Dagens diskussionsämne: Bettlös provokation

En av mina förebilder inom dressyrsporten, Per Waaler, startade i helgen en GP-klass som han blev diskad från och dessutom fick böta 7000 kronor för. Varför? Kolla bilden:


Han har alltså trätt bridongtygeln genom både bett och nosgrimma för att få en side-pull-effekt, eftersom han upplever att hans häst går bättre utan tygelkontakt som hamnar i munnen på den. 

Vi har ju nyligen varit igenom SM-turbulensen där folk fick klippa av sina "vaggor" i PS-tränsen med argumentet: "Det som inte står som tillåtet i TR är per definition inte tillåtet". OK, fair enough. Den avgränsningen behöver finnas, eftersom TR annars skull behöva ta upp allt som inte är tillåtet: från att rida på en ko till att man inte får prata i mobiltelefon medan man rider sitt program (löjliga exempel, men ni förstår poängen). Om jag ska vara konsekvent i mina åsikter om att regler ska följas och vara lika för alla kan jag ju givetvis inte tycka annat än att det var rätt att Waaler blev diskad, MEN: vilken klockren provokation och tankeställare! Extraordinärt att någon som rider på så hög nivå väljer att utmana etablissemanget.

Den där bedömningspunkten: att hästen ska vara eftergiven fram till bettet, kan inte den bara skrotas?! Det är så omodernt! Kan man inte i TR byta formuleringen till: "eftergiven genom kroppen" eller liknande? När ska Ridsportförbundet inse att de som utövar sporten vill sin hästs bästa, att kunskapen om hur hästen är byggd och fungerar ökar, att ridningen går framåt och att det finns ekipage upp till GP-nivå som inte behöver ha ett bett i munnen på hästen för att utföra önskade rörelser korrekt och harmoniskt? Jag blir så trött på att man inte ser till hästarnas bästa. Varför är det så konservativt? För att det blir mer svårdömt om man får ha individanpassad utrustning som passar häst och ryttare bäst? Nä, kör det där Tävlingsreglementet i tumlaren några varv och formulera det efter vad som är grundtanken med dressyr: "A happy athlete"! Jag är inte rabiat. Jag tycker att man kan ha bett. Jag rider själv på bett (men målet är att kunna låta bli), men att stänga dörren för dem som lägger ner tid, träning och investerar i relationen till sin häst för att skapa ett bättre arbetssätt?! När dressyrens hela kärna handlar om samspel? Det är så bakåtsträvande.

Läs sedan den här artikeln: Malin rider svår dressyr med lätt hand. Malins muskelfunktion i armarna = nästan noll. Hon kan inte lyfta en kaffekopp, men hon kan, med ytterst lätt kontakt hålla i en tygel. Men där ser allt "korrekt" ut (enligt TR), så det går bra, trots att hästen omöjligen kan ta ett stöd på bettet.

Och så de där PS-tränsen då: 0,5 cm flexibilitet. Det döljer inte en flaxig hand. Det döljer inte dålig ridning. Men det kan ta upp några av de ofrivilliga små impulser vi ger hästarna på grund av bristande kroppskontroll och hästarna kan i viss mån själva välja stöd på bettet. 

Seså, tumla på nu. Innan ni förlorar fler från den underbara sport som dressyr ska vara, till förmån för mer vidsynta grenar av ridsporten. 

Gillar

Kommentarer

Malin ,
Delar.. så sjukt att man inte kan få lov att rida bettlöst, så stelbent. Även där är WE lite längre framme. Där är bettlöst faktiskt godkänt!
doohs.blogg.se
carolineshästdröm
carolineshästdröm,
Dela på! Tackar! JA, det där med WE ter sig mer och mer lockande. Av många anledningar varav denna är en! Förresten, borde inte WE totalt utkonkurrera dressyr som publikvänlig gren..? 😉
nouw.com/carolineshästdröm
Emma
,
Håller med om varje ord!
carolineshästdröm
carolineshästdröm,
Tack snälla! Gullig du är!
nouw.com/carolineshästdröm
Malin ,
Frågar vi min sambo så håller han helt med om det publikvänliga.... och även jag instämmer.
doohs.blogg.se
ellen - tävlingsryttare,
Håller med dig till punkt och pricka. Har själv en häst som vill gå med bettlyftare, men bettavlastare tycker jag är ett bättre namn. Vet inte ens om man får tävla hoppning på det...
ellenshorselife.blogg.se
IP: 173.231.62.72