Indisk daal

En av mina favoriter i det indiska köket är den här vegetariska rätten: Daal. Förutom vegetarisk är den här linsgrytan även mejerifri och innehåller en massa goda nyttigheter. Jag älskar kryddorna i det indiska köket! Grytan är enkel att tillaga, är lätt att göra många portioner av samtidigt, och kostar inte en massa kosing heller. Det kallar jag för SUCCÉ!


Servera gärna grytan tillsammans med goda vitlöksnaanbröd! Receptet till dessa hittar du under kategorin ”tillbehör” eller ->
här<-.


INGREDIENSER 6 stora portioner
2 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 st röd chili (urkärnad)
2 msk färsk riven ingefära
3 st kanelstänger
1.5 tsk lätt stötta kardemummakärnor
3 tsk gurkmeja
800 g krossade tomater
650 g kokosmjölk
3 st hönsbuljongtärningar
4.5 dl röda linser
Salt
Vitpeppar
Ca 100g färsk babyspenat
Valfritt: färsk koriander till topping


GÖR SÅHÄR
Hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran. Stek alltihop i olja i en djup gryta, utan att det tar färg.


Lägg i kanelstängerna och alla kryddor och låt dem fräsa med en liten stund.


Häll i de krossade tomaterna, kokosmjölken och buljongtärningarna. Låt koka upp.


Tillsätt linserna och låt sjuda på svag värme med lock på tills linserna blivit mjukare (de ska inte bli helt mosiga utan ändå ha lite tuggmotstånd kvar). Det tar ca 10-15 min. Rör med jämna mellanrum. Om du tycker att grytan blir för tjock kan du späda med önskad mängd vatten. Smaksätt med salt & vitpeppar.


Rör ned babyspenaten och låt sjuda några minuter till.


Toppa med färsk koriander, servera och njut!

(Ej lchf)

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229