Header

Underbara vackra Bebbe <3
Det vi tränar på nu är att hon ska kunna vara lös utan att springa iväg och kissa revir i en stor cirkel,(vilket knäpp hunden kan göra ibland, haha) och att hon inte ska börja söka upp spår för att sedan dra iväg.
Hur tränar jag det?
Jag tränar 3 olika saker med henne för att kontakten mellan oss ska bli bättre.

1.
ögon kontakt/ ha koll på mig:
Går jag åt vänster så ska hon ha koll på mig och följa efter, lika så vart jag en går, gör det till en rolig grej och mesar med rösten för att jag ska bli rolig, att hon ska tycka att jag är rolig och att det kan hända något sköj mellan oss. Ber henne också sätta sig ner och ger kommando stanna för att sedan backa bakåt tills kopplets slut, för att sedan dra henne lite lätt mot mig men då ska hon sitta kvar helt stilla samtidigt som ögonkontakt och då går jag tbx och berömmer mycket. Nästa steg är att hon ska sitta kvar samtidigt som jag drar men att komma på mitt kommando hit och sätta sig på min västra sida. Sedan ber jag henne sitta på sin plats och stanna och släpper kopplet bredvid (låter kopplet vara på) henne, backar då en bra bit bort och hennes fokus ska fortfarande vara på mig och ingen annan stans, sedan stannar jag och står still en stund för att sen kalla in henne till mig, massor beröm klappar och någon godis bit. Så fortsätter jag i den träningsformen och lägger till liggande, eller bara stå kvar, för att sedan utöka till att stanna henne när hon är på väg till mig.

2. Leksaks inkallning:
Jag tar med mig Bebbe och hennes favorit leksak som då är en kamp rulle till ett öppet "fällt".
När jag väl kommer till de fällt jag väljer att släppa henne på så får hon sätta sig ner, jag tar bort kopplet och inväntar hennes ögonkontakt så hon kan få mitt varsågod till att lämna sittande plats och strosa fritt. Först låter jag henne få lukta lite kort där vi går för att sedan börja träna inkallning, då åker leksaken fram bakom ryggen,jag kallar på henne att hon ska komma, om hon kollar upp mot mig så åker leksaken fram direkt och jag vevar med den och ropar igen, vilket leder till att hon kommer som en raket, och vi kampar lite igen och hon får beröm.

Varför visade jag henne leksaken när hon kollade på mig men inte kom ?
Jo för att hon kollade på mig och får som belöning att hon gjorde rätt, och då åkte den fram för att fortsätta få hennes uppmärksamhet och att hon ska förstå att det är en posetiv grej att kolla på mig och att hålla koll för att tycka att jag är rolig och att något kul händer när hon kommer, för att sedan förstärka det och att hon sedan tar eget kommando att göra det.

3. Lös på promenad men med koppel :

Nu när jag är ute med både Bebbe och Bingo ( eller ensam med Bebbe) så låter jag henne gå med kopplet på, jag har bara släppt det så det släpar med istället.

Varför?
Jo för att jag tränar följsamhet på det sättet också, att hon ska gå bredvid sakta i mitt tempo eller bara inom en viss bit framför ( i kopplets längd) jag har som en säkerhet att kunna ta kopplet ifall jag ser att något annat intresserar henne väldigt mycket, jag använder mig av tydligt kropp språk och stannar upp om hon går för långt, vilket hon lyssnar bra till och stannar upp själv för att sedan förstå att hon ska komma tbx igen vid min sida. Hon kan vara duktig på att vara envis och lägga döv örat till, lyssnar hon inte så tar jag upp kopplet sätter henne bredvid och rycker lätt i kopplet så hon känner att kopplet rör sig och säger med bestämd röst "då blir det koppel" och jag det trycker ju hon inte är så roligt.. så efter en stund testar jag igen och hon förstår då mer och mer för träning som går att sköter jag mig inte så håller matte i kopplet, ja ni förstår nog vad jag menar, lite svårt att förklara.


Vad har jag fått för resultat av allt detta ?

Jag trodde faktiskt inte att det skulle lyckas så bra som det faktiskt har gjort. Bebbe söker också själv ögonkontakt, trotts att hon är lös kan hon komma till mig för att sedan gå iväg igen, hon lyssnar mycket bättre men fortsatt träning behövs ju, hela tiden livet ut. Det är ju inget man slutar med utan jag tycker det ska fortsätta och utöka till andra träningsformer. För att det ska bli starkare samband mellan oss, vilket bara är bra och underlättar för oss båda. För envisa kan dom ju vara och lägga döv örat till endå, haha ;)
Men en så länge är både jag och Marielouice nöjda och stolta över henne, Marielouice har gjort lika mycket bra jobb som jag :)

Jag kan tänka mig att lägga upp lite videos också på våra träningar om någon skulle vilja :)
Sen är det ju från hund till hund vad som funkar och inte men man får ju helt enkelt prova sig fram!

Take Care * Caroline
Woff * BebbeMove your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Halloj på er!
Nu kände jag att det var dags att börja med bloggandet igen. Svårt att veta vad jag ska skriva om eller hur jag vill ha den, men min tanke är att det ska handla om de 2 fyrbenta sötnosarna Bebbe Och Bingo :)
Kommer även att dyka upp några eller snarare massor av bilder också som jag då tar med systeam kameran Canon, och kommer mest bli bilder på hundarna och andra hund kompisar eller bara vanliga natur bilder, sånt som märks ;)

Det Som kommer uppdateras snart är hundarnas framsteg och vad vi fokuserar oss på just nu, och hur vi tagit oss enda hit där vi är i dagsläget, Hoppas kunna ge någon tips eller kanske också få tips från någon annan, det vore ju kanon tycker jag :)

Take Care * Caroline

Woff Woff * Bebbe,Bingo


Likes

Comments

Nu så.. Nu är typ bloggen färdig, :)
Denna blogg kommer handla om Bebbe och Bingo :)
*Träning (Framstegen)
*Planeringar Framöver
*Våra Äventyr
*Och massa bilder såklart ;)

När jag verkligen kommer börja bloggandet ordentligt är oklart för mig, haha. Va så länge sen jag bloggade så vet inte hur jag ska böja redigt. Men lär säkert Börja redan idag ;)

Hoppas ni vill följa oss på våran resa :)

Instagram : Bebbe.and.Bingo
Likes

Comments