Barnhemmet

Vart ska man börja? Wow.

Taxin släppte av oss mitt på en gata och vi gick mot en gränd med ganska slitna hus och mycket skräp.. Men i slutet av den långa gången så var barnhemmet och det va såå fint.
5 våningar + takvåningen där dom hade en liten klätterställning och leksaker.

Barnhemmet ägs av en kristen organisation och de vuxna som jobbar på barnhemmet är alla nunnor som vi förstår. Det bor ca 40 barn på barnhemmet varav 7 av dom är bäbisar. Den allra minsta är bara 2 veckor gammal.. Det äldsta barnet är 16 år. På hemmet bor också 5 st ganska grovt både fysiskt och psykiskt funktionshindrade barn. Och på alla dessa barn är de bara 7 vuxna och då är inte alla alltid där..

Jag och en till volontär som heter Mimmi jobbar tillsammans på barnhemmet och undervisar två klasser i engelska varje dag. Barnen går nämligen bara i statliga skolan halva dagen. På förmiddagen är det dom små som är i skolan, då har vi lektion för de lite äldre barnen på hemmet och efter lunch har vi lektion för de yngre. Barnen är heeeelt fantastiska och väldigt nyfikna på att lära sig. De minsta vi har lektion för är 5 år. De sitter 100% koncentrerade en hel timma, lyssnar och vill lära sig. Samma med de lite äldre.

Kl. 12 är det lunch och då hjälps alla barn och vuxna åt att duka fram maten. Efteråt tar alla ansvar för att duka bort, diska, torka bord, ställa upp stolar och sopa av golvet. Allt detta tar ca 10 minuter. Alla hjälps verkligen åt utan en ända tillsägelse eller mas. Så duktiga!

Det som är så fantastiskt är att alla barn verkar vara såå glada och de mår bra. Systrarna(de vuxna) är genuint snälla men samtidigt tydliga med hur man beter sig och behandlar varandra. Dom är också väldigt lugna vilket smittar av sig på barnen och stämningen är alltid positiv när man kommer! Detta känns väldigt skönt då jag va inställd på att dom kanske skulle slå barnen eller vara väldigt stränga då det kan förekomma här.. Men vi har haft tur och hamnat på detta hem som har fin lokal, fin personal och ganska okej med pengar.

Man märker dock väldigt tydligt att systrarna inte har tid för ett och ett barn.. I Sverige hade en förälder varit föräldraledig på heltid med en bäbis. En eller möjligen två personer hade varit anställda för att hjälpa ett av barnen med handikapp. Det ger ganska stort perspektiv på hur stor skillnad det faktiskt är... De "stora" barnen på hemmet (ca 8-12 år de flesta) får ta hand om de yngre väldigt mycket.. Och det ansvaret borde man inte ha som barn.. Det känns därför så bra att vi kan komma och hjälpa till, låta de stora barnen sitta i knät, gå ensam med något barn i handen eller sitta och trösta någon som ramlat. Man märker att barnen verkligen uppskattar det, suger i sig all uppmärksamhet och tyr sig väldigt mycket till mig och Mimmi redan efter några dagar bara på det sättet. Det är otroligt och man märker verkligen att det gör skillnad att vi är här.

Finns såå mycket mer att säga, men blir alldeles för långt inlägg då så får ta lite dag för dag.

Så fantastiskt att vara här iallafall,
trivs🇻🇳🌏👧🏻👶🏻

Gillar

Kommentarer

Irene
,
Vilket fint jobb ni gör med barnen! Härliga bilder:)