Header

Det blir en del radiolyssnande såhär på sommaren. Det hör till. Äter långfrukost och lyssnar på P1 (tills Ring P1 börjar. Då tappar jag hoppet om mänskligheten, blir arg och stänger av), åker mycket bil och lyssnar på radion, fixar hemma och sätter på någon poddversion av sommarpratarna... Sätter på gårdagens Studio Ett när jag är i stallet om morgnarna och pular. De senaste dagarna har det varit så mycket nyheter och larmrapporter om vattenbrist och utebliven nederbörd att den tillochmed har fastnat hos en teflonpanna som mig.

Vattenbristen är väl en sak. Vi kommer alltid att ha vatten i Sverige att dricka och sköta hygienen. Onödig konsumtion som vattenspridare i trädgården eller pool hemma kanske stryps. Jaja, det är ändå framtidsspekulationer som jag inte tror kommer drabba oss på ett livsavgörande plan....

...men det där med nederbörden. Tydligen får köttdjur slaktas i förtid för att det varit så dåligt med nederbörd och man inte kan slå lika mycket vall som man brukar = djuren är mindre när de slaktas = bönderna får mindre betalt = ännu sämre lönsamhet för bönderna. Själv hade jag ju gärna sett att köttet blir dyrare ut till kund istället och bönderna får behålla sina pengar, men då börjar väl folk äta fulkött från Danmark istället för att minska sin köttkonsumtion. Va? Att jag inte hyser så stort hopp till mänskligheten? Det minns jag inte att jag antytt någonstans... ;)

Denna brist kommer ju även att bli aktuell för oss hästägare. Ignorance is a blessing och sådant har jag som tidigare inackordering aldrig ens behövt ägna en tanke. Nu har jag dock (iom den stundande flytten) börjat förhöra mig om hötillgången i vinter och håller tummarna för att en eventuell brist gör att priset på hö rusar iväg. Jag är osäker på om detsamma gäller halm (föredraget strömedel hos mig); de åkrarna skördar man ju bara en gång per säsong, så tillgången borde vara lättare att räkna ut på förhand. Om stråfodret tar slut? Ja, då får jag väl äta upp min predikan om att köpa närproducerat foder och börja köpa importhö (finns det ens?).

Jojo, det kommer bli lärorikt det här med att snurra runt ett stall själv. Och till alla krösamajor som gärna vill poängtera hur jobbigt det är och hur lyxigt det är att stå inackorderad: det biter inte ;) Jag ser så väldigt fram emot det här! Så som jag är funtad tror jag att fördelarna kommer överväga nackdelarna med god marginal. Återkommer om ett par år med facit i frågan ;)


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments