Header

Första patient en ridhäst som kastade av alla ryttare, longerade, röntgade ryggen, ingen kissing spines, kollade även på andra röntgen bilder på hästar som hade fel. Nästa häst var en travhäst, sprang med på rakt spår, rullbandet, problem med högerknä, dmso behandling i knä och även på ländet. Nästa häst en ridhäst som inte såg ren ut, longerade, sprang på rakt spår och böjde. Röntgade knä och kollade på gamla ultraljud från den hästen och man såg mycket som inte var som det skulle. Innan lunch soppa, mocka och skura. Sen pyssla jag med lite kuvert som skulle skickas iväg. Sen var det ett halvblod, kissing spince och många andra fel, den såg inte alls bra ut. Efter den var det ett till halvblod som vi inte hittade några stora fel på. Sista häst var en arab, longerade, rakt spår och böjde. Flera tidigare symtom på korsförlamning, två stora muskelbristningar i lårmuskeln, tog blodprov. Sist mocka, sopa och skura.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

​Började som vanligt dagen med att göra sprit och tvåltussar. Första patient var en travhäst som var på återbesök och den såg fin ut. Sen var det två hästar som tog raspa tänder och vaccinerades. Efter det kom det varor som vi bar in i förrådet. Nästa var en ridhäst som hade fastnat med benet i boxen, men den hästen såg fin ut nu. Nästa var en ridhäst som vi longerades, sprang på rakt spår, böjprov, klämde och kände. Den hästen chockvåg och injektionsbehandlade på två ställen. Efter lunch var det en ridhäst på återbesök som vi hade röntgat halskotorna för några veckor sedan, behandlades igen för stelheten. Nästa var en shetlandsponny som longerades och sprang på rakt spår, den var halt. Nästa häst var ett varmblod som hade blivit sparkad två gånger på ena frambenet. Sprang med den och sen röntgade vi den, hjälpte till på röntgen och det fanns två sprickor och den muskelbehandlades även i ryggen. Sista häst var ett varmblod som hade haft två tidigare gaffelbandskador på både frambenen, ultraljud på båda benen och det hade läkt så fint det kunde göra. Sist mocka, sopa och skura.

Likes

Comments

​Började dagen med att lägga fram gummimattorna och sen gjorde jag sprit och tvål tussar. Första häst var på återbesök som jag var med på för två veckor sedan, longerade och sprang på rakt spår. Muskelbehandla med stötvåg och injektion i lår och triceps muskeln fram. Jag tvättade innan. Nästa häst också ett återbesök som jag var med på i januari som hade en hovledsfraktur. De tog bort skon, gips och värkte skon. Sen röntgade vi hoven, hjälpte till att få hästen stå rätt och bilderna visade att det läkt väldigt fint. Nästa häst tog dom ett fiberendoskop för att undersöka luftvägarna, fick kolla ner i kameran och allt såg normalt ut. Nästa var ett årigt varmblod, sprang på rakt spår, kollade med thermo kamera, röntgade alla kotledor, kotsenben och båda haser. Var med och hjälpte till att hålla hästen, flytta hästen och höll i plattan för röntgen. Nästa var ett tre årigt varmblod, sprang på rakt spår, sprang på rakt spår med bedövning lagd i kotan på ena fram, sprang på rullbandet. Behandling med injektion i kotled och muskelbehandling lår och bog och stötvågs behandla. Mocka, sopa och skura mellan varje häst. Efter lunch var det en ponny som hade misstänkt ryggont, undersöktes på rakt och böjt spår och kontrollerade sadeln. Sen muskelbehandlades den. Efter det var det en travponny som kom hit pga. hälta. Longerade och sprang på rakt spår och han visade ingenting, typiskt. Hittade andra fel i bogen som han muskelbehandlades för. Nästa häst var en travhäst med svullnad i ena bakbenet, ultraljud visade en skada på gaffelbandet. Sist mockade, sopade och skurade vi.


