MOM OF THE YEAR - PÅ HALVTID

Jag och mina vänner slänger oss ofta med uttrycket Mom of the year. Oftast med ironisk ton när vi glömmer studiedagar , kommer sent till föräldramöten eller bara när vi inte känner oss som andra mammor. Men egentligen, vad kännetecknar en bra mamma? Kommande text passar nog lika bra in på pappor kan jag tänka mig, men då får ni själva byta ut mammaordet i huvudet bara...

Jag har , som många av er, min son på halvtid. Trots att vi är inne på 7:e året med denna situationen så har jag inte helt vant mig vid att inte få träffa honom varje dag. Men jag gör mitt bästa av situationen ändå och uppskattar mina ensamma dagar lika mycket som dagarna med honom. (Ibland mer ,gud förlåt mig) 

Det tog tid innan jag vågade erkänna för samhället att jag faktiskt gillar dagarna han är hos sin pappa. Dagar då jag kan göra precis vad jag vill. Man är lika fri från måsten som i tonåren, fast som vuxen, märklig känsla men fantastiskt spännande också. Jag kan äta chips till kvällsmat, jag kan komma hem när jag vill eller inte komma hem alls, jag kan ligga i lugn o ro i soffan och kolla serier utan att någon måste skjutsas till träning eller ha hjälp med läxor.

Hade jag fått välja så hade jag ju självklart valt min son på 100% men nu är det som det är och jag tänker inte gråta över det. Jag lever i två perfekta världar. En med min son och en utan. Och ju äldre han blir ju mer flätas våra världar ihop men jag är fortfarande extremt rädd om min egna, det är där jag tankar energi till att vara en grym morsa.

Som mamma har jag långt till prispallen i mammatävlingar. Jag gör inte mycket rätt enligt den oskrivna regelboken. Ibland när andra lägger upp långkokade grytor till kvällsmat på Instagram, sitter jag och sonen och trycker i oss cheeseburgare på en parkering , nöjda över att vi fick ihop vardagspusslet ännu en dag. Det händer att jag dricker vin på uteserveringar eller hemma till korvstroganoffen när han är med och ibland får han sitta med på jobbmöten, men det stärker bara vår relation. Och innan ni nu ringer socialen, så dricker jag inte alkohol varje dag eller hur sent som helst på serveringar med honom, och självklart på lediga dagar. Och nej, han ser mig mig inte full, utan bara att jag tar ett glas vin för att det är gott. Så, nu kan ni va lugna.

Idag har vi pratat om bröllop. Har märkt att min son börjat fundera mycket på kärlek, relationer, pussar och kramar och hur olika familjer ser ut. Det är helt ok att hans pappa gifter sig tycker han, men han tycker det är lite mer obekvämt om jag skulle göra det. När jag frågade varför kunde han inte riktigt förklara och valde att säga : ok då, bara han inte är för gammal, haha!

Jag vet att barn ska få vara barn, men jag tycker också det är viktigt att vara ärlig med dom och förklara för dom så att dom förstår. Jaaaa, jag vet vad en del av er tänker nu ; att jag häromdagen sa till min son att en tampong som han höll i handen va lite bomull, men jag var inte riktigt redo just den dagen för menspratet. Men i övrigt försöker jag va tydlig med det mesta, och speciellt i varför man är i olika sinnesstämningar ibland så han slipper gå och fundera över varför hans mamma är ledsen, stressad eller superglad.

Alla mammor gör så gott dom kan, är övertygad om det. Och alla är svingrymma! Sluta jämför er bara så blir allt mycket roligare och du känner dig som jag varje dag, som MOM OF THE YEAR! Jag tänker aldrig skämmas för att jag tycker mina dagar utan sonen är toppen och jag tänker inte skämmas för att vissa mammadagar består av tv-spel, godis och häng i soffan för att jag är trött. Och jag tänker framförallt inte skämmas för att erkänna att jag tycker jag är en extremt bra, cool, rolig och duktig mamma, och det tycker jag ingen av er ska göra. Punkt slut.


/C

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229