Byt VAB till VAF och inkludera djuren som familjemedlemmar

Att skaffa barn i Sverige är förmånligt. Man får ekonomisk hjälp, ledighet, sjukvård, skola och ja, bortsett från att man måste lägga mycket av sin egen tid och energi på ett barn så hjälper samhället till i stor utsträckning med både service och ekonomi. Så måste det såklart få vara, inte minst om man ser det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv: det är viktigt med reproduktion för ett land, så att man tryggar arbetskraft, att någon "tar över" när det är dags för föregående generation att gå i pension och kan ta hand om den åldrande delen av befolkningen.

Dock är det tveksamt hur många som sätter barn till världen som en solidaritetshandling för att få samhällets hjul att fortsätta snurra. De flesta jag känner skaffar barn för att de vill, för att de längtar, för att de tycker om barn och för att de vill leva i konceptet "familj", och ibland utan att tänka så mycket mer än att man hörsammar den biologiska klockan.

Av samma anledningar som de flesta skaffar djur alltså; man tycker om dem, man menar att de tillför ens liv något, att man uppnår en eftersträvansvärd familjekonstellation, med eller utan barn i bilden. Dessutom är normerna i samhället för hur familjer ska se ut och för vem man får älska i ständig utveckling och det finns många exempel på familjer där djur har fått ersätta människobarn. De alla flesta som har sällskapsdjur räknar dem till sin familj, men djurens ställning särskiljs från den övriga familjen, inte minst när det kommer till frågan att ta hand om dem när de blir sjuka.

Att "vabba" torde vara bekant för de flesta, antingen som vabbande förälder, eller som kollega åt den som försvinner från jobbet lite då och då, och särskilt i denna månad. Förutom vård av barn finns, beroende på kollektivavtal, möjlighet att med bibehållen lön vara frånvarande från jobbet i samband med annan närståendes sjukdom, eller möjlighet att söka ersättning från försäkringskassan om man behöver vara hemma och vårda anhörig.

Men ni vet när hästen, ens älskade guldklimp, blir sjuk och man ska gå tiominuterspromenader med den 6 ggr/dag och stallet ligger en halvtimme hemifrån? Då verkar inte hästen räknas som någon familjemedlem längre, för då är det till att ta ut semester för att vårda sitt sjuka djur.

"Jamen du har ju självvalt att ha häst. Då får du ju skylla dig själv". Det stämmer, men om vi räknar våra sällskapsdjur som artoberoende familjemedlemmar, så borde rätten att ta hand om dem när de blir sjuka vara densamma som för övriga familjemedlemmar. Många är vittnesmålen om hur djur berikar liv; de kan hjälpa i alla situationer från depressioner till bättre rutiner och motionsvanor. De speglar oss människor och möjligheten att kunna vara sig själv och bli accepterad för den man är tillsammans med djur är unik. De borde kanske jämställas med människofamiljemedlemmar i högre grad? Många orkar med sin vardag tack vare glädjen som djuren skänker och att i gengäld då få ta hand om dem när de blir sjuka borde vara självklart.

Att skaffa såväl barn som djur är oftast en självisk handling, men att skaffa djur kan leda till en friskare och mer energisk samhällsresurs till ägare, så att förenkla för ägare till sjuka djur borde vara en långsiktig vinst för samhället. Dessutom kommer min häst inte att komma i närheten av samma antal sjukdagar som en treåring på förskola, det kan jag lova er ;)

För att göra förslaget rimligt, bör man sätta gränser. Säg att man får... fem valfria enheter att ta hand om per livstid? Någon skaffar två barn och har en hund och en häst också. Då har personen en enhet tillgodo, ifall någon annan man räknar som familj blir sjuk. Någon kanske väljer att bara skaffa en häst. En tredje vill bara ha tre barn... Det är en sympatisk och ickedömande tanke, att man ska kunna få välja sin familj själv och att ingen utifrån har rätt att döma vilken roll de olika familjemedlemmarna spelar för en, varesig de är barn, katter, hästar, gammelmostrar eller ens bästa vän. Poängen är att vi behöver varandra och att det borde finnas utrymme för jämställdhet i denna fråga i lagen.