Likes

Comments

Började dagen med att göra sprit och tvål tussar. Första hästen var en häst de gjorde muskelbehandling med injektion i ländrygg. Nästa häst var en besiktning, böjprov m.m. Nästa häst longerade vi, sprang med på rakt spår. Kortare steg och onormal rörelse på ett ben. Skada i bland annat bröstmuskeln. Muskelbehandla med stötvåg och injektion på tre ställen runt bogen. Nästa häst longerade vi och sprang med på rakt spår och den var helt bra sen sist den var där så den fick åka hem. Efter den hästen longerade vi en annan häst, sprang med på rakt spår, den hade ärr i båda bogmusklerna, skada i lårmuskeln. Stötvåg och injektionsbehandla. Efter lunch longerade vi en häst, sprang på rakt spår, klämde, kände och röntgade 3 st halskotor, allt såg bra ut på röntgen. Stötvågs behandla och injektions behandla med DMSO. Sen en ponny som vi longerade och sprang med på rakt spår. Väldigt stel, muskelbehandla med stötvåg och injektioner på fyra ställen. Sist var det en ponny som vi longerade och sprang med på rakt spår, den kunde inte galoppera och hade korsgalopp i båda varven. Reaktion i ländrygg så muskelbehandlad där. Sist mocka, skura, soppa.

Likes

Comments

I måndags började jag dagen med att göra sprit och tvåltussar. Sen gick vi ner till paddocken och longerade en häst, sen upp på gången och kolla rörelsen på raktspår, böjprov på bakbenen och klämde och kände på hästen. Även ett ultraljud på knäleden. Inflammation i knäled och skada i lårmuskeln. Muskelbehandling, ledbehandla och muskelbehandla med chockvågor. Sen en annan häst som longerades och sprang på rakt spår och böjprov. Inget fel hittat. Moppa, mocka och sopade även stallet, gången och i undersökningsrummet. Efter lunch longerade vi en häst nere i longerhuset, rakt spår, böjprov, kände, klämde och sprang på löpbandet. Skada i lårmuskeln, karprygg, reaktioner kring bogen/bröstmuskeln. Behandling med injektioner och chockvågar. Jag bremsade, höll i hästen och höll gasen på chockvågs apparaten. Sen en annan häst som de longerade, sprang med på rakt spår, böjprov, ultraljud på kotled. Sist mocka, sopa och moppa.

Likes

Comments

Måndag
Började dagen med att plocka ur diskmaskin. Sen plockade jag utdiskdesinfektorn och paketerade några instrument och set. Sen in i autoklaven.Sen la jag kanyl på en hund som skulle tandsaneras. Efter det rakade jag ochtvätta en honkatt som kastrerades. Sen la jag kanyl på en hund som skullekastreras och tvättade pungen på den. Den hunden hade testikelcancer, var medunder ingreppet och sen ordnade jag en bur och krage m.m. Sen innan lunchplocka jag bort saker, tog ut ur autoklaven, och la in fler set och startadediskdesinfektorn. Efter lunch var det en en hund som drog sin mjölktand och såklippte vi klorna. Sen paketerade vi en katt som avlivats och sen besiktning avtvå hundar och två katter som omhändertagits av länsstyrelsen. Rakade enakatten. Sen vek jag tvätt, paketerade instrument och körde i autoklaven.

Tisdag
Började dagen med att vika tvätt, sen var det 5 hankatts kastrering och1honkatts kastrering. Rakade, tvättade, flyttade katterna m.m. Sen fixade jagmed tvätten, fyllde på material här och där, rengjorde rakapparaterna, fixademed disken och läste på lite om sjukdomar. Efter lunch var jag med och avlivadeen katt som hade misstänkt FIP, de gjorde även en hjärtstickning. Senpaketerade jag den katten och la den i frysen. Sen gjorde jag i ordning för enkastrering hanhund, la kanyl m.m. Gjorde rent burar, vek tvätt m.m.

