvag. Jag är en av alla dem som grät floder och nästan flög iväg på grund av alla fjärilar i magen när Skam sändes. Samma känslor framkallades när jag lyssnade på Jack. Först trodde jag, utifrån baksidestexten, att vi skulle se historian utifrån både Jacks och Frejas synvinkel. Men för mig räckte det gott och väl att Jacks synvinkel var huvudrollen i boken, jag föll pladask för honom (förutom hans hemska syn på kvinnor).


Jag saknar känslan av att bli kär under

tonårstiden efter att ha lyssnat på Jack.


Det jag älskade med boken var relationerna mellan karaktärerna. Jack och hans mammas lite knasiga dialoger, men framförallt hur Lindström porträtterade Jacks vänner, hunden Rolf och Jacks socialt klumpige pappa, helt underbara och trovärdiga! Dialogerna mellan Jack och Freja var härliga men jag hade klarat mig utan Freja, tro det eller ej. Hon blev endast en biroll som föll i skymundan av Jack och hans utveckling. Men, inte för att glömma, jag älskade deras kärlek! Och det som ger boken det slutgiltiga betyget är att Jack i slutändan kändes så genuint kärleksfull och att människor faktiskt kan förändras efter att ha gjort dumheter (som man givetvis inte ska titta bort ifrån). Det som gör att boken inte får en klar femma (utan att jag råkar spoila) är för att slutet löstet för lätt. Men allt annat, SÅ BRA!

Betyg på Goodreads: en stark fyra


Caroline  

Likes

Comments

RecensionerFörlag: Delacorte Press

Utgivningsdatum: 2016

Genre: Unga vuxna, Paranormal, Romantik

Lyssnat som ljudbok

Sarah vaknar upp på ett köpcentrum, död. Hon har blivit mördad och ska nu tillsammans med sin dödscoach försöka gå vidare och förlåta. Sarahs mördare går fortfarande på fri fot och kommer mycket snart slå till igen. Till varje pris försöker Sarah tillsammans med sina nyfunna döda vänner stoppa mördarens planer.

-----------------------------------------------------------------

Till en början verkar boken vara en rolig och knasig historia. Men det visar sig senare att den är betydligt djupare när flera mördade tonåringar tillsammans försöker hantera deras död på Mall of America, mötesplatsen för dem döda. Vissa partier kändes mindre trovärdiga (så pass trovärdig som man förväntar sig av en bok som handlar om vad som händer efter döden) och tramsiga, men det gjorde absolut inte det till en dålig bok. I allt det hemska och sorgliga bakom karaktärernas död var det rappa och roliga konversationer blandat med ett mysterium (som jag iofs hade önskat var lite mer invecklat än vad det var).

Betyg på Goodreads: en trea

Caroline  

Likes

Comments

Veckans nyfikna

Detta är ett tema jag skulle vilja ha en gång i veckan. Därför kommer jag på måndagar skriva mina tankar om saker som gjort mig nyfiken inom bokvärlden. Det kan vara böcker jag vill läsa, eller andra bokrelaterade grejer. Det blir lite av en sammanfattning av mina upptäckter under veckan. Lets go!

| Veckans böcker lagda i TBR-listan |

Helgen sade mig följande: att jag måste bli helt besatt. Jag måste kapa allt. Jag måste ta mitt eget drama på allra största allvar. Ingenting får vara viktigare än mitt eget drama. Efter att jag hade svimmat i Traneberg ringde Stig och frågade vad blodfullmåne betyder. Han har förstått vad jag är för något. Vi var tysta en lång stund i telefonen. Östermalmarnas ansikten tycktes grimasera i dag, elegant och avmätt. Mitt självtvivel är för starkt. Det trycker på, hårt hårt, kräver att bli övervunnet. Det fungerar inte längre, jag måste börja skriva dagbok igen. Annars kommer jag att, som man säger, »tappa det«.

Hämtat hos Modernista

Språket, debut, do I need to say more? Jag behöver läsa denna bok!

| Veckans sjukt roliga inlägg |

Okej, jag läste runt bland dem bokbloggar jag följer och fastnade på ett inlägg på Bokhora. Det var ett inlägg där skribenten Markus Stenberg uppmärksammade böcker (eller i detta fall, en specifik bok) som syns i TV-rutan. Det var helt underbart att läsa om hans analys bakom denna bok, vem läsaren är och andra tankar kring bokvalet. Detta är ett koncept jag utan eftertanke slukar med glädje i framtiden om han fortsätter med det!

