Jeg runder meget snart de 8 måneder her i Australian, hvor jeg har valgt at bruge mit første sabbatår. Jeg kan godt selv huske det virkede lidt uoverskueligt og indviklet inden jeg tog herned og jeg var bestemt meget i tvivl om hvordan det ville gå haha. Kan godt været lidt frustrerende og måske holde nogle fra at gøre det, hvilket jeg synes ville være synd da det slet ikke er særlig kompliceret! Jeg tænkte derfor jeg ville lave en lille guide med praktisk information om hvordan man kommer til Australien på et visum hvor man har arbejdstilladelse.

Visum
Visummet er et working holiday visa (temporary) (class TZ) (subclass 417). Jeg synes en del rejsebureauer kan få det til at lyde som om det er vanskeligt og meget indviklet at få, hvilket ikke er tilfældet. Det er faktisk super nemt og tager ikke ret lang tid. Jeg søgte om mit på Austrlian goverments hjemmeside, hvilket jeg vil anbefale at gøre så man ikke ender ud i enten at betale for meget eller få noget falsk der i sidste ende ikke er gyldigt. Mit visa lå i min mail box omkring 5 minutter efter jeg havde søgt om det, dog kan processen tage lidt længere tid bare så man er opmærsom på det. Visaet koster omkring 2300 hvis jeg ikke husker helt forkert.

Desuden behøver man ikke en returbillet for at kommer ind i Australien når man er på et working holiday visa. Vil dog anbefale evt at købe en fleksibel returbillet der ikke har en fast dato, så skal man ikke gå at stresse over at gemme/spare penge sammen til en billet hjem.

https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/417-#tab-content-0

Bolig
Jeg har indtil videre boet i 5 forskellige lejligheder, henholdsvis tre i Gold Coast og to i Sydney. Min første lejlighed fandt jeg på flatmate, som er den største hjemmeside når det kommer til at finde værelser osv i Australien. Lejlighed nummer to og tre var gennem venner og bekendte og nummer fire var en hel lejlighed jeg lejede med 3 venner hvor vi gik til et ejendomsmæglerfirma. Sidte lejlighed som jeg bor i nu er fundet på facebook.
Jeg ved en del andre "backpackere" på working holiday visa bor på hostels long term mens de arbejder. Jeg foretrækker personligt at bo i en lejlighed, på et hostel undgår man dog deposoitum og det er en del mere fleksibelt. Dog har man ikke skabe, fryser, vaskemaskine og mulighed for at bo roommates på sammen måde. Men det er også en god mulighed alt efter hvad man er til.
Det kan evt være en god løsning at starte på på et hostel indtil man finder et job og så flytte i lejlighed. Så får man også et bedre overblik over den pågældende by, da der er stor forskel på kvareterene og man så bedre kan vælge det område man foretrækker at bo i.

https://flatmates.com.au/

http://www.hostelworld.com/

Arbejde
Det er relativt nemt at få jobs og lønnen er også god. Alt efter hvilket slags job man får ligger lønnen på mellem 18 og 25 dollars i timen. Der kan være nogle lidt lavere og nogle højere med weekend og aften rates. Man skal sørge for at have et rigtig godt CV og det skader bestemt ikke at overdrive og stikke en lille hvid løgn om ens erfaring. Det gør alle andre nemlig, så bare fyld lidt ekstra på. Har endnu ikke været udefor at nogen tjekker alligevel. Vil man arbejde idenfor hospitality som nok er det mest typiske job, så vil alle steder give dig en trial som er ubetalt. Det er helt normalt og noget man bare skal igennem for at få jobbet.
Andre typer jobs kan være alt fra retail, telemarketing til Aupair. Der er massere muligheder og hvis man arbejder lidt for det skal man nok få et job. Det handler i mange tilfælde bare om ikke at være for kræsen.
Man kan både søge online og gå ud fysisk og dele CV'er ud. Mange jobs er dog slet ikke slået op på nettet og derfor er det en god ide at gå ud dele resumes ud også. Gode hjemmesider at søge på er gumtree, seek og indeed.

Skal man arbejde et sted hvor der serveres alkohol skal man have noget der hedder RSA. Det er et online kursus der tager omkring 4 timer og man betaler fra 60-130 dollars for det alt efter hvor man er. Men igen ikke noget at spilde penge på hjemmefra, hvis ikke man får brug for det. Det kan tages til enhver tid hernede, hvis man skulle få job et sted der kræver det.

Desuden foregår alt pr uge hernede. Løn bliver udbetalt hver uge og husleje betales hver uge!

https://www.gumtree.com.au/

https://au.indeed.com/

https://www.seek.com.au/

Bank og taxfile number
Når du lander i Australien skal du have en australsk bankonto, som du kan få løn ind på osv. Det er så simpelt som at du bare går ind i en bank og beder om at få sat en bankonto op. Det er gratis og du får også et australsk kort. Kortet skal du selvfølgelig vente lidt på, mener det tog ca 1-2 uger før jeg fik det. Hvilken bank man vælger er stor set irrelevant så længe man tager en af de størrer. Jeg har Westpac som jeg har været fint tilfreds med. Mine venner har enten det samme, Commonwealth eller ANZ. Alle er gode muligheder og gratis.

Et taxfile number er ikke lovpligtigt for at arbejde i Australien, dog gør det man undgår at betale alt for meget i skat og istedet indgår på lige fod med australske borgere. Det er et nummer der kan søges online når du ankommer og kan tage op til 6 uger at kommer med posten. Så sørg for at søg det som noget af de første. Får man arbejde før end det kommer er det muligt at ringe ind og få nummeret før end det ankommer fysisk. Super nemt at søge.

https://www.ato.gov.au/individuals/tax-file-number/

Telefonabonnemet
Da jeg landede i ludthavnen i Brisbane gik jeg egentlig bare over til den første telebutik jeg så og fik et australsk simkort og nummer. Jeg har mærket Optus hvor alternativerne er Telstra og Vodaphone. Alle er gode og koster det sammen. Jeg giver 30 dollars om måneden for det billigste abonnement.

Rejseforsikring
Jeg har min rejseforsikring hos Gouda. Jeg har kun positivt at sige og jeg har ikke oplevet nogle problemer med dem. Sørg for at have en rejseforsikring da det er ekstremt dyrt at gå til lægen hernede!!

https://www.gouda.dk/

Det var meget kedelig information haha. Håber det er nogenlunde overksueligt og ellers giver meget af det sig selv når man ankommer og møder andre hernede!

Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

Likes

Comments