Onsdag
Började dagen med att raka och tvätta en honkatt som skulle kastreras. Senföljde jag med veterinären på utredning av hund som drack och kissa mycket.Urinprov och blodprov tog vi och det visade ingenting. Vek lite tvätt ochpaketerade instrument. Sen var det en hund som hade gjort illa klon som togbort klokapseln. Sen rengjorde vi och la tassbandage. Efter lunch var det trekatter som chipmärktes och en av dom kontrolleras också pga. den helt slutatätit och druckit. Vi försökte få i den mat och så hjälpte jag med katterna utoch in i bilen. Sen var det en hund med en valp som avmaskades för en resa. Senen bortsprungen hund som var avliden som kommit in hittad av en skidåkare somvi paketerade. Sen var det en katt som hade problem med pälsen, vi rakade borttovorna och hittade en tumör i munnen. Sen var det en katt som mådde ännu sämreän dagen innan den var inne, så jag gjorde i ordning för avl.

Torsdag
Började dagen med att förbereda för en honkatts kastrering. Sen var jag medunder kastrationen. Sen var det två hundar som besiktades och vaccinerades, enkatt som gjorde en hälsokontroll och en hund som vaccinerades. Sen två kattkastrationen, städade undan efter det. Efter lunch paketerade vi en hund somavlivats, vaccinera två hundar, tömde analsäckar på en hund och tog stygn på enhund. Jag läste även på lite om sjukdomar och paketerade instrument tillsterilen. Sist ställde jag in injektionsvätskorna i kylskåpet och släckteöverallt.

Fredag
Började dagen med möte och fika som jag bakat. Sen förberedde jag för enkastrering på hanhund(krypto), la kanyl, rakade m.m. Sen skrev jag påtandkortet under en tandsanering och vissa tänder ramlade bara ut och så drogveterinären två tänder (C1 och P4). Sen kom det in en akut katt med urinstoppsom de spolade och det löstes upp och sen kollade vi i mikroskop på urinen.Efter lunch var jag med sjukgymnasten, det var en hund som gick konstigt medbakbenen som hon kände igenom, klämde, nöp, kolla reflexer, hur den rörde sig,drog, böjde och sträckte ben m.m. Sen förberedde jag två hankatter förkastrering med rakning, tvättning m.m. Efter det fixade jag med disken ochautoklaven, vek tvätt, fyllde på med saker i rummen. Sen fick jag se öronskabbi ett mikroskop, vi gjorde analys på urinprov också i labbet. Sen vaccineradesen hund. Sist släckte jag och ställde in injektionsvätskor i kylskåpet.

Tog lite bilder från vmkh hemsida

Likes

Comments

Måndag
Förmiddagen var ganska lugn, så efter jag vikit tvätt passade jag på att arbetalite med apl-uppgiften och sen läste jag lite om de vanligaste läkemedlen domanvänder. Sen var det en hund som var allergisk mot damm som fick en spruta.Sen en kanin som hade en fraktur i ena baktassen som undersöktes och röntgades.Efter lunch var det en hund som fick vaccin, pass, chip-märkning, kontrolleraen knöl och kontrollera luftvägarna. Sen en hund med misstänkt rävskabb ochöroninflammation. Tog provet och kollade i mikroskop. Sen förberedde vi för entandborttagning på hund. De tog bort tand 108, en P4 och gjorde en lambå.

Tisdag
Började dagen med ett blodprov och efter det stod jag i receptionen och ficklära mig hur kassasystemet fungerar, ta betalt och lite sånt, han även med liteav apl-uppgiften. Sen var jag med på en operation på en hund som hade en knölpå tassen som skulle bort. Satt med hunden tills den var vaken och fick gå hem.Sen kom det lite varor som vi packade upp. Efter lunch var det en katt som intekissade, såg vi tog ett ultraljud på urinblåsan. Sen en hund som också hadeproblem med kissandet, vi tog ett urinprov och tog prover från det och kolladeäven i en refraktometer. Gjorde även ett ultraljud på den hundens urinblåsa.Sen en katt som var väldigt dålig undersöktes och tog tempen och den fickavlivas. Sen en katt med ett skärsår i trampdynan som rakades runt om,rengjordes och smörjde på salva. Sen hunden som de tog blodprov på i morse vartillbaka för en undersökning. Sen en katt som inte mådde bra som röntgades.Efter det var det en hund med ett klobrott som rakades runt om och rengjordes.Under eftermiddagen stod jag även lite i receptionen och tog emot patienter ochvisade dom till rummen. Men mest gick jag med veterinären och assisterade ochhöll i djuren m.m. Sist på dagen ställde vi in brickorna med injektionsvätskori kylen och släckte alla rummen.