Byt samlingsnamn till VAF: Vård av familjemedlem och låt var och en definiera sin egen familjekonstellation som hen trivs bäst med.

Gillar

Kommentarer

Malin,
Jag kan ju inte annat än hålla med. OM man då skulle ha argumentet att hästen aldrig kommer generera pengar (som ett barn förhoppningsvis kommer göra när det är vuxet) så kan man ju kontra med att hästen faktiskt skapar massor av arbetstillfällen och skatteintäkter i form av både varor och tjänster!
doohs.blogg.se
carolineshästdröm
carolineshästdröm,
Ja, det + att man har rätt att ta hand om andra närstående (även en arbetsoför moster som varit sjikskriven i många år (= inte gjort så mycket samhällsnytta, om det nu ska vara ett kriterium)) utan alltför stort inkomstbortfall.
nouw.com/carolineshästdröm
Malin,
Hör man på en del av svaren så är det tydligen ett kriterium att det ska göra samhällsnytta för att kvala in som bidragsgiltigt. Men det är lite samma diskussion som att ALLA äldre förtjänar en bra pension, det är de VÄRDA. Nja alla gamla är inte VÄRDA det, de som har varit kriminella hela sina liv är de värda det? Precis som att ALLA barn kommer att bidra till något gott. Pff... 😉 Helt sjukt kommentarsfält på hippson, provocerade much? Sen borde ju folk slappna av en gnutta...
doohs.blogg.se
Mindcooler
Mindcooler,
Jag håller med! Trött på alla alla semesterdagar ryker för att man måste till veterinären 😟
nouw.com/mindcooler
carolineshästdröm
carolineshästdröm,
Värt en funderare iallafall... Men man får väl vara lite "utanför boxen" för att kunna finansiera ett sådant här system.
nouw.com/carolineshästdröm
Ellen - tävlingsryttare,
Kunde inte hålla med mer!
ellenshorselife.blogg.se/
Hella
,
Och jag håller inte med. Lika lite som ang din åsikt om att man borde få försäkra sina hästtäcken ang att de bits på i hagen .
carolineshästdröm
carolineshästdröm,
Varför är jag inte förvånad Hella? För att du aldrig kommenterat om det inte handlar om saker du inte håller med om eller kan ifrågasätta? Jag välkomnar ifrågasättanden, men man märker tydligt när vissa personer bara har sådant att komma med, aldrig något trevligt, berikande eller uppmuntrande. Not cool...
nouw.com/carolineshästdröm
CelineLind
CelineLind,
Håller med dig helt! Kunde inte ens få en dag ledigt i skolan för att åka in med min ena kanin till veterinären. Nu skolkade jag ju från det hela, men det är sjukt frustrerad då jag sade till i god tid, lämnade in en lapp osv, och dagen innan fick reda på att jag inte fick giltig frånvaro då djur inte är en godkänd anledning. Kändes verkligen som en slag i ansiktet!
nouw.com/celinelind
carolineshästdröm
carolineshästdröm,
Nämen! Ja, man gör ju verkligen vad man kan för sina djur. Hoppas det gick bra med din kanin!
nouw.com/carolineshästdröm
CelineLind
CelineLind,
Tyvärr fick han bort litet tag senare 😟 Blev av med 2 utav 4 kaniner här hemma, och tyvärr 1 av varje par, så nu har jag två honor, som inte gillar varandra, kvar här hemma 😟
nouw.com/celinelind
Sarah
,
Jag vill minnas att du tagit upp detta förut? Och jag höll med lika mycket då. Visst kan man modifiera förslaget lite men på det hela taget - vilken härlig tanke! Ja, naturligtvis har jag valt själv att ha häst. Och nej, det är ingen mänsklig rättighet att ha häst. Men jag tycker båda gäller för att skaffa barn också. Det är något man i de flesta fall ( i Sverige i alla fall) väljer själv, och nej jag tycker inte att det heller är någon mänsklig rättighet. Lika lite som man inte ska skaffa djur om man inte kan/tänker ta hand om dem bör man skaffa barn. Själv har jag valt att inte sätta några barn till världen och lägger istället min tid, mina pengar och min kärlek på mina fyrbenta vänner. Men jag skulle även uppskatta om jag hade möjlighet att VAFa för andra familjemedlemmar. Som tex att följa med närstående på läkarbesök osv. Det finns en massa tillfällen i livet då man inte klarar sig själv utöver när man är barn och där det borde underlättas för närstående att hjälpa till. Det skulle tillexempel kunna lätta på samhällets börda, jag tänker saker som hemtjänst, färdtjänst mm som kanske inte skulle behövas på samma sätt för en del. Skulle kunna svamla på om detta i evigheter. Men min poäng var att jag håller med och att jag inte förstår varför detta provocerar. Tack för alltid lika läsvärda, tänkvärda, inspirerande och välskrivna blogginlägg!
carolineshästdröm
carolineshästdröm,
Javisst! Jag har nämnt det tidigare, men kom på att utveckla tanken lite när det började talas om "vabruari" på radion 😊

