Lifehack för mineralgiva på lösdrift och jämförelse med "finmineraler"

Alltså... Gekås i mitt hjärta! Jag är på Equiopatskolan igen. Vi läser om biomekanik och praktiserar massage. Denna gång har vi gått igenom triggerpunkter på massagen, men jag ska inte blanda in skolan i detta inlägg, för då blir det låååångt. Snabb sammanfatting: det är otroligt intensivt (trodde kanske att detta skulle bli en walk in the park med tanke på att jag är rätt så studievan med två andra utbildningar bakom mig, men icke!) och lärorikt. Lite jobbigt bara att inse den där klassikern om att ju mer en lär sig, desto mindre inser en att en fattat. Nåja. Istället för att ge upp och tänka att hästarna har det bäst "on their own", så är det bara att suga i sig allt vad vi lär oss, för att sedan kunna ta möjligheten att hjälpa andra och vidarebefordra kunskapen.

Kolla! Jag håller ju redan på att villa bort mig! Åter till vad inlägget skulle handla om: mineraler! Jag har ju hästarna på lösdrift och det är ett litet gissel, det där med mineralerna. Eller, det är det inte just nu, för min bonde har levererat ett sådant Rackarbajsarhö att det enda som behöv är selentillskott till dräktiga Kirran (ja, Stina och Rosa skulle kanske inte behöva den där fria tillgången heller, men det är som det är och en får hela tiden kompromissa med vad som är praktiskt möjligt i förhållande till hästarnas behov. De är ju inte sjukligt feta, bara lite sådär överdrivet runda i kanterna så att det stör ögat lite ;) ).

Hursomhelst: mina erfarenheter av mineralbaljor är att hästarna krafsar ut mineralkakan ur baljan och sedan mer eller mindre hoppar jämfota på den tills den finfördelats och absorberats av jorden = kul lek för dem, dyrt för mig.

Mineralpellets i ren form äter de inte.

Att komma med kraftfoder med mineraler i är oaktuellt av två anledningar: av sex hästar är minst fyra sjukligt matorienterade och jag vill inte dö medan de trängs och slåss om maten och jag vill inte heller att de ska dö i något slags matrelaterat slagsmål ;) Binda upp och fodra i varsin krubba? Vilken tid det skulle ta! Hade fått bli en krislösning. Ja, och så behöver de ju verkligen inte något kraftfoder. Den lilla detaljen också... 

Hittills har jag låtit hästarna leka fotboll med mineralbalja när det behövts, varvat med en smart lösning: mineraler i "godisform". Jag har varit oroliga för att hästarna skulle bli lite odrägliga och nafsiga, men det är inte värre än att de kollar: "kommer hon med godis nu? Nähä." och så återvänder de till vad det nu var de höll på med innan.

De mineraler jag först hittade var "Semper cubes" från S:t Hippolyt. 3 kg för 240 kr. En "kub" väger ca 5 gram och hästen rekommenderas äta ca 4 (3-5) kuber/100 gram kroppsvikt per dag. Det blir 20 kuber om dagen. Redan där blir det ju jobbigt. Det blir rätt mycket att fylla fickorna med när en går ut i hagen till 6 hästar. Dessutom är de inte sådär "godisgoda" att hästarna äter 20 st. De brukar vara rätt nöjda efter en 4-5 st åt gången. En snabb kalkyl ger följande kostnad: 20 kuber om dagen = 100 gram. 240 kr/3 kg = 80 kr/kg. 100 gram*30 dagar=3 kg. 3 kg = 240 kr/häst i månaden.

...och nu är det dags för Gekås att komma in i bilden! Där hittade jag nämligen de här "godismineralerna":

De kostar 25 kr för 1 kg. Inte nog med att de är 3 ggr så billiga som mineralerna från S:t Hippolyt, utfodringsrekommendationen är enligt följande: 3-4 bitar/dag för ponnys och små hästar, 6 bitar för tunga hästar. Jag ger damerna med andra ord 5 bitar och killarna 3 bitar, men vi räknar på fem. 5 bitar a' 5 gram ger 25 gram (jämfört med S:t Hippolyts rekommenderade 100 g). 25 gram per dag * 30 dagar = 750 g/månad. Med ett kilopris på 25 kr ger det 25*0,75=22,50 kr/häst/månad. Det är mindre en tiondel av priset!

Haha! Om jag skulle ge S:t Hippolyts mineraler till alla hästar enligt uträkningen ovan (blir lite för mycket eftersom alla hästar inte är stora halvblod, men proportionerna i jämförelsen är ändå korrekta) skulle det kosta 17280 kr/år. Skulle jag ge Sjöbogårdens mineraler till hästarna enligt deras rekommendarioner skulle det bli 1620 kr/år.

Sååå, vad är haken? Dödar jag mina hästar med tungmetaller om jag ger dem de billiga mineralerna? Självklart inte. De innehåller samma analysgaranti som både Kraffts och Granngårdens vanliga mineraler. Spårämnen och vitaminer är inte specificerade i innehållsförteckningen, men här är vi nere på mikroskopnivå och excuse my ignorance, men hästarna verkar klara sig helt OK i sitt hobbyliv utan att deras mangan/koppar/niacinbehov är uträknade på milligrammet... Det är ändå en orimlig faktor med tanke på att de går på lösdrift och stoppar i sig pinnar, barr och allsköns strån utom min kontroll. Mineralkuberna och de pelletsmineraler jag nämnt ovan har lite olika sammansättning, men det där får jag ändå anta att några smarta agronomer har räknat på och anpassat utfodringsrekommendationerna efter.

Sååå... Om det inte är något fel på SJöbogårdens mineraler, består då istället S:t Hippolyts mineraler av guld och malda enhörningshorn? Nähäpp, inte det heller? Fast OK, nästan. Det innehåller Kalciumkarbonat, magnesium och salt precis som SJöbogårdens, men OBS! Även "varmluftstorkat aplhö", "vindruvskärneextrakt", "bananmjöl" och "koriander och havtorn". Men alltså, va? Någon som vet: spelar detta någon roll?! Lika gärna som de kanske kan hänvisa till att Sjöbogårdens mineraler är "onaturliga", lika väl kan jag hänvisa till att ingen av mina hästar skulle stoppa näsan i en korianderkruka. Än mindre äta ur den!

Med denna lekmannamässiga, men ändå efter bästa förstånd noggrant utförda analys hävdar jag: S:t Hippolyts mineraler är för dyra om du inte vill snobba dig med att du ger din häst i pringip malda enhörningshorn, medan Sjöbogårdens mineraler duger finfint. Bonusen att det är till en tiondel av priset behöver jag väl inte ens upprepa ;)

JAg kanske borde jämfört månadskostnaden med KRAFFTS och Granngårdens mineraler också, men eftersom de inte har någon produkt som liknar de här smarta "godismineralerna", lämnar jag det den här gången. Det blir så fasligt långt annars.

Sjöbogårdens mineraler:

Liten förklaring (ja, jag behövde googla själv för att bli säker): Kalciumkarbonat = kalciumsort. Dicalciumfosfat = fosfor + kalk (säljs även som rent fodermedel av många leverantörer, så det är inga konstigheter). Natriumklorid = salt. MAgnesiumoxid = magnesiumsort.


S:t Hippolyts mineraler:


Gillar

Kommentarer