Onsdag
Förmiddagen var väldigt lugn, började med att vika tvätt och lägga upp ihyllorna. Sen läste jag lite om djursjukvård i några pärmar och packade upplite varor i butiken. Sen följde jag med veterinären in och undersökte en hundsom hade väldigt ont i kroppen, den röntgades. Sen en annan hund som inte måddebra i magen som undersöktes, röntgades och tömde analsäckarna. Sen en hund somde tog bort dränet på och la en kompress över där. Den hunden hade ocksåfukteksem som rakades, rengjordes och så fick den också en tröja på sig för attinte komma åt såret. De tog också blodprov på den hunden. Efter lunch var jagmed sjukgymnasten. Först var det en hund som hade ont i alla benen och kroppen.Hon laserbehandlade, masserade, fick kliva över hinder m.m. Sen var det sammahund som jag träffa förra veckan som hade opererat knäskålen och bärt enställning så hunden hade blivit stel. Hon började med att gå fram och tillbakaför att kolla hur hunden gick, sen fick hunden gå över hinder med olika avståndoch den fick den stå med frambenen på en pall och gå runt den med bakbenen ochäven sitta uppe på en boll och stå, sitta och ligga osv. för att tränamusklerna. Sen masserade hon, sträckte och böjde benet och så mätte vi benetsgrad. Mycket förbättring sen sist. Sen en väldigt liten hund som hade opereratsi ena frambenen och hade blivit stel som masserades, klev över hinder och stodäven med framtassarna på en boll och böjde och sträckte benen. Efter det vardet en hund som hade diskbråck som masserades, laserbehandlades, klev överhinder och bak tränades. De gjorde även ett test när hon ställer tassen medklorna neråt och då ska hunden reflexmässigt ställa tassen rätt med tramdynannedåt, vilket den inte gjorde på ett ben. Det jag gjorde var att ställai ordning hinder, blåsa upp bollar, sprita bordet mellan varje patient m.m.

Torsdag
Började dagen med att klippa klorna på en hund, sen fick jag lägga min förstapermanenta kanyl på en hund som var här för munsanering. Gick super bra. Senrakade jag, tvättade och la ögongeg på en honkatt som skulle kastreras. Sen lajag en kanyl själv på nästa hund, gick också bra. Den hunden skulle opererabort ögat, var med under operationen. Lunch fick vi av Hills som också pratadeom foder. Sen var jag med på en vaccination av en katt och sen en undersökningav två katters stygn som hade kastreras tidigare i veckan. Efter det var jagmed och höll i och assisterade när sju stucken valpar skulle vaccineras,chip-märkas och besiktas. Sen vek jag tvätt, fyllde med med förbrukningsvaror ilådor och skåp, ställde in injektionsvätskor i kylskåpet, släckte överallt ochplocka ur diskmaskin.

Fredag
Idag har det varit mycket patienter och lite stressigt på operation. Var blandannat 3 st hankatts kastreringar, 1 hanhunds kastrering, 1 honkatts kastrering,2 st hundar som skulle munsaneras och nån till hund innan lunch. Så det jaggjorde var att förberedda med att lägga fram filtar, instrument m.m., hjälptetill att flytta djuren, rakade och tvättade innan kastrering, la kanyl, gjorderent burar, tog bort instrument och sånt efteråt m.m. Efter lunch förbereddejag för en tandstenstagning, la kanyl m.m. Tog även in patienter på rummet ochvar i receptionen lite. Fyllde på med saker på operation och kollade imikroskop på prover från öronen och en böld. Sen rakade och klippte vi endvärgschnauzer och klippte klorna på den. Efter det städa jag ut en bur,släckte alla rum och ställde in injektionsvätskor i kylskåpet.