Se inlägget här!

Caroline  

Likes

Comments

RecensionerFörlag: Bookmark förlag

Originaltitel: Fool me once

Utgivningsdatum: 2018-01-09

Recensionsexemplar

Mayas man Joe mördades två veckor tidigare. Till hennes förvåning och förskräckelse ser hon på den digitala babyvakten en man som leker med hennes dotter. Men det är inte vilken man som helst, det är hennes egen man Joe och dotterns pappa.

Mayas tvingas nu söka efter sanningen kring hennes mans mord. Vem var det hon såg på klippet? Var det verkligen hennes man? Ju mer Maya gräver finner hon fler och fler hemligheter i det förflutna.

-----------------------------------------------------

"Hela boken igenom misstänker du

alla karaktärer som den skyldige."

--------------------------------------------------------

Detta är en "jag-måste-fortsätta-läsa!!" typ av bok. Jag behövde få svar. Boken börjar otroligt spännande och intressant. Hela boken igenom misstänker du alla karaktärer som den skyldige. Jag kan säga att mina gissningar var så långt ifrån rätt som du kan tänka dig.

Upplösningen för mig blev ett

"WHAT, är du seriös Mr Coben?!"

och ett "WOW, vilket slut!".

Med andra ord var jag väldigt splittrad, men over all var det en spännande läsning för stunden. Jag kommer iallafall läsa fler av hans böcker, han verkar ha goda kunskaper kring att skapa ett mysterium och lura byxorna av sina läsare.

En tanke jag fick var att boken kan vara en intressant grund till diskussionen kring USAs vapenlagar. Till och med Maya själv funderade vid en tidpunkt hur hon kan känna sig så lugn med ett vapen i sin närhet (Maya är en fd stridspilot och har även ett intresse för vapen samt en stor samling olika skjutvapen i hemmet.). Det är inget som Coben tydligt problematiserar i boken som någon slags moralkaka, men eftersom vapenlagarna i USA ständigt är på tapeten kan denna bok åtminstone bidra till diskussionerna.


Betyg på Goodreads: en svag fyra

Caroline  

Likes

Comments

"Jag blir så sugen på att läsa när jag ser dina bilder!"

"Jag önskar att jag kunde hitta den ro du har att läsa ut en bok"

"Hur gör du för att orka läsa? Jag somnar bara!"

"Det ser så mysigt ut när du sitter där med din bok och läser."

Detta är bara några av många kommentarer jag har fått av nära och kära när vi pratar om bland annat min bookstagram och framförallt läsning. Jag önskar att alla kunde känna den känlsan jag känner när jag sätter mig ner och börjar läsa en bok som får mig att ibland behöva pausa läsningen och känna ett "oh my god"moment.

Jag har funderat på vilka typer av läsare det finns. Någonstans i etern läste jag att det finns två typer av läsare:

  • Läsaren som läser när den har lugn och ro. Alltså kan inte läsaren läsa om det inte är lugnt runt omkring. Det ska gärna vara knäpptyst.
  • Läsaren som läser för att få lugn och ro. Denna läsare kan läsa var som helst - i ett bullrigt personalrum, i vardagsrummet med tvn igång i bakgrunden, ja, egentligen var den har möjlighet att stoppa näsan i boken utan att kanske krocka med någon eller något på grund av bristande uppmärksamhet på omgivningen.

Antagligen finns många läsarkategorier mellan dessa två typer, men det är för mig en ganska bra beskrivning på mig som läsare. Jag är den som läser för att få ro i kroppen. Det finns alltid en bok i närheten av mig. Går jag till sängen, tar med mig en bok. Går jag ut i vardagsrummet för att kolla på tv, tar med mig en bok. Det är inte alltid att jag läser, men boken finns alltid till hands vid behov.

Men det verkar som att läsning är lite som träning. Alla vet att det är bra för dem och att de BORDE göra det men "de hittar inte tiden till det". Precis som när du fått höra att om du hinner titta på tv i tre timmar hinner du under dessa tre timmar röra dig åtmintonde en halvtimme. Jag vågar säga att det är precis samma sak med läsnng. Sitter du i soffan och ser på tv, sänk tvljudet och sätt dig och läs den där boken du varit nyfiken på länge men inte orkar eller hunnit läsa. Börja med att läsa en sida, sen kan du lägga ner boken igen. Oftast vill du faktiskt läsa en sida till. Och en till. Och en till. Plötsligt har du läst ett kapitel och lärt känna någon av bokens karaktärer.

Har ni hört någon säga "Jag vill lära mig att dricka kaffe, det ser så vuxet ut att sitta där med en kopp."? Känner ni igen det i kommentarerna jag skrev i början av inlägget? Det verkar handla om hur det ser ut inför andra. Framförallt är det inte slaget i sten att du måste sitta med en fysisk bok för att läsa. Jag, exempelvis, kan inte dricka kaffe för jag reagerar för starkt på koffeinet. Därför dricker jag koffeinfritt, för att jag tycker om smaken av kaffe, inte för att jag ska låtsas vara sådär vuxen som det ser ut när man dricker kaffe. Om du tycker om att på något sätt få fastna i en historia där karaktärerna utsätts för olika problem och utmaningar kan du faktiskt göra detta utan att sitta med en bok i handen. Du kan lyssna på ljudbok eller läsa boken på din läsplatta eller din telefon. Huvudsaken är att du faktiskt får njuta av det du vill njuta av (som jag får njuta av mitt koffeinfria kaffe, utan att bli ett nervvrak).

TIPS:

Testa att göra denna läsutmaning iallafall en gång i veckan:

Välj ut en bok du är nyfiken på (gå in på min Instagram och se vilka böcker jag tipsar om, där finns massor av tips ifrån andra bookstagrammare också).

När du har valt ut din bok ska du ställa en timer. Själv ställer jag timern på 60 minuter. Men för att börja lie mjukt kan du sätta timern på 15 minuter.

Lägg undan mobilen, stäng av TVn och sätt dig bekvämt (bland brukar jag trycka in öronproppar, för att maximera tystnaden).

Sen är det bara att börja läsa tills timern piper. 

__________________________________________________________

Vad gör jag om boken är skittråkig? 

Byt bok!! Svårare än så är det inte. 

__________________________________________________________

Med detta vill jag avsluta detta lite luddiga inlägg med att säga: 

Läs för att du vill läsa, inte för att du tror att andra tycker att du är duktig som läser! Och jag tror faktiskt, om du någon gång sagt någon av de kommentarerna nämnda i början av inlägget, ja då har du viljan. Det handlar bara om att du ska våga ge dig på en bok, skit i om det tar en månad att läsa en enda bok. Som en god vän brukar säga; kör bara kör. 

Jag hoppas att jag ska kunna sprida lite av min glädje för läsning till någon som sitter där på soffan och tänker just de tankarna som jag skrivit om. 

Det finns en bok för alla!

Caroline  

Likes

Comments

Allt och ingenting

Till helgen kommer jag läsa två böcker som ligger så långt bort ifrån varandra som det går, en thriller och en romance.

Sanningen - Harlan Cohen

Bookmark förlag 2018

Mayas man blev mördad för två veckor sedan, men till hennes förskräckelse ser hon honom leka med deras dotter på den digitala babyvakten. Hon var ju på hans begravning. Hon var ju där när han blev skjuten. Vem kan hon lita på?

"Kan du verkligen tro på det du ser med dina egna ögon?"

*

Sunt förnuft, vilt hjärta - Veronia Almer

Visto förlag 2017

Journalisten Ella har tagit ett jobb på en smaklös modetidning. Hennes första uppdrag är att intervjua den arroganta pojkbandssångaren James. Det förflutna verkar ligga och puttra hos dem båda. Ella ska lyckas dra fram James förflutna samtidigt som hon håller sitt egna förflutna i det gömda.

"Sunt förnuft, vilt hjärta är en berättelse om att mot alla odds våga följa sitt hjärta."


Trevlig helg!

Caroline  

Likes

Comments

Wrap up

Sammanlagt: 20

Lästa böcker: 6

Ljudböcker: 14

Månadens fempoängare:

Månadens DNF (did not finish):

Det blev en månad med sjukt många lyssnade ljudböcker. Det är verkligen bästa avkopplingen för mig innan jag ska gå och lägga mig, men också tillfällen då jag kanske städar eller fixar med något som inte behöver full koncentration. För att se vilka böcker jag har läst kan ni kika på mitt inlägg Läst 2018 .

Ha det fint!

.

Caroline  

Likes

Comments