När ens värsta mardröm knackar på

Livet som mamma


Tisdag, för snart två veckor sedan, precis innan läggning, satt jag, Joline och Nova och lekte på golvet. Jag ser att Nova stoppar något i munnen (vilket hon gör 100 gånger per dag och vi har inga småsaker på golvet men hon hittar minsta lilla smuts/matrest) så jag börjar gräva med fingrarna i hennes mun men jag känner inget så jag tänker att det bara var lite mattludd eller att hon bara låtsades. Rätt som det är ser jag hur Nova får panik och jag förstår att hon har satt något i halsen. Jag tar upp henne och trycker in fingrarna i munnen samtidigt som jag håller henne nästintill upp och ner och känner då något längre ner i halsen. Jag grips av panik men tänker ändå klart. Jag ringer 112 för jag kan inte få ut det som är i halsen. ”112” ställer frågor och jag svarar samtidigt som jag emellanåt skriker ”Ni måste hjälpa mig” samtidigt som jag håller koll på Nova som kämpar med andningen. När jag pratat med ”112” ett tag säger de att ambulansen är 5 minuter bort och jag hinner då tänka att jag kommer förlora Nova. Den hemskaste tanke jag någonsin tänkt, men hon kommer inte att klara 5 minuter till. När de säger att jag inte får stoppa in fingrarna i halsen mer med risk för att trycka ”saken” längre ner så hostar Nova till och upp kommer majs och lite köttfärs som vi åt till middag. Hon andas ordentligt igen och hon blir alldeles varm och röd i ansiktet. Förmodligen har hon hittat någon gammal matrest på mattan och den har satt sig fel.

Min Nova är tillbaka! Jag gråter, Joline gråter. Ambulansen kommer och ser att Nova är okej, de undersöker henne och ser att hon syresätter sig ordentligt. Jag kan äntligen ta Joline i min famn och krama och trösta henne.Jag bearbetar fortfarande händelsen och gråter när jag skriver detta. Detta är det absolut det värsta jag någonsin varit med om. Den maktlösheten och rädslan vill jag aldrig mer känna...

Joline kommer också behöva tid att bearbeta detta. Hon kände av min panik och jag kunde inte trösta henne förrän ambulanspersonalen var på plats, då jag var själv hemma med barnen. Hon pratar om händelsen en del men hon blir inte ledsen utan vill bara prata om varför ambulansen kom hit.


Gillar

Kommentarer