Likes

Comments

Måndag
Började 13.00 med att läsa lite papper, en rundtur och sen var det tandstenstagning. Jag fick hjälpa till att vända hunden, hämta pappersunderlägg m.m. med hon tog bort tandstenen och sen drog veterinären ut en tand som satt löst. Efter det fyllde jag på med kanyler, sprutor m.m. i varjeundersökningsrum och på operation. Sen var jag med veterinären när hanundersökte en hund. Efter middagen var det en hund som fick en spruta motartros, efter det var det en hund som tömde analsäckarna och kollade klåda påtassen. Efter det var det en hund som kliade sig som undersöktes, sen var deten hund med klåda som de undersökte. Sist var det en hund som fick en sprutamot artros.

Tisdag
Började dagen med tandsanering på hunden med en böld. De tog bort tandsten och sen drog dom några tänder också. Dom fick även fräsa i käkbenet för att få ut några också, och sen ny ihop. Efter det lyfte vi ner hunden och väckte den. Sen städade vi bort allt efter tandsaneringen och efter det var det en hundvaccination. Efter lunch skrev jag lite vykort som skulle skickat ut tillpatienter som skulle komma på återbesök. Sen kolla jag användning/utskrivningav recept på antibiotika (Synolox och Baytril) under 2015. Efter det var det enkatt som inte mådde bra. Vi gjorde ett ultraljud på urinblåsa, njurar m.m. Dehittade nått i urinblåsan som inte såg bra ut. Sen fyllde jag på lite sprit,bomull m.m. i varje undersökningsrum och på OP.

Onsdag
Började dagen med att göra sprit och tvål tussar. Sen rakade sköterskan honkatten och jag tvättade den inför en kastrering. Gav den även ögongeg. Sen stod jag med och assisterade under kastreringen. Gjorde även samma sak mednästa honkatt som kastrerades. Sen var det 3 st hankatter som kastrerad och dåhöll jag i bakbenen så veterinären lättare kom åt. Efter det hade dom börjatmed en tandsanering och jag kollade på när veterinären ryckte några tänder.Efter det var det en katt med klåda och sår som dom undersökte. Sen en hund somkliade sig undersökte dom. Tog även prov från öronen och kollade i mikroskopoch hittade vita blodkroppar, öroninflammation. Efter det var det en katt somdet bara rann saliv ifrån munnen. Fick ge den lugnande för att kunna undersökaden och sen vätskade vi även upp den sub cutant. Efter lunch var det ettmarsvin som skulle operera bort en tumör. Vi förberedde inför operationen ochsen var jag med och assisterade när han opererade bort tumören. Sist var jagmed när sjukgymnaster rehabiliterade en hund. Hunden hade blivit stel ihasleden efter en fraktur i höftleden och blivit stelopererad. Första masserahon, laserbehandlade och böjde ut och in benet. Sen tränade hunden styrka genomatt kliva över olika höga hinder med olika avstånd. Sen stod hunden med frambenen på en boll och klättrade upp och ner, sen stod hunden på bollen helt och satt, låg, satt, låg för att styrka musklerna. De använde sig utav enklicker när de tränade hunden.  Jag kollade på och plockade fram och bort sakerna den använde.

Torsdag
Började dagen med att assistera vid en hund kastrering. Ena kulan hade inte ramlat ner än, så blev två snitt. De sköljde även tårkanalerna på den hunden. Sen ställde jag upp kattburar på hyllan och la i filtar som vi tvättat dagen före.Sen avmaskade vi en hund och skrev i passet. Efter det var det entandstenstagning. De drog två tänder och jag assisterade och anteckna vilkatänder som saknades och drogs. Ena hörntanden var väldigt rutten och en bölddär. De brände även bort två vårtor i ansiktet på hunden. Sen städade vi bort efterden hunden och bar in den i en bur. Efter det fyllde jag på med lite kanyleroch sprutor överallt. Sen en hund som fick abortspruta och sen var jag med påen patellaundersökning, som såg bra ut. Efter lunch gick jag medögonveterinären. Det var fem olika hund som hade tid för ögonlysning. Två av dom patellaundersöktes också. Jag fick håla i hunden med veterinären kollade på ögonen, jag fick även kolla i ögonen på botten i ögat. Ena hunden hade sår på hornhinnan så dom ”skrapade”. Kontrollerade även öronen på en hund. Efter det fyllde jag på med lite sprutor och kanyler. Sen packade vi upp varor som kommit och prickade av på en lista. Sen fick jag lära mig hur sterilen fungerade, vi paketerade instrument och körde in dom i maskinen.