Jag tänker också att det skulle lätta både på arbetsgivares och samhällets börda att bejaka djurägarskap (och då kanske särskilt för dem som inte har barn), då djur är fantastiska för välmåendet.

Folk kommer med motargumentet: "Jaha, men ska din kanin ta hand om mig när jag blir gammal eller?", nej, såklart inte, men om kaninen har gjort att jag har orkat hålla mig frisk och i arbete så har den väl gjort sitt "jobb" lika bra som vilket barn som helst (som inte heller lämnar någon garanti för att bli undersköterska...).
nouw.com/carolineshästdröm
Sarah
,
När jag tänker lite mer, och läser bla nedanstående kommentar från Jennifer, och ditt bemötande, så tror jag att det folk kanske upprörs över är att de missförstår och tror att VAF är för djurens skull. Min tolkning är att VAF skulle vara bra för djurägaren (och som vi nämnt, i förlängningen samhället). Själva kaninen blir också gynnad av att du kan åka till veterinären med den/stanna hemma en dag och ge den mat i små portioner varje halvtimme etc men det skulle ju framför allt minska stressen för djurägaren (som i sin tur mår bra av att ha sin kanin/häst/hund). Samma om kaninen var en äldre förälder/morförälder/granne som behöver hjälp. Själv håller jag precis på att skicka in en ansökan om sjukpenning. NU är jag tillbaka på jobbet igen. Det tror jag dock inte att jag hade varit om jag inte haft min häst, som är den som ger mig framtidstro och vilja att leva. Om jag inte haft honom att försörja kanske jag inte tagit mig upp ur sängen.
Jennifer,
Haha jag tycker det var en intressant idé! I ett drömsamhälle hade jag hållit med dig. Kommer med största sannolikhet aldrig skaffa barn med tanke på min sjukdom, så att istället få liknande hjälp från samhället för mina fyrbenta barn vore ju inte helt fel. Däremot så fungerar inte det svenska samhället för fem öre just nu tycker jag. Har blivit så besviken på och illa behandlad av både sjukvård och Försäkringskassan de senaste åren så jag känner att jag inte vill betala en krona till i skatt egentligen. Men det kommer jag ju såklart göra ändå. Menar mest att jag tycker vi kanske har lite viktigare saker att ta tag i innan vi kan införa VAF. 😉
www.jenniferdressage.se
carolineshästdröm
carolineshästdröm,
Sådär skriver man en trevlig kommentar om att man inte håller med! Fan skolboksexempel! Och jag förstår att du inte håller med, och köper det också, om det ska finnas en "ordning". Då tycker jag nämligen att våra gamla som har jobbat i många år har det för bedrövligt och ska tas om hand först! Däremot menar jag att saker kan ske samtidigt, och vissa saker jag betalar skatt för idag, skulle jag gärna se gick till VAF istället 😉
nouw.com/carolineshästdröm