Fredag
Började dagen med att vika ihop plädar som tvättats. Sen var det fredags möte.Efter det kom det en söt liten valp som besiktades, vaccinerades, avmaskades och chip märktes. Mamman till valpen besiktades och avmaskades också. Sen en katt med tovor som rakades. Sen en hanhund som kastrerades, jag assisterade under kastrationen. Klippte även klorna på den hunden. Efter det förberedde vi för två honkatter som skulle kastreras och förberedda även katterna med rakning och tvättning. Sen assisterade jag under kastrationerna. Efter lunch paketerade vi en katt som avlivats. Sen vek jag tvätt, la in i hyllor och fyllde på med kanyler och sprutor. Sen en katt som chip-märktes, sen en hund med krampanfallsom undersöktes och tog blodprov och analyserade blodprover. Efter det var det två katter som chip-märktes och sen en hund med klåda. De tog tejpprov och skrapprov och kollade i mikroskop på hunden med klåda. Sen en hund med klåda i öronen som de to
g prov från och kollade i mikroskop och hittade jästsvamp. Sen ställde jag in lite mediciner i kylskåpet, släckte alla rum och sist vek jag tvätt.

Likes

Comments

Började dagen med att göra två sprithinkar och en tvålhink. Gjorde i ordning två mopphinkar också. Sen gjorde vi i ordning för en kastration. En hinsgt på 1,5 år som skulle kastreras. Väldigt intressant och annorlunda än vad det brukar vara, som hälta. Efter det var det en häst som var halt, så vi röntgade skankbenet och det visade sig att den hade en spricka på insidan av det benet. Efter det läste jag på lite om coraravirus på häst och nu ska jag kolla på två filmer jag fick låna av Per och Helena, eftersom det var inga fler bokade på eftermiddagen nu när det är lågsäsong.

Bilden är inte från PH-vet eller på deras patient 

Likes

Comments

Det var en väldigt ovanlig och lärorik dag med många olika och hemska fall idag. Började dagen med att göra sprit och tvåltussar i tre hinkar. På morgonen var det två hästar som kollade och raspade tänderna. Sen en häst som de kollade rörelsen på i longering, men det såg fint ut. Sen en travhäst med hovbensfraktur röntgades, sen gjorde dom en specialsko som dom typ brände fast på hoven och så gipsade dom hoven. Sen var det en islandshäst med ett svullet öga, men hittade inget sår på hornhinnan eller skräp i ögat, så vi sköljde rent och gav en medicin i ögat. Sen en islandshäst som var halt av en spark, röntgades och då såg vi att den hade en kotledsfraktur. Den hästen hade även misstänkt ringorm eller pälsätare så då var vi tvungen att räkna den som en häst med zoonos sjukdom. Sen sopa, skura och gjorde snyggt innan lunch. Efter lunch var det två hästar som de kollade rörelse på i longering, ena tydligt belastningshalt på högerfram. De kollade även när den sprang på rakt spår och då la dom en bedövning i två nerver i kotan, medan det fick verka kollade de andra hästen. De gjorde böjprov och alla ben såg jätte fina ut. Stel i halsen, öm vid korset så de gjorde en strålbehandling och en muskelbehandling. Sen den andra hästen tog vi ner och longerade igen, helt ohalt. Så vi tog upp den igen, rakade bort allt hår nedanför kotan och la ett blött bandage runt nere på benet. Sen ultraljudade de nere på benet, det var något fel i ligamentet vid kotleden. Så de fick åka hem och fundera hur de ville göra. Sen sopade, mockade och skurade vi. Tillsist visade jag en video på min häst för Per, som konstaterade att det var en rörelsehälta på högerfram som orsakats av en sträckning i främre bröstmuskeln. 

Likes